Hoe onderhou je je technische installaties?
- 19 oktober 2018
- Posted by: Laurens Mertens
- Categories: energie, verbouwtips

Technische toestellen, we hebben ze allemaal. Zeker als je er juist een totaalrenovatie op hebt zitten, zal je de trotse eigenaar zijn van wat nieuwe exemplaren. Bij vele toestellen in de woning is het onderhoud verplicht, waardoor het zeker nuttig is om je toestellen regelmatig te reinigen/onderhouden. Maar hoe verzorg je die beestjes nu juist?
Warmtepomp
Warmtepompen met meer dan 3kg koelvloeistof moeten verplicht jaarlijks onderworpen worden aan een controle van het koelcircuit. Ook wanneer je toestel geen automatische lekdetectie heeft, laat je best ieder jaar een koeltechnieker langskomen. Een warmtepomp vraagt merkelijk minder onderhoud dan een klassieke verwarmingsketel. Heeft je toestel een buitenunit, dan dienen de roosters regelmatig vrijgemaakt te worden van stof en bladeren. Bij een luchtwarmtepomp moeten de luchtblazers (binnenhuis) regelmatig schoongemaakt worden om de gezonde lucht te kunnen garanderen. De luchtfilters van de binnenunit moeten maandelijks stofvrij gemaakt worden.

Ontvang onze nieuwsbrief!
Ventilatie
Je ventilatiesysteem onderhouden is een must. In je ventilatie zit een luchtverversing, maar deze geraakt na verloop van tijd onvermijdelijk verstopt. Om de hygiëne en gezondheid te garanderen, moet het stof driemaandelijks weggenomen worden. Eén keer per jaar moet je een groot onderhoud inplannen, wat de reiniging van de volledige installatie omvat. Het beste moment om dit te doen is na de winterperiode, want dan wordt je systeem het meest intensief gebruikt. Je kan dit onderhoud zelf doen, of door een vakman laten uitvoeren. Zo’n onderhoud zal je rond de €170 lichter maken.
Na het uitschakelen van de stroom, demonteer je de verluchtingsmonden. Gebruik eerst de stofzuiger en nadien zeepwater (tenzij bij vochtgestuurde monden, die kuis je best enkel met een vochtige doek). Voor de ventilators en de filters mag je hetzelfde doen. De filters moeten minstens één keer per jaar vervangen worden. Tot slot haal je het stof weg in de ventilatiebuizen. Een uitgebreid werkje waar je misschien niet meteen op zit te wachten, maar het bepaalt heel erg de kwaliteit van de lucht die je inademt.

Verwarmingsketels
Het is wettelijk verplicht je verwarmingsinstallatie door een erkend technicus te laten onderhouden. Bij het stooktoestel van ketels op gas (propaan, butaan, aardgas) moet dit één keer om de twee jaar gebeuren. Verwarmingsketels op een vaste brandstof (hout, pellets, steenkool) of op een vloeibare brandstof (stookolie) moeten jaarlijks onderworpen worden aan een grondige check.
De kosten van zo’n onderhoudsbeurt liggen rond de €150 naargelang de brandstof en je type van toestel. De technieker reinigt het toestel dan ook. Als er trouwens brand uitslaat moet je het attest kunnen voorleggen aan de verzekering. Hou dit dus zeker bij! Het niet-betalen van een boete is slechts een van de voordelen verbonden aan het onderhoud. Een goed werkende verwarmingsketel is veiliger en milieuvriendelijker. Bovendien ligt het rendement tot wel meer dan 10% hoger, een heuse energiebesparing dus!

Vrijstaande verwarmingstoestellen
Kies je voor een totaalrenovatie, dan laat je je best adviseren door je aannemer voor welk type geïntegreerd verwarmingstoestel je best gaat. Vrijstaande toestellen zijn meer een oplossing, dan een definitieve uitkomst. Individuele verwarmingstoestellen die niet aangesloten zijn op het centraal verwarmingssysteem dienen uiteraard ook onderhouden te worden, maar de eisen per type zijn zeer verschillend. We lijsten ze even op!
- Toestellen op aardgas of propaan moeten tweejaarlijks onderhouden worden. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid (bij slechte verbranding kan CO vrijkomen), je toestel leeft ook langer.
- Pellet- en houtkachels kan je veelal zelf onderhouden. Zo is het aangewezen om tijdens de wintermaanden (wanneer je het meeste stookt) de assen wekelijks uit de haard of aslade te halen. Verder kan je zelf ook het luchttoevoerkanaal en het bodemrooster schoonmaken. Wanneer er een ongewoon grote hoeveelheid verbrandingsassen achterblijft, laat je best een expert langskomen.
- Een elektrische boiler moet ontkalkt worden wanneer het water minder snel (of niet meer) warm wordt of het rendement daalt. Om de vier à vijf jaar laat je best een verwarmingstechnicus langskomen, maar als je een beetje handig bent kan je dit gerust zelf.
- Het is misschien overbodig te vermelden, maar elektrische radiatoren onderhoud je het best door ze regelmatig eens af te stoffen. Dat is uiteraard niet wettelijk verplicht. Het ophopen van stof tegengaan heeft als voordeel dat je je minder energie nodig hebt om evenveel warmte re produceren. Even snel met de stofzuiger of stoffer langs je radiatoren passeren, dat merk je op je energiefactuur!

Zonnepanelen
De schuinte van je dak bepaalt grotendeels hoe vuil je zonnepanelen zijn. De meningen zijn verdeeld over het nut van het reinigen van je fotovoltaïsche of thermische zonnepanelen. Het is alleszins een feit dat hoe hoger de hellingsgraad van je panelen, hoe meer regen kan wegspoelen. Bij platte daken waarbij de zonnepanelen gemakkelijk toegankelijk zijn, kan je je zelf aan de klus wagen, maar houd zeker je eigen veiligheid in het oog. Je mag niet steunen op de panelen, noch voorwerpen gebruiken die krassen kunnen achterlaten. Klinkt deze operatie toch te risicovol, neem dan een gespecialiseerde reinigingsfirma onder de arm. Bedenk wel eerst of je de rendementswinst van zo’n 3% voldoende vindt om hiervoor een onderhoud te laten uitvoeren.
Om zelf eventuele storingen te kunnen detecteren controleer je best maandelijks de stand van de groenestroomteller. Bij fotovoltaïsche panelen check je best jaarlijks de omvormer en de ventilator waar je dan ook ineens het stof kan weghalen. Zo blijft de omvormer goed gekoeld.

Al deze klusjes zijn misschien niet je favoriete bezigheid, maar ze zijn wel nodig of zelfs verplicht. En voorkomen is altijd beter dan genezen, dus laat je innerlijke Mr. Proper maar los!