Huis verbouwen: wat komt er allemaal bij kijken?

Interieurkabinet

Wil jij graag jouw huis verbouwen, maar heb je geen idee waar je precies moet beginnen en hoe dat je dit aanpakt? Met dit blog geven we je daar graag meer inzicht in. In zeven punten leggen we uit wat er allemaal bij een verbouwing komt kijken én hoe je je daarop voorbereidt. Zodat jij zelfverzekerd kan beginnen aan je droomproject.

Verbouwen? Niet nu

Ben je niet tevreden met je woning, maar blijf je in dezelfde situatie hangen? Misschien herken je een van deze woonsituaties:

Na een drukke werkdag kom je thuis en zit je op elkaars lip. Je hoopte te kunnen ontspannen maar het het tegendeel gebeurt. Het lukt je niet te ontsnappen aan de drukte van alledag.

Je hebt net een jaren ’80 villa gekocht met veel potentieel, maar het interieur weerspiegelt je persoonlijkheid niet. Je voelt je er net niet helemaal thuis.

Je leeft in de winter en zomer met kunstlicht, omdat je huis een verzameling is van donkere gangen en kamers. Nu pas besef je hoe belangrijk natuurlijk licht is in een woning.

Toch blijf je in deze situatie hangen. Je huis verbouwen is (nog) geen optie. Waarom? Omdat je opziet tegen een energierovend verbouwtraject. Je voelt je onzeker omdat je niet weet wat er allemaal op je afkomt.

Hier brengen we graag verandering in door jou op de hoogte te brengen van wat er allemaal  komt kijken bij het verbouwen van je huis, zodat jij vol vertrouwen en met een gerust hart de volgende stap kunt maken. Hoe fijn is het als jij straks eindelijk in jouw droomhuis woont, waar je elke dag heerlijk thuiskomt?!

1. Verbouwmethode kiezen

Bij het verbouwen van je huis kan je voor verschillende methodes kiezen. Om te weten welke aanpak bij jou past, is het handig om jouw ambitie duidelijk te hebben. Ga bij jezelf te rade: wat vind jij belangrijk bij een renovatie? Als dat helder is, kun je een verbouwmethode kiezen die bij deze ambitie past.

Een paar voorbeelden:

Wil je focussen op prijs? Dan steek je zelf de handen uit de mouwen. Met deze aanpak heb je de goedkoopste oplossing. Je kan immers zelf materialen aankopen en zo met bv stockkoopjes aan de slag gaan. Je bepaalt zelf tempo van je project en kan kosten spreiden in de tijd.

Vind je vrijheid belangrijk? Dan kies je voor een interieurbureau met een specifieke huisstijl. Daarnaast stel je vakmannen aan. Ontwerp en aanneming staan los van elkaar. Zo heb je vrije keuze over wie de werken uitvoert per lot. Je kan per lot verschillende prijzen opvragen. En dan beslissen in functie van beschikbaarheid en prijs. Je ontwerper is hierbij een onafhankelijke adviseur.

Trek jij liever de kaart van ontzorging? Je volledige verbouwtraject wordt door één firma opgevolgd. Van ontwerp tot uitvoering. Je hebt één partner die verantwoordelijk is voor je volledige project. Zo vermijd je paraplupolitiek en minimaliseer je bouwstress. Je wint zelf tijd en je wint doorlooptijd doordat alle coördinatie door één partij gebeurt.

2. Keuzes maken over woonwensen en -stijl

Als je een verbouwpartner hebt gekozen, krijg je te maken met specifieke vragen. Wat wil je veranderd hebben? Welke stijl past bij jou? Het is goed om hier al een duidelijk beeld van te hebben zodat je op het moment suprême de juiste keuzes maakt.

Vaak worden we bedolven onder trends en interieurstijlen op Instagram, tv-programma’s of in woonmagazines. Laat je zelf niet in een ‘hokje’ duwen. Trends zijn vaak een marketingtool. Niets mis mee om eens met de stroom mee te gaan, maar probeer vooral te kijken naar je persoonlijke home-feeling. Wat voelt goed voor jou?

Het kan helpen om een eigen Woning Wishlist te maken:

  • Stijl. Je kan een Pinterest bord aanmaken, bv per zone die je wil aanpakken. Zegt Pinterest of een moodboard je weinig? Gewoon wat ezelsoren aan magazines doen het prima.
  • Woonwensen. Hou gedurende een aantal weken een dagboek bij. Wat stoort je nu, wat zou je willen veranderen. Wat vind je nu al fijn aan je huis? Dit kan ook iets kleins zijn zoals die oude tegelvoer in de hal waar je nog steeds verliefd op bent. Wat maakt dat je je in je woning thuis kan voelen, op adem kan komen. Denk aan hobby’s, leefpatronen, gezin samenstelling. Kook je graag aan een groot eiland of liever de keuken uit het zicht?

3. Financiële afwegingen maken

Je wil je huis verbouwen en droomt van een fikse upgrade. Daar komt algauw een financieel plaatje bij kijken. Dit kan twijfels met zich meebrengen. Je vraagt je misschien af of de investering in je woning loont. Mocht je je huis ooit verkopen, verdien je dan je investering terug?

Dit is geen eenvoudige ‘1+1’ optelsom. Enerzijds heb je het financiële aspect, anderzijds is levenskwaliteit ook een grote bonus die ook waarde biedt. Het kan goed zijn om te bepalen of je wil investeren als opbrengsteigendom, of dat lifestyle ook een belangrijke parameter is.

Heb je dit vastgesteld, dan kun je onderzoeken welke investeringsmogelijkheden je hebt. Praat hierover met de nodige experten. Is fasering een optie zodat je kosten in de tijd kan spreiden? Of ga je liever in één keer tot het gaatje?

