Is een warmtepomp rendabel?

Duurzame