Hoe creëer je zelf een gezellig huis?

Hoe fijn zou het zijn om een gezellig huis te hebben dat perfect bij je leven past? Als je echt een thuisgevoel zou krijgen zodra je binnenkomt? Voor veel mensen is dat jammer genoeg niet het geval. En dat ligt vaak aan je woning zelf.

Als de indeling van je woning bijvoorbeeld niet bij je levensritme past, dan wordt je dagelijkse routine al snel een grote uitdaging. ’s Ochtends loopt iedereen elkaar in de weg in de badkamer en de keuken. En ook al ben je geen sloddervos: ’s avonds moet je nog een uur opruimen voor je kan ontspannen na een hectische dag.

Het gevolg? Je emmer loopt snel over en het is niet echt gezellig in huis. Maar een make-over heeft pas zin als je kinderen uit huis zijn, toch? Bij Interieurkabinet vinden we dat iedereen recht heeft op een happy home, in welke levensfase je ook zit. Daarom delen wij graag 10 tips om een gezellig huis te creëren. Lees je mee?

1. vermijd onnodige gangen

Hoeveel oppervlakte gaat er in jouw huis verloren aan circulatieruimte? De zones die je gebruikt om van de ene ruimte naar de andere te gaan zijn namelijk niet altijd logisch verdeeld over je woning.

Onze tip? Vermijd onnodige gangen. Als je alle ruimtes op een natuurlijke manier met elkaar verbindt, verbeter je de flow van je huis en creëer je heel wat bijkomende oppervlakte onder hetzelfde dak. Zo zorg je voor een open en gezellig huis, waardoor je onmiddellijk dat thuisgevoel krijgt.

Interieurkabinet - gezellig huis
Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

2. gebruik verloren ruimtes

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar je hebt misschien nog ongebruikte ruimte over in je huis. Denk aan die onafgewerkte zolder of de extra kamer die je nu enkel als berging gebruikt. Door deze ruimtes te benutten, kun je je woonkwaliteit en -comfort sterk verbeteren. Bovendien geef je zo extra waarde aan je woning!

3. de rommel is niet jouw schuld

Mensen voelen zich vaak schuldig dat ze in een ‘hoopjeshuis’ wonen – een hoopje was hier, een hoopje sporttassen daar, … Die hoopjes kunnen je het gevoel geven dat het je maar niet lukt om een gezellig huis te creëren en structuur in je leven te brengen. Dat betekent echter niet dat jij tekortkomt, want vaak is het gewoon de indeling van je huis die niet goed zit.

Zorg daarom voor een logische flow in je huis. Als je altijd langs je achterdeur binnenkomt, heeft het bijvoorbeeld geen zin dat je kapstok aan de voordeur staat. Door na te denken over je eigen routines in je huis en je interieur hieraan aan te passen, zal je veel minder hoopjes verzamelen.

4. plaats inbouwkasten op slimme plekken

Overal jouw ‘rommel’ zien liggen is het laatste wat je wil. Daarom zijn wij grote fans van kasten op maat, want zo kun je alles mooi opbergen wat je uit het zicht wil. En een opgeruimd huis is een gezellig huis.

Deze kasten worden een onderdeel van je interieur en hoeven dus helemaal niet saai te zijn. Als je kiest voor een leuk en origineel ontwerp, kan je er meteen een verloren ruimte mee opleuken én een nuttige functie geven. Twee vliegen in één klap!

5. doe je eigen ding

Probeer je stijl niet in een ‘hokje’ te duwen. Trends worden vaak opgedrongen door marketingcampagnes die geen rekening houden met het gevoel dat jij krijgt in je eigen huis. Natuurlijk is er niets mis mee om populaire trends in je interieur te verwerken, maar staar je er niet op blind en kies enkel voor concepten waar je je goed bij voelt.

Ter inspiratie kan je samen bijvoorbeeld een Pinterest bord aanmaken per zone die je wil aanpakken. Heb jij geen kaas gegeten van Pinterest of moodboards? Misschien past een inspiratiebord in de keuken dan beter bij jou. Zelfs ezelsoren in magazines kunnen je op het goede pad brengen. Doe gewoon je eigen ding!

Interieurkabinet - gezellig huis

6. compromissen sluiten = verliezen

Wat kan je doen als je als koppel tegenstrijdige stijlen hebt? Probeer onbevredigende compromissen tussen twee smaken of wooneisen te vermijden. Want dan vindt niemand je huis echt gezellig, aangezien jullie allebei niet tevreden zijn met het eindresultaat.

Wij raden onze klanten dan ook aan om iedere partner 1 joker te geven. Zo kan jij je ‘hobby-kok-geavanceerde-toestellen-wand’ realiseren en je partner die gedroomde ‘power-pastel-yoga-kamer’.

7. less is more

In villa’s zien we vaak dat het moeilijk is om van de ene naar de andere ruimte te wandelen. Hoewel er op zich genoeg woonoppervlakte is, staat er altijd wel iets in de weg. Daadoor mis je openheid, en juist die openheid geeft ademruimte.

Onze tip: less is more. Ga voor jezelf na wat je echt nodig hebt en hou alleen de meubels bij waar je blij van wordt. Je zal zien dat dat verrassend veel rust brengt in je hoofd, waardoor je optimaal kan genieten van je gezellig huis.

Interieurkabinet - gezellig huis

8. laat je woning het (dag)licht zien

Hoe vaak doe jij overdag het licht aan om comfortabel te kunnen wonen en werken? In veel huizen komt er onvoldoende daglicht binnen, en dat is jammer! Daglicht is namelijk goed voor je biologische klok, je humeur en zelfs je productiviteit.

Ga daarom voor een lichter interieur. Lichte meubels en muren, grote ramen… Alle beetjes helpen om dat warme zonlicht naar binnen te halen en maximaal van elk straaltje te genieten. Hier vind je nog meer tips om het daglicht in huis binnen te laten!

9. eenheid is key

Lijkt je huis ook een allegaartje van stijlen met een ongezellige en rommelige indeling? Dan is eenheid voor jou het codewoord. Door een bepaalde stijl consequent door te trekken, krijg je een interieur dat klopt en waar je blij van wordt.

Het is dan ook tijd om afscheid te nemen van overladen meubilair waar je niet meer happy mee bent. Investeer in een paar mooie ‘statementstukken’ die perfect bij je leven en stijl passen, en opeens heb je een écht gezellig huis.

10. ga voor dat binnen-buitengevoel

Vroeger werd er bij het bouwen van een huis geen rekening gehouden met het binnen-buitengevoel. Denk bijvoorbeeld aan oudere herenwoningen, die vaak helemaal gecompartimenteerd zijn. De pronkruimtes zitten daarbij vooraan en hoe meer je naar achter gaat, hoe meer het wooncomfort verwatert.

Herbekijk en optimaliseer je woonfuncties door voor een nieuwe indeling met grote raampartijen te kiezen. Niets leukers dan van het zonnetje genieten op het terras, met het schuifraam naar je gezellig huis wijd open.

Interieurkabinet - gezellig huis

Hulp nodig om een écht gezellig huis te creëren?

Hunker jij ook naar een gezellig huis, een plaats waar je dat zalige thuisgevoel hebt? En zoek je een verbouwpartner die je woonwens van A tot Z kan uitwerken? Laat hier je gegevens achter. Onze verbouwcoach helpt je graag op weg tijdens een gratis gesprek!