10 atypische energiebesparende tips

Tips om energie te besparen vliegen je online rond de oren, maar vergen vaak drastische ingrepen. Het vervangen van je boiler, ramen, dak… Het zijn aanpassingen die zeker en vast de moeite zijn op lange termijn, maar waar je op de korte minder aan hebt. We geven dan ook tien handige tips waar je op dit moment en zonder totaalrenovatie alvast mee aan de slag kunt gaan!

1) Vul je diepvriezer

Een goedgevulde diepvriezer is niet enkel handig als je nog iets moet klaarmaken en niet naar de winkel wilt gaan, hij slorpt ook minder energie op dan een exemplaar waar er niet veel in zit. Reden daarvoor is de warme lucht die naar binnenglipt als je ‘m opent. Leg er dus een voorraadje ijsjes in of diepvriespizza’s, of – als je gezonder wilt doen – vul de lege plekken met piepschuim. Dat laatste scheelt dan ook weer een trip naar het containerpark, wat ook minder energie verbruikt natuurlijk.

2) Vul je koelkast niet

Koelkasten en diepvriezers houden misschien allebei dingen koud, maar beide werken op een andere manier. Meer dingen in je koelkast koud houden vergt meer energie dan minder dingen koel houden, waardoor je dus best zo weinig mogelijk in je koelkast zet. Alle pintjes opdrinken levert dus op het einde van de rit een goedkopere energiefactuur op. Althans, dat maak ik mijzelf toch wijs.

3) Zet alleen volle wasmachines aan

Laat je wasmachine nooit draaien voor die ene onderbroek en dat paar kousen. Of zelfs als het maar voor de helft gevuld is. Dat klinkt misschien logisch, maar veel mensen van de oude stempel denken dat de was minder proper is als je de machine tot in de nok vult. Hoe voller de machine, hoe lager je rekening, gezien je per wasbeurt de volle pot betaalt.

4) Trek je opladers uit het stopcontact

Toestellen op stand-by zoals televisies en koffie-apparaten zijn sluimervreters, maar opladers horen ook tussen dat rijtje. Je zou misschien denken dat ze niets verbruiken aangezien ze niet aan het werk zijn, maar in praktijk blijft er stroom door de lader gaan, wat op het einde van de rit alleen maar energie verbruikt.

5) Stof je lampen en chauffages af

Haal de plumeau boven en neem je lampen en chauffages mee op in je checklist als je aan het poetsen bent: het stof op de lampen houdt het licht ietwat tegen waardoor je geneigd bent extra verlichting aan te zetten. Hetzelfde bij je verwarming, want het stof houdt een klein deeltje van de hitte tegen. Misschien niet meteen voelbaar, maar op het einde van de rit worden die kleine beetjes een hele hoop.

6) Ontdooi je producten in je koelkast

Vanavond iets op het menu staan dat je in je (goedgevulde, onthou tip 1!) diepvriezer had liggen? Ontdooi dat product dan in je koelkast, in plaats van de gootsteen. Het zal misschien iéts langer duren om het helemaal te ontdooien, maar het blaast een koude wind doorheen je koelkast waardoor die dan weer minder moet verbruiken.

7) Ontdooi je diepvriezer

Begint je diepvriezer er uit te zien als een pittoresk sneeuwlandschap? Dan is het misschien hoog tijd om ‘m eens te ontdooien. Zo kan je er meer spullen in kwijt, en gebruik je je diepvriezer zo efficiënt mogelijk!

8) Maandloon aan verwarming

Per jaar spendeert een gezin makkelijk een heel maandloon aan verwarming. Dat is misschien geen tip, maar wel een wake-up call: als je ‘m een graadje lager zet, een dikkere trui aandoet en ‘m zo efficiënt mogelijk inzet zal je gebruik zeker en vast lager liggen. Een tip om dat bespaarde geld dan te gebruiken kunnen we wel geven: een vakantie naar Spanje! Daar is het altijd warm en heb je dus geen verwarming nodig. Of spaar wat voor de geweldige totaalrenovatie die je al zo lang wilt.

9) Tappunten zo dicht mogelijk bij je verwarmingsbron

Toch één ingrijpende tip in deze top 10, maar wel eentje waarvan we bij onze renovaties merken dat er niet veel mensen bij stil staan. Hoe verder je tappunt van je verwarmingsbron, hoe meer energie er wordt verbruikt om het water warm genoeg te houden. Handig om in je eigen achterhoofd wanneer je overgaat tot een totaalrenovatie.

10) Spoel je borden & bestek niet op voorhand af

Borden en bestek afspoelen voor je het in de afwasmachine zet. Het lijkt een logische stap om verstoppingen te voorkomen, maar tegenwoordig beschikken zulke machines over heel wat filters waardoor een verstopping door etensresten quasi onmogelijk is. Het verbruikt dus alleen maar (warm) water als je ze eerst nog eens afspoelt. Na een paar spoelbeurten zal je de filter misschien wel eens proper moeten maken, maar dat vergt alleen maar je eigen energie!

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.