10 tips om van je huis een échte thuis te maken

Hoe wordt een huis een thuis? Door het om te toveren in een warme, gezellige en persoonlijke woning. Makkelijker gezegd dan gedaan! De veranderingen die nodig zijn voor zo’n geslaagde metamorfose zijn niet altijd zo eenvoudig te benoemen.

Gelukkig bestaan er wel een paar slimme trucs (en ook meer ingrijpende aanpassingen) die je kunt toepassen om een huis meer als een thuis te laten aanvoelen. Benieuwd? Hieronder delen we 10 tips om van je woonplek een ‘happy home’ te maken!

1. Foto’s doen het altijd goed

Heb je leuke foto’s van je gezin, familie of vrienden? Van een prachtige vakantie of een gezellige daguitstap? Hang ze op in je woonkamer, keuken of zelfs in de inkomhal.

Zo zie je meteen enkele mooie beelden als je je huis binnenstapt. Heb je écht véél foto’s? Maak dan een leuke ‘family wall’ boordevol mooie herinneringen!

2. Plaats planten en bloemen in je huis

Bloemen geven niet alleen kleur aan je woonkamer, maar zorgen ook voor figuurlijke warmte en sfeer.

Heb je geen tijd of zin om regelmatig nieuwe bloemen te kopen? Ga dan voor plantjes die weinig onderhoud nodig hebben.

10 tips om van je huis een echte thuis te maken - Plaats planten en bloemen in je huis - Interieurkabinet
Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

10 tips om van je huis een echte thuis te maken - Kies voor kleur - Interieurkabinet

3. Kies voor kleur

Is je interieur strak, met vooral witte muren? Verf dan één muur in een opvallende kleur, of kies voor meubilair dat een mooi kleurcontrast oproept.

Een kussen of leuk dekentje op je zetel doet bijvoorbeeld wonderen. Drapeer het mooi over je bank en geniet ervan tijdens een avondje tv-kijken.

4. Zorg voor natuurlijk én sfeervol licht

Verlichting heeft een doorslaggevende impact op hoe een ruimte aanvoelt dus maximaliseer het natuurlijke licht voor een helder uitnodigend huis en voeg ook wat sfeerverlichting toe voor de knusse momenten.

Verschillende kleinere lampen, met warm licht, creëren meer gezelligheid dan één groot kil licht.

Meer van dit rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

5. Ga voor uniek meubilair

Koop niet al je meubilair van een grote meubelgigant, want dan weet je zeker dat je huis ‘onbezield’ zal aanvoelen.

6. Richt een knusse ruimte in

Wat dacht je van het inrichten van een ‘super comfy’ knusse hoek waar je je even kunt terugtrekken en ontspannen?

Een plek om te ontspannen is in elke woning belangrijk, of het nu in de woonkamer is of in een speciaal ingericht hoekje.

Verzamel liever verschillende unieke meubelstukken door de tijd heen, of nog beter: maak zelf een meubelstuk of ‘upcycle’ een oud meubelstuk!

10 tips om van je huis een echte thuis te maken - Licht in huis en verlichting - Interieurkabinet

Tien gratis interieurtips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan!

10 tips om van je huis een echte thuis te maken - Licht en bergruimte - Interieurkabinet

7. Denk aan je bergruimte

Zorg voor voldoende bergruimte in de vorm van maatkasten. Niets zo stresserend als thuiskomen in een rommelig stort. Zorg er wel voor dat je maatwerk ook open nissen bevat: mensen mogen weten en zien waar jij voor staat, toch? Een open kast lokt nieuwsgierigheid uit en is een ideaal gespreksonderwerp.

8. Denk aan tijd samen met je gezin

Veel oudere woningen bestaan voornamelijk uit aparte “hokjes”, gangen en doorloopzones. Daardoor mis je bij je dagelijkse activiteiten connectie met elkaar.

Een ruimtelijk ontwerp kan hier makkelijk komaf mee maken. Deze ingreep vraagt wel wat meer inspanningen dan een nieuwe plaid aanschaffen, maar het resultaat mag er dan ook dubbel en dik wezen.

Meer van dit rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

9. Connectie met de tuin

Vroeger werd er niet gebouwd om het ‘binnen-buiten’ gevoel te versterken. Integendeel… rijwoningen, bijvoorbeeld, bevatten typisch erg veel compartimenten: eerst de keuken, dan de badkamer en dan nog een toilet achteraan. Niet altijd even handig vandaag de dag!

Laat je woonfuncties daarom herbekijken door een verbouwpartner. Hoofddoel? Het opentrekken van de achtergevel. Niets zo leuk als aperitieven op je terras onder de eerste lentezon met het schuifraam naar de leefruimte wijd open, toch?

10. Gooi weg wat je echt niet mooi vindt

Gouden regel: als er iets in je huis staat dat je echt niet mooi vindt, dan kan je daar beter afscheid van nemen. Schakel je professionele hulp in voor een make-over van je woning? Maak dan zeker tijd vrij om afscheid te nemen van enkele interieurspullen.

10 tips om van je huis een echte thuis te maken - Maak connectie met je tuin - Interieurkabinet

Hulp nodig om van je huis een thuis te maken?

Hunker jij ook naar een ‘happy home’? En zoek je een verbouwpartner die je woonwens van A tot Z kan uitwerken? Laat hier je gegevens achter. Onze verbouwcoach helpt je op weg tijdens een gratis gesprek!