Zo verberg je een airco in je interieurbouw

Het is weer bijna zover, zomer! Het seizoen van buiten zitten, eten en leven is in aantocht. Iedereen is vrolijk en terrassen zitten bomvol. Toch is er altijd 1 ding wat vervelend is: Het slapen in een te warme kamer. Om toch goed te kunnen slapen, of af en toe even van het benauwde weer te kunnen ontsnappen laten steeds meer mensen een airco plaatsen in hun interieurbouw. Een airco zorgt voor verkoeling tijdens de warme zomerdagen en kan verwarmen tijdens de winter. Toch zit er ook een nadeel aan een airco. Zo is bijvoorbeeld een nadeel dat een airco installatie er niet altijd even mooi uitziet, maar daar zijn oplossingen voor!

Achter gesloten deuren

Wil jij een airco kopen, maar wil je dat hij niet te veel opvalt? Een goede tip om je airco uit het zicht te halen, is het verbergen van je airco in je interieurbouw; zoals een kast. Op deze manier hoef je niet elke dag tegen de airconditioner aan te kijken. Let wel op dat je airco de lucht goed kan blijven verspreiden. Hier kun je voor zorgen door bijvoorbeeld de onderkant open te laten of luchtgaten in de kast te maken. Mocht je handig zijn dan is het helemaal niet moeilijk om zelf te doen.

airco-wegwerken-in-interieurbouw 2
Plenum en plafond

Van het kastje naar de muur…en het plafond. Een airco kan je ook in je ‘plafond’ wegsteken. Uiteraard moet er dan wel de mogelijkheid zijn om te werken met een verlaagd plafond. De ruimte tussen het verlaagd plafond en je werkelijke plafond noemen we het plenum. Je kan kiezen om hier een rooster in te voorzien, of te werken met een subtiele (maar meestal vrij lange) spleet. Let wel dat in geval van technische problemen of voor het standaard onderhoud je nog steeds toegang hebt tot de installatie.

Zo verberg je een airco: niet!

Een airco hoeft helemaal niet lelijk te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je airco aanpassen aan de stijl van je kamer. Een airco plaatsen kan dan zelfs een toegevoegde waarde zijn aan het interieur. In onderstaande afbeelding zie je een kamer met een industriële look. De airconditioning heeft ook een industriële uitstraling wat de ruimte helemaal af maakt. Je hoeft dus helemaal niet je airco te verbergen, zolang de airco maar past bij de inrichting van de kamer.

Buitenunit

De meeste airco installaties hebben een buitenunit. Eerlijk is eerlijk een buitenunit is niet het meest elegante deel van je airco. Daarom is juist de buitenunit misschien wel het deel wat je het liefst wilt verbergen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een stijlvol houten hekje om de unit heen te plaatsen. Of werk met een rooster waar je wat planten voor kan zetten. Ook bij de buitenunit moet je opletten dat de airco ademruimte heeft. Met andere woorden moet de hitte weg kunnen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat ook de buitenkant van de airco geen doorn in het oog is.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.