15 bouwblunders & interieurfouten

Wat je zelf doet, doe je beter? Misschien… Soms blijken die handen die je uit de mouwen wilt steken twee linkerhanden te zijn. Je mooie kribbel blijkt toch niet zo’n goed doordacht ontwerp te zijn? Of je bent een handige Harry, maar mist de kennis van echte vakmannen? Dat is normaal. Daarom bestaan er professionele interieurarchitecten en aannemers die dit werk graag voor jou doen en opgeleid zijn om je verbouwing in goede banen te leiden. Als architect of ontwerper heb je een ruime kennis aan materialen, hun eigenschappen en mogelijke toepassingen. Onderschat de kwaliteiten van een interieurarchitect, ingenieur & aannemer niet. En overschat jezelf ook niet.

Bezint eer je begint

Toch benieuwd naar de “fouten” die jij natuurlijk – absoluut nooit – zou maken, maar wij toch verdacht vaak tegenkomen? Lees dan zeker verder.*
*Alles hieronder beschreven is gebaseerd op waargebeurde situaties, maar iedere gelijkenis met bestaande personen (en gebouwen) berust op louter toeval.

1. Afbraak

Een sloophamer in de hand nemen en zelf aan de afbraak beginnen om geld uit te sparen, kan tegenvallen. Iets te hard geklopt? Plots zit je door de muur van de buren. Dan heb je te veel afgebroken. Of omgekeerd: dat sloopwerk valt tegen en de ruwbouwfase kan niet van start gaan omdat er te weinig werd afgebroken. Het hele proces loopt vertraging op, de planning klopt niet meer… en het prijskaartje stijgt.

2. Binnenzwembad

Iets minder dramatisch, maar nog vaker voorkomend: de technieken worden niet ontkoppeld. Je bent rustig sanitaire toestellen aan het verwijderen midden in je afbraak, wanneer er plots een fontein water uit de leiding spuit… Misschien biedt dit aangename verkoeling in de zomer, maar het is allesbehalve ideaal. Je had je dat binnenzwembad toch net iets anders voorgesteld. De technieken ontkoppel je dus vóór het afbreken/verwijderen van de toestellen.

3. Droogtijden

Je hebt een geweldige planning opgesteld, waardoor je in no-time terug je huis in kan. En dan klaagt de parketteur dat hij niet kan werken zolang de chape niet volledig uitgedroogd is? Ja lap, heel de planning in het water van puntje 2. Nu blijkt ook dat je niet zomaar over je pleisterwerk mag schilderen. Eerst drie maanden laten drogen? Als je dacht dat ‘het geen kwaad kon’ mag je drie keer raden waarom er nu scheurvorming in de verflagen zit 😉

4. Schilderen/schelden/schuren

Niet alleen de droogtijd van pleisterwerk (en verf!) beïnvloeden de kwaliteit van je wandafwerking, ook de toestand van je oppervlak. Een muur die ‘schildersklaar’ is, is nog niet klaar om te schilderen. Je moet altijd eerst schuren. En tussen je verflagen liefst nog eens. Anders wordt het nadien vloeken wanneer het resultaat niet egaal genoeg blijkt te zijn en je helemaal opnieuw kan beginnen.

5. Beginnen zonder plan

Of het nu gaat over een plan in je hoofd of een fysiek papieren plan: zonder plannen begin je best niet aan de werken. Zowel voor het uitdenken van het ontwerp als voor het technisch plan kan je terecht bij een interieurarchitect/-vormgever. Als je wensen en eisen nooit op papier werden gezet, heb je ook geen poot om op te staan wanneer er iets misloopt.

6. Licht in de duisternis

Verlichting en het juiste licht kiezen is geen gemakkelijke opgave. Te weinig ligt komt vaak voor, maar ook een overbelichte ruimte is geen uitzondering. De sleutel tot een goed verlichte woning of ruimte zit in voldoende variatie. Wanneer je voor verschillende soorten kiest kan je deze lichtbronnen combineren. Zo kan je op ieder moment en voor iedere situatie de gewenste hoeveelheid licht kiezen. Een interieurarchitect heeft de kennis om op de juiste manier verlichting in de woning te implementeren.

7. Te weinig opbergruimte

Te veel opbergruimte bestaat niet, te weinig daarentegen… Een ruimte met weinig opbergmogelijkheden en veel zichtbare “rommel” oogt al snel kleiner dan een ruimte met veel kasten. De fysieke ruimte die de kasten innemen, kan wel vrij veel lijken, het gaat visueel rustiger ogen wanneer alles achter gesloten deuren zit. Tenzij ruime kasten bij jou een verzamel- of koopwoede opwekken, kan je nooit genoeg bergruimte voorzien.