Soms hebben mensen een bepaald budget beschikbaar voor het verbouwen van hun huis, maar komen ze er later achter er toch bereidheid is om meer te investeren. Het is zinvol om hier van tevoren bij stil te staan.

4. Type architect kiezen

Bij het verbouwen van je huis heb je keuzes uit twee verschillende soorten architecten: een ‘gewone’ architect en een interieurarchitect. Welke je nodig hebt, hangt af van je wensen.

Wil je vooral je ruimtelijke indeling verbeteren en komaf maken met te veel gangen en kamers? Wil je meer binnen-buiten gevoel met een nieuwe aanbouw? Doe dan beroep op de expertise van een interieurarchitect- of team. Een interieurspecialist kijkt van binnen naar buiten naar je woning. De focus ligt op een optimale woonflow, interieurbeleving en lifestyle.

Is er voor één van deze ingrepen toch een bouwaanvraag nodig? Dan komen beide van pas! De interieurarchitect kan je plannen uitwerken en een architect kan dan zorgen voor de afhandeling van je bouwaanvraag. Zo heb je het beste van 2 werelden.

Wil je voorkomen dat er na de ontwerpfase ‘nog lijken uit de kast’ vallen? Zorg dan dat de aannemer(s) vanaf dag één ook betrokken is bij het ontwerptraject. Als de vakman of werfleider pas opduiken nadat de ontwerpplannen op tafel liggen, loopt het vaak mis tussen de aansluiting van beide afdelingen. Je krijgt dan mogelijk misverstanden en aanpassingen waar je niet voor kiest. En aanpassingen gaan vaak gepaard met vertragingen en meerkosten.

5. Combineren met je dagelijkse leven

Afhankelijk van welke verbouwmethode je prefereert, heeft de doorlooptijd al dan niet een grote impact op je dagelijks leven. Je kan dit ondervangen door een gedetailleerde planning te maken.

Ga je voornamelijk zelf aan de slag, kijk dan wanneer dit te combineren valt met je job en je gezinsleven. Zorg dat je geen 10 ballen tegelijk de lucht in moet houden. En ook al doe je grotendeels alle werken zelf, maak ook dan een planning. Zo kan je tijdig alle materialen bestellen. Een parkeervergunning aan te vragen. Of bepaalde droogtijden te respecteren.

Geef je je project uit handen, dan is je voornaamste bekommernis dat alle partijen zich aan de afgesproken timing houden. Voorzie de nodige garanties in contracten. Zodat je bij vertraging een stok achter de deur hebt. Je kan ook afstemmen om bepaalde werken tijdens je vakantie uit te voeren. Denk bv aan vloerwerken die tijdelijk de doorgang blokkeren.

6. Toezicht houden op de bouw

Is de renovatie eenmaal begonnen, dan wil je natuurlijk ook op de voet volgen wat er gebeurt. Dit is één van de belangrijkste factoren voor een geslaagde verbouwing. Met 3 aandachtspunten: planning, kwaliteit en financiën.

Heb je een partner die dit voor je verzorgt? Zorg dan voor een herhaaldelijke terugkoppelingsmomenten. Zo blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen. Zonder dat je zelf mensen moet gaan uitsturen. Zo’n terugkoppelmoment kan bv een werfvergadering zijn. Een werfverslag hierbij is handig om alle gemaakte afspraken op papier te zetten.

Waak erover dat de afgesproken timing gerespecteerd wordt. Ook als je zelf de werken uitvoert. Immers je wil waarschijnlijk geen jaren op een werf wonen. Als er zich uitloop voordoet, neem dan de nodige corrigerende maatregelen. Misschien kan er voor een ander afwerkingsmateriaal worden gekozen? Kan de volgorde van de werken worden gewijzigd?

Check ook of de gekozen afwerkingsmaterialen ook effectief worden toegepast. Je kan hiervoor terugvallen op contract, plannen of lastenboek. Is iets niet conform afspraak én minderwaardig? Vraag een financiële compensatie of dring aan op vervanging.

En tot slot: vermijd een blanco cheque. Kijk kritisch naar bijkomende facturatie. Hier geldt trouwens: voorkomen is beter dan genezen. Laat je dus niet misleiden door uitgebreide offertes vol technische termen en vakjargon. Het is overweldigend en je negeert de kleine lettertjes. En dat is jammer, want daar staat meestal: ‘werken die niet beschreven zijn in de offerte, zijn niet voorzien.’ Dat zinnetje neemt de aannemer op in het contract, omdat hij niet verantwoordelijk wil zijn voor zaken die over het hoofd werden gezien. En op de werf plots opduiken. In de praktijk betekent deze clausule voor de huiseigenaar: meerwerk!

7. Het project netjes afronden

Je streeft naar een perfecte afronding, ook nadat de laatste steen is gelegd. Maar hoe weet je wanneer je helemaal ‘klaar’ bent en niet voor verrassingen komt te staan?

Werk je met derden samen? Zorg dan voor een oplevering met bijhorend verslag. Spreek ook een deadline af wanneer de opleveringspunten dienen afgewerkt te worden. Kom een bedrag overeen welke je inhoudt tot alles is opgelost.

Voorzie ruimte in je agenda voor een grondige schoonmaak. Investeer ook in de juiste producten. Denk bv aan cementsluiter bij het schoonmaken van tegels in je nieuwe douche. Je kan uiteraard ook hier een partner voor zoeken. Doe dan vooraf een rondgang en geef aan welke de verwachtingen zijn.

En tot slot: schenk een lekker drankje uit, toast en geniet van je nieuw thuis 🙂

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!