Aalto: het verhaal achter een icoon

Een van de mijlpalen in het moderne design is de Aalto-vaas van Iittala. Deze werd in 1936 ontworpen door Alvar Aalto en zijn vrouw Aino.

Savoy vase

De officiële naam van deze designklassieker is de Savoy vase omdat ze ontworpen werd voor het gelijknamige restaurant in Helsinki. Het restaurant opent na tachtig jaar nog altijd z’n deuren en ook de vazen fleuren iedere tafel op. De vaas was vooruitstrevend voor zijn tijd gezien hij organisch én eenvoudig was in een periode vol decoratieve objecten.

design alvar-aalto3

Vier jaar nadat de vaas aan het publiek werd voorgesteld op de wereldtentoonstelling in Parijs, ging de Savoy vase de wereld rond. De Aalto’s haalden hun inspiratie van de vloeiende lijn bij de Finse meren. Met z’n levendige design kon hij rekenen op heel wat belangstelling: de start van een succesverhaal.

design alvar-aalto5
Tijdloos

Alvar Aalto is al enkele decennia geleden gestorven, maar z’n vaas blijft nog altijd brandend actueel. Huismerk Iittala geeft het kleinood sinds enkele jaren opnieuw uit. In 2016 kwam er zelfs een speciaal design van de vaas om het tachtigjarig bestaan ervan te vieren. Qua productieproces is er niets verandert: hij wordt nog steeds met de mond geblazen in Finland. Er zijn al wel enkele nieuwe maten en kleuren bijgekomen.

design alvar-aalto4
Meer dan alleen een vaas

Aalto is een grote naam in de design- en architectuurwereld en had een unieke stijl. Zowel de gebouwen als meubels uit z’n opmerkelijke carrière zijn wereldberoemd. Aalto ontwierp concertzalen, musea, universiteiten, bibliotheken en particuliere woningen. Maar evengoed woonaccessoires zoals glaswerk, lampen, stoelen en zelfs een leuk krukje.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.