De Vlaamse renovatiepremie

Renoveren, het is een investering. Die je – als alles goed gaat – op het einde van de rit geld oplevert. Maar je moet er in eerste instantie vooral veel geld in pompen. Omdat de Vlaamse overheid eigenaars wilt aanmoedigen om te renoveren (in plaats van iets nieuw te bouwen) bestaat er een renovatiepremie.

Op 1 februari 2019 is de vernieuwde overkoepelende renovatiepremie ingegaan. Wil je jouw woning van 30 jaar (of ouder) renoveren of wil je een gebouw omtoveren tot woning, dan kan je wel eens recht hebben op deze premie.
Er bestaan vier categorieën van werken die in aanmerking komen voor de premie.

 • Cat.1 structurele elementen
  zoals funderingswerken, draagvloeren, -muren & trappen
 • Cat.2 dakwerken
  zowel aan het dakgebinte als aan dakbedekking, goten & afvoer
 • Cat.3 buitenschrijnwerk
  werken aan ramen en buitendeuren. Deze moeten wel voldoen aan de ventilatie-eisen van het Energiebesluit
 • Cat.4 technische installaties
  werken aan de elektrische en sanitaire installatie alsook de centrale verwarming
Ontvang onze nieuwsbrief!
De voorwaarden

Je moet eigenaar-bewoner zijn van de woning. Bovendien mag het de enige woning zijn die je bezit. Is het een aanvraag voor een renovatiepremie van een woning die je verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor, dan geldt er geen inkomensgrens. In alle andere gevallen wel. Deze begrenzing schommelt (voor aanvragen in 2019) tussen €43.870 – €62.670 + €3.510 per persoon ten laste. De meest recente voorwaarden en het aanvraagformulier vindt u hier.

Let’s talk money

En dan nu: de belangrijkste info. Voor elke van de vier categorieën waarvoor je een aanvraag indient is een minimum factuurbedrag van €2.500 (excl. btw) nodig. De premie bedraagt een percentage van de totaalfactuur dat afhankelijk is van je inkomen. Een aantal doelgroepen hebben recht op 30% premiepercentage, de andere 20%. Er geldt wel een maximumpremie van €3.333 per categorie.

Er zijn grenzen

De premie die je krijgt voor de 4 categorieën samen is nooit meer dan €10.000. Je kan maximum twee keer een renovatiepremie krijgen binnen 10 jaar tijd. De premie van de twee aanvragen opgeteld kunnen nooit meer dan €10.000 overschrijden.

Wie niet waagt, niet wint. Als je wilt bekijken of je recht hebt op een renovatiepremie vind je hier alle info.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.