Hoe los je temperatuurverschillen in je radiator op?
- 6 november 2018
- Posted by: Laurens Mertens
- Categories: verbouwtips, woonkamer

De renovatie is achter de rug, de aannemer de deur uit. Je huis is gezellig…maar niet warm? Een verwarming die je in de steek laat is natuurlijk nooit leuk, zeker niet in de wintermaanden. Het kan zijn dat het probleem makkelijk op te lossen is, maar vooraleer je zelf aan de slag gaat, is het van belang eerst de goede diagnose te stellen. Zo weet je wat er moet gebeuren en kan je bepalen of je eventueel een loodgieter moet inschakelen.
Temperatuurverschil in de radiator
De temperatuur in de centrale verwarming kan onderling verschillen. Zo kan een kachel aan de bovenkant koud zijn, maar aan de onderkant juist heel heet. De oorzaak hiervoor is waarschijnlijk een te grote hoeveelheid lucht in de kachel. Dit is te verhelpen door de CV-pomp uit te zetten en het ventiel te openen zodat de overbodige lucht verwijderd wordt. Ook is het mogelijk dat de radiatoren boven allemaal koud zijn, terwijl beneden alles prima werkt. Dit komt doordat er te weinig water in het systeem zit. Controleer dus of er geen lek te vinden is en vul het water bij. Indien het probleem blijft voorkomen is het verstandig een loodgieter in te schakelen.

Ontvang onze nieuwsbrief!
Een lek repareren
Het repareren van een groot lek kan je beter overlaten aan een loodgieter, maar kleine lekkages zijn prima zelf te verhelpen. Een lek in de centrale verwarming ontstaat vaak door roest. Hierdoor ontstaan kleine gaatjes die ervoor zorgen dat het water kan ontsnappen. Sluit in eerste instantie de radiatorkraan en het voetventiel en laat dan het water uit de betreffende kachel lopen. Verwijder de verf met behulp van schuurpapier, vul het gaatje met een reparatiemiddel en laat dit enige tijd rusten. Open vervolgens de ventielen en vul de installatie met water. Is het lek gedicht? Dan kan je met een likje verf de verwarming weer bijwerken en lijkt hij als nieuw.

Om ervoor te zorgen dat je minder vaak in een koud huis rondloopt, kan je hier lezen hoe je jouw technische installaties kan onderhouden.