Hoe moffel je een airco weg?

Laat je jouw huis renoveren en overweeg je de aankoop van een airco? Of ben je op zoek naar verkoeling en wat de opties zijn? Lees dan snel verder!

Een airco kan – letterlijk en figuurlijk – een frisse wind blazen in je interieur. Al wordt ons vaak de vraag gesteld hoe je een ventilatiesysteem in je interieur kan integreren zonder dat deze te veel plaats inneemt. Hier lijsten we op welke soorten airco’s er zijn en geven we tips voor een vlotte inpassing in je interieur.

Soorten airconditioning

Raamkoeler
De raamkoeler is misschien wel het bekendste. Om deze te installeren moet je twee gaten in de muur hebben, eentje voor de toevoer van verse lucht en eentje voor de afvoer van de gebruikte lucht. Een raamkoeler koelt slechts één ruimte af. Bij plaatsing in het interieur zijn er veel mogelijkheden: je kan hem gewoon aan de muur hangen of boven een raam of deur plaatsen om minder op te vallen. Wil je een airco kopen? Op tipsentricks.be vind je meer informatie.

Huis renoveren: airco binnenunit

Split airco
De naam zegt het al: deze airco wordt gesplitst in verschillende componenten. Eén component, die met de lawaaierige compressor, wordt aan de buitenkant van de woning gemonteerd. De andere component bevindt zich binnen, in de ruimte die afgekoeld wordt. Er bestaan ook multisplit-airco’s, waarbij je in je interieur meerdere componenten kan hangen zodat je meerdere kamers kan afkoelen.

Ontvang onze nieuwsbrief!
[contact-form-7 id=”15371″]

Mobiele airco
Het grote voordeel aan een mobiele airco is dat je hem kan verplaatsen en je dus telkens een andere ruimte tot de gewenste temperatuur kan afkoelen. Een monoblock bestaat – zoals de naam doet vermoeden – uit één unit en voert de warmte af via een slang, terwijl bij een mobiele split airco de twee units met elkaar verbonden worden door een slang om het koelmiddel te transporteren. Wanneer de airco een gesplitste versie is, wordt de lawaaierigste component buiten geplaatst.

Huis renoveren: airco buitenunit
Airco integreren in je interieur

Een onvermijdelijk probleem bij airco’s is het lawaai dat ze maken. Je kan bij veel airco’s het lawaaierigste deel buiten plaatsen zodat de lawaaihinder van de binnenunit beperkt blijft. Wanneer je kiest voor een airco voordat je het huis laat renoveren, dan heb je meer mogelijkheden om het beestje een goede plek te geven.Voor de plaatsing van de binnenunit wil je uiteraard dat de airco zo subtiel mogelijk gepositioneerd is. Zo plaats je indien mogelijk de binnenunit best boven een raam of deur om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten en om zo weinig mogelijk op te vallen. Dit is bij een mobiele airco uiteraard niet mogelijk; deze vrij logge toestellen worden niet aan een wand bevestigd omdat ze vaak verplaatst worden.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.