8 tips om meer daglicht in huis te halen

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe vaak we overdag het licht aansteken om comfortabel te kunnen wonen en werken? En dat terwijl we het daglicht grotendeels onbenut laten!

Meer daglicht in huis halen heeft tal van voordelen. Denk maar aan de positieve invloed op je humeur en vermoeidheid, en het extra wooncomfort. Daarnaast zijn we tot 15% productiever in een ruimte met meer daglicht. Hallo, efficiënt thuiswerken!

Elke dosis daglicht in huis is dus meer dan welkom, zeker in de donkere maanden die eraan komen. Wij geven je dan ook graag 8 tips om meer daglicht in huis te halen!

1. maak een doordacht ontwerpplan

Heb jij al een ontwerpplan opgesteld voor je woning? Bij een renovatie kan je best eerst bepalen hoe je je woning wilt beleven, voor je echt aan het ontwerpen gaat.

Bij dat ontwerp moet je natuurlijk rekening houden met hoeveel daglicht je in huis wilt halen. Op basis van die informatie kan je dan de grootte en de positie van je ramen bepalen.

Tip: Als je veel daglicht wilt, dan kies je best voor grote raampartijen van vloer tot plafond. Ook ramen die in het verlengde van een looprichting liggen, zoals aan het einde van een gang, geven de illusie van meer licht én ruimte.

Interieurkabinet - Hoe krijg je meer daglicht in je huis?
Interieurkabinet - dakvensters laten nog meer licht binnen

2. installeer lichtkoepels en lichtstraten

Lichtkoepels laten zonlicht langs boven binnen en brengen zo meer daglicht in huis dan gewone ramen. Vooral bij de renovatie van een rijwoning kan je zo meer daglicht brengen naar het hart van je woning.

Er bestaan 2 afwerkingen met elk hun eigen voordelen: transparante koepels laten meer licht binnen, maar opalen koepels verspreiden het zonlicht aangenamer en bieden minder inkijk. Aan jou de keuze!

Verder kan je meerdere lichtkoepels ook laten aansluiten op elkaar. Zo vorm je dan een lichtstraat, waarmee je nóg meer daglicht in huis haalt. Er bestaan standaard lichtstraten, maar het is ook mogelijk om ze op maat te laten maken in functie van je ontwerpplan.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

3. wat met moeilijke ruimtes?

In sommige ruimtes kan je geen gewone ramen plaatsen, laat staan lichtkoepels. Gelukkig bestaan ook daar oplossingen voor. Wil je bijvoorbeeld meer daglicht binnenhalen en heeft je woning een hellend dak? Kies dan voor een dakvenster! Doordat ze schuin naar boven zijn gericht, brengen deze vensters nòg meer daglicht binnen dan gewone ramen of zelfs een dakkapel.

Een grotere uitdaging zijn ruimtes die geen dak of buitenmuur hebben. In dat geval installeren wij vaak een lichtbuis. Een spiegelbekleding aan de binnenzijde van de buis zorgt voor reflectie van het daglicht en begeleidt het naar de ruimte waar je het nodig hebt. Wij passen dit systeem regelmatig toe in bijvoorbeeld een tweede badkamer op de zolderverdieping.

Interieurkabinet - dakvensters laten nog meer licht binnen
Interieurkabinet - lichte kleuren maken een ruimte luchtiger en laten meer daglicht binnen

4. denk goed na over je zonnewering

Grote ramen mogen nog zo mooi zijn, ze zorgen vaak voor extra warmte binnen. In de winter kan dat een bonus zijn, maar in de zomer houd je het natuurlijk liever koel. Denk daarom goed na over je zonnewering: wil je alleen de warmte weg, of ook het licht?

Als je enkel de warmte buiten wilt houden dan kan je een dakoversteek installeren. Wil je beide blokkeren, dan ga je best voor een buitenzonnewering. Of laat Moeder Natuur je een handje helpen: een loofboom blokkeert in de zomer veel meer daglicht dan in de winter!

5. lichte kleuren zorgen voor een lichte uitstraling

Kan je geen nieuwe ramen installeren, maar wil je toch aan de slag met je interieur? Speel dan met kleuren: een likje witte verf of een licht behangpapier kan je ruimte meteen een heel andere uitstraling geven.

Werk je kamer verder af met bleke vloeren, luchtige kussens en lichte meubels om het plaatje te vervolledigen. Je hoeft hiervoor zelfs geen nieuwe meubels te kopen: ook hier kan verf wonderen verrichten.

Interieurkabinet - lichte materialen zorgen voor meer daglicht in huis
Interieurkabinet - reflecterende en doorzichtige materialen maken dat een ruimte meer daglicht in huis laat

6. decoreer gericht

Een luchtig interieur zorgt ook voor een lichter gevoel in je ruimtes. Dat kan met lichte meubels en muren, maar ook doorschijnende en reflecterende materialen hebben een grote impact.

Doorschijnende materialen zijn je beste vriend om meer daglicht in huis te halen. Denk aan doorzichtige stoelen rond de eettafel of een glazen bijzettafeltje. Maar ook luchtige, lichtgekleurde gordijnen creëren een dromerige ruimte vol daglicht. Een leuke bonus: ze zorgen ook voor extra privacy!

Daarnaast kan je het aanwezige licht vermenigvuldigen. Dat doe je door reflecterende accessoires en spiegels te gebruiken. Die moet je natuurlijk wel zò plaatsen dat ze effectief licht kunnen opvangen en weerspiegelen. Het is daarom een goed idee om ze voor een lamp of een raam te plaatsen. Geen fan van spiegels? Ga dan voor een paar accessoires uit blinkend metaal. Het effect is minder dramatisch, maar wel even mooi.

7. less is more

Na de vorige tips lijkt het misschien verleidelijk om je huis helemaal te vullen met lichte meubels, stoffen en accessoires. Niet doen! Een minimalistische aanpak leidt immers tot een ruimte die lichter én groter lijkt. Heb je toch echt te veel leuke spulletjes? Zorg er dan voor dat je je huis netjes opgeruimd houdt. Ook dat zorgt voor een luchtiger en ruimer gevoel.

8. kunstlicht als laatste redmiddel

Lukt het echt niet om meer daglicht in huis te halen? Dan kan je nog altijd op kunstlicht rekenen. Zeker in deze periode van het jaar kan het gezellig zijn om overal lampjes te plaatsen.

Maar probeer jezelf toch een beetje in te tomen. Je plaatst best een aantal grote lichten op strategische plaatsen en focust daarbij op indirect licht. Waar het dan donker blijft, kan je de ruimte gezellig maken met kaarsen of een mooie lamp. Sfeer verzekerd!

Interieurkabinet - vul het daglicht in huis gericht aan met kunstlicht en minimalisme

Wil je meer daglicht in huis?

Wil je meer daglicht in huis halen? Zoek je een verbouwpartner die niet alleen advies geeft, maar ook je woondroom helpt realiseren? Laat je gegevens dan hier achter. Onze verbouwcoach helpt je graag op weg tijdens een eerste, gratis gesprek!