fbpx

hoe een verbouwpartner kiezen?

Hoe kies je een verbouwbedrijf dat bij je past? Keuze te over en vaak is het erg lastig om door de bomen het bos te zien. Uiteindelijk laat je je keuze best bepalen door wat jij belangrijk vindt. Om je op weg te zetten, lichten we hierbij alvast drie methodes toe om een verbouwing te realiseren.

1. Focus op prijs:

Als je een project hebt waarbij interieurconcept en uitvoeringswijze minder belangrijk zijn – bijvoorbeeld een opbrengsteigendom –  dan kan je kiezen voor de laagste prijs. Namelijk je investeringsrendement is dan een belangrijk factor. Je kan een klusjesman alles laten uitvoeren of zelf de handen uit de mouwen steken.

  Met deze aanpak heb je een goedkope oplossing.

  Een klusjesman heeft minder het totaalplaatje voor ogen en wijzigt interieurdetails soms in functie van zijn persoonlijke aanpak.

  Focus ligt op uitvoering, communicatie, administratie en werfopvolging komen op de tweede plaats.

  De vakkennis van je klusjesman varieert in functie van wat hij/zij het vaakst uitvoert.

  Geen gedetailleerd uitvoeringsplan of oplijsting van de uit te voeren werken (waar je in geval van discussie op kan terugvallen).

Als je pand voor jezelf is en de verbouwing je dagelijkse levenskwaliteit mee bepaalt, dan wil je een betrouwbare partner die kennis en vakmanschap heeft, die naar je luistert, die jouw project belangrijk vindt en die zich aan de afspraken houdt. Hierbij kan je 2 richtingen uit:

2. Focus op vrijheid:

Je kiest voor een interieurbureau met een specifieke huisstijl: ontwerp- en aannemingspartners staan los van elkaar. Zo heb je vrije keuze over wie de werken uitvoert per lot en kan je beslissen in functie van beschikbaarheid en prijs. Let hierbij wel dat een interieurarchitect geen technische vakman is. Doordat de bouwpartners niet van in het begin betrokken zijn moet er mogelijk na de ontwerpfase bijgestuurd worden. Bovendien zal een aannemer conceptuele fouten aan jou doorfactureren.

  Qua uitvoering heb je alle vrijheid.

  Doordat bouwpartners niet bij de conceptfase betrokken zijn, dienen er in uitvoeringsfase mogelijk aanpassingen te gebeuren waar je niet om gevraagd hebt (budget, timing, esthetisch).

  Interieurarchitect is geen beschermd beroep en kent ook geen wettelijk kader zoals de 10-jarige aansprakelijkheid.

  Meestal betaal je een ereloon voor de opdracht en opvolging van de werken. Kies je duurdere afwerkingsmaterialen, dan betaal je ook meer ontwerpkosten.

3. Focus op vindingrijkheid én efficiëntie:

Je volledige verbouwtraject wordt door één firma opgevolgd, van de eerste streep op een plan tot de laatste lik verf. Doordat ontwerp en uitvoering door één en hetzelfde bedrijf wordt uitgevoerd, heb je één partner die verantwoordelijk is voor je volledige project. Zo zie je door de bomen het bos, want in de (ver)bouwwereld wordt je bedolven onder uiteenlopende opinies.

  Esthetiek en technische kennis zijn gebundeld op één plaats.

  Er is een duidelijk wettelijk kader: de 10 jaar die een aannemer aansprakelijk is

  Je betaalt geen afzonderlijke coördinatie-kost: kies je voor duurdere afwerkingmaterialen, dan betaal je niets extra.

  Alle uitvoeringsloten worden bij één partner besteld waardoor je niet de vrijheid hebt om per lot de 
markt op te gaan.

  Je kan zelf geen materialen aankopen of laten verwerken.

Veel bedrijven claimen dat ze beide aspecten in handen hebben: ontwerpen én realiseren. Maar hoe weet je of dat wel waar is? Daarvoor is er eigenlijk een heel eenvoudig criterium: je kijkt of de aannemer van bij het begin aanwezig is bij de ontwerpgesprekken.

Als de vakman of werfleider pas opduiken nadat de ontwerpplannen reeds op tafel liggen, dan loopt het vaak mis tussen de aansluiting van beide afdelingen. Je krijgt dan mogelijk misverstanden en aanpassingen waar je niet voor kiest. En die hebben vaak hun invloed op budget, timing en esthetiek.

Bij Interieurkabinet zal je tijdens onze eerste ontwerpafspraak al kennismaken met onze werfleider én interieurarchitect . Op die manier is de connectie tussen uitvoering en ontwerp duidelijk.  Zo blijft het niet bij vage beloftes en loze woorden. 

   Door een technische analyse vanaf het eerste moment, willen we voorkomen dat er tijdens de uitvoeringsfase nog ‘lijken uit de kast’ vallen.

  De samenwerking tussen ontwerper en uitvoerder vanaf het 1ste moment, zorgt voor een realiseerbaar plan. Dromen zijn geen bedrog :-).

  Als je een gebouw ook technisch bestudeerd in de ontwerpfase, kan je maximale uit woning halen.

 Wij kunnen meerkosten bij aanvang counteren omdat we ons niet enkel focussen op het esthetische.

 Bouwstress kunnen we niet wegtoveren, maar we kunnen wel zorgen dat we alle knelpunten en ongemakken in kaart brengen, zodat we kunnen anticiperen waar nodig.

Overtuigd van onze aanpak? Onze verbouwCoach helpt je graag – volledig vrijblijvend – je woondroom in kaart te brengen.