Behangen? Dat doe je zo!

Vliesbehang zorgde voor een ware revolutie in muurbekleding en binnenhuisinrichting. Het aanbod en de mogelijkheden zijn nog nooit zo groot geweest. Zo zijn de trendy designs met botanische prints erg in trek. En toch blijft de drempel om te behangen hoog. Want behangen, hoe doe je dat ook weer?

Vergeet vooroordelen

Vooroordelen komen uit het tijdperk toen behang nog helemaal uit papier bestond. Nadelen? Papier zet uit, er komen dikwijls blazen op en het papier zelf scheurt makkelijk omdat het eerst geweekt moet worden. Met vliesbehang (steviger en dikker) en ready-mix lijmen zijn deze doembeelden verleden tijd. Men smeert de lijm rechtstreeks uit op de muur, dus behangtafels zijn overbodig.

Ontvang onze nieuwsbrief!
Binnenhuisinrichting: behangen doe je zo2
Voorbereiding & materiaal

De te bekleden muur moet egaal, droog en stofvrij zijn. Een doorsneelijm heeft een droogtijd van 10 à 15 min. Bij patroonloos of streepjes behang hoeft men niets te doen, maar bij asymmetrische en symmetrische (of verspringende) patronen moet men opletten dat die correct doorlopen. Soms moeten de stroken afwisselend omgekeerd hangen zodat kleurverschillen uit het drukproces niet meer opvallen. Bij ingewikkelde patronen kan men 2 banen met een stuk tape verbinden en weer doorsnijden. Knip de stroken altijd minstens 10 cm langer dan de muurlengte. Overschotten worden pas afgesneden wanneer het behang tegen de muur plakt. Plooi het behang en snijd zoals je het met een briefopener zou doen.

Start nooit in een hoek

De eerste strook mag nooit in een hoek gehangen worden. Meet de breedte van de rol en trek er een 1/2 cm. af. Op die afstand van de hoek teken je een rechte lijn. Plaats er een duimspijker met daaraan een touwtje met een schietlood (of met een laser). Hier moet de eerste strook komen. Hangt deze recht? Dan zal de rest ook wel recht hangen.

De muur inlijmen

Doe de lijm in een verfemmer en gebruik een latex- of microvezel-rol. Gebruik geen langharige rol want dan wordt de muur te vet. Rol de lijm uit zoals je met verf zou doen: eerst in verticale bewegingen en om ze verder met horizontale bewegingen uit te strijken. Tegen het plafond en in de hoeken gebruik je best een borstel. Breng de lijm telkens iets breder aan dan de breedte van de behangstrook.

Het geheim van rechte randen?

Om handiger te behangen kan je de onderkant van een strook oprollen en vastspelden met klemmen of wasknijpers. Zorg dat de rand van de eerste strook perfect de potloodlijn volgt. Met een drukrol (of een droge verfrol) kan je het behang goed tegen de muur drukken. Met een speciale hoekrol kan je het papier stevig tot in de hoek duwen. Het extra stuk boven en onder moet je dan in één beweging afsnijden met een breekmes (mes aan de kant van het overschot houden) en een plaat die in een hoek van 45° gehouden moet worden. Gebruik bij elke snijbeurt een nieuw mesje.

Goed om te weten
  • – Gemiddeld kan je drie banden plaatsen op een uur tijd (van meten en snijden tot afwerken). Op een uur kan je dus een rol behangpapier verwerken. Snel resultaat in je binnenhuisinrichting!
  • – Om de naden te laten aansluiten bestaan er kleine drukrollen. Vermijd gebolde tonvormige rollen, die duwen de naden uit elkaar.
  • – Als de muur stopt en om de hoek niet moet behangen worden, gebruik dan een speciaal hoekprofiel dat eerst op de muur wordt gelijmd. Doet je dat niet, dan zal het behang op het uiteinde loskomen.
  • – Ter hoogte van een stopcontact maak je kruisvormige uitsnijdingen, om achteraf de flapjes af te snijden tot op de rand van het stopcontact.
  • Lijm op vliesbehang? Neem dan een microvezel-doek en dep de vlek voorzichtig weg. Was de vlek daarna af met een vochtige doek en dep droog.
  • – Vliesbehang is vlot verwijderbaar. Maak het behang vochtig, bv. met een plantenspuit. Zo wordt de lijm week en kan het behang losgemaakt worden.
Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.