8. Koudebruggen

In de bouw zelf kunnen thermische fouten kruipen. We noemen deze koudebruggen; plekken waar de koude van buiten naar binnen kan dringen. Deze bevinden zich voornamelijk op plaatsen waar verschillende elementen samenkomen. Zoals tussen de aansluiting van vloer en muurplaat, of muren en (schuin) dak. Om deze koudebruggen te voorkomen, werk je best samen met een architect en ervaren aannemer.

9. Oost West thuis best

Dat we de tuin graag aan de zuidzijde hebben, is niets nieuws onder de zon. Voor iedere ruimte van je huis bestaat er een geschikte oriëntatie. Zowel hoe de ruimtes en verschillende functies ten opzichte van elkaar georiënteerd zijn, als hoeveel (rechtstreeks) zonlicht er binnen valt. Zo ligt de slaapkamer best langs de kant waar de zon opkomt: het Oosten. Terwijl een ruimte als de hal perfect aan de noordzijde mag liggen. De oriëntatie heeft niet alleen invloed op hoe je de ruimtes ervaart, maar ook op het energieverbruik.

10. Geduld is een schone deugd

Tijdens een verbouwing worden de zenuwen van de bouwheer goed op de proef gesteld. Ook het geduld wordt getest. Iets wat vaak onderschat wordt is de duur van productie na de opmeting. Sommige werken zoals maatwerk (keukens, inbouwkasten…) vereisen een productietijd van 12 weken. Deze termijn wordt beïnvloedt door de gebruikte materialen. Het moeilijkste aan de lange wachttijd is dat je met sommige andere werken niet verder kan, maar ook de opmeting niet zomaar vooruit kan schuiven. Bij buitenschrijnwerk moet je uiteraard met de opmeting wachten totdat de opening waar het raam of de deur in komt, gemaakt is. Veel werken aan de binnenkant kunnen pas uitgevoerd worden wanneer het gebouw regen- en winddicht is. Hiervoor moet je 8 à 10 weken rekenen na opmeting.

11. Kakofonie

Trendkleuren noemen niet voor niets zo. We vinden het vaak heel wat, maar de vraag is voor hoe lang. Het is ook niet omdat een bepaalde verfkleur en een bepaald meubel ‘mooi’ zijn, dat ze ook effectief bij elkaar passen. Op zich is het kleurtje aan de muur gemakkelijk te vervangen, net zoals de decoratie. Met andere woorden: ga niet all the way met dat kleurenpallet. Kies voor een veilige basis, daar kan je nog alle kanten mee uit. Dan heb je de mogelijkheid om voor een eyecatcher te gaan. Dit kan een kleurrijk meubel zijn, of toch een accentmuur of één kleur die doorheen de ruimte hier en daar aanwezig is. Het codewoord is harmonie en niet kakofonie.

12. Aanschouw

Het huis van de bomma geërfd? Inclusief bloemetjesgordijn en bombastische schouw? Dat gordijn vliegt op een-twee-drie de deur uit… de schouw net iets minder snel. Als je dat klusje zelf wilt klaren, doe het dan niet overhaast. Wat je misschien over het hoofd durft te zien is wat zich boven je hoofd afspeelt. Wanneer je de schouwmantel afbreekt, verliest de schouw zijn basis. Als je niet wilt dat deze naar beneden valt, moet je de schouw stutten. Zonder deze ondersteuning kan het op zeer dramatische wijze instorten. De meest veilige optie is dit laten doen door een aannemer.

13. Decoratie

Witte muren, cleane meubels… dat klinkt bijna als een ziekenhuis. Hier een fotokader, daar een kaarsenhouder, ginds een beeldje en dat mooie souvenir van je laatste reis… dat klinkt niet alleen gezellig, maar ook behoorlijk druk. Het is een kunst om een evenwichtig interieur te creëren dat zowel huiselijk is als ordelijk oogt. Op zich kan alles wel, zolang het met mate is. Een overdaad aan decoratie kan er alleen maar rommelig uitzien en stof vergaren. Trakteer jezelf op reis maar op een extra ijsje in plaats van een extra souvenir.

14. Er hangt iets in de lucht

Je ziet het niet, maar het is er wel. Dit is geen raadseltje voor kinderen, we praten gewoon over ventilatie. De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de binnenluchtkwaliteit. En terecht. De toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht in bepaalde ruimten is niet alleen belangrijk, maar ook verplicht. Naargelang de situatie waarin je zit met jouw type renovatie/verbouwing ben je verplicht om te voldoen aan de EPB-eisen. En jawel, daar komen ventilatie-eisen bij kijken. Schakel daarom een expert in met verstand van zaken!

15.

Tot slot, de laatste interieurfout: te laat beseffen dat je met ons in zee had moeten gaan! ?

Alle bouwblunders en interieurfouten op een stokje. Deze lijst is niet alleen vermaak, maar ook een wijze les! 

Beter voorkomen dan genezen? Dat doe je hier.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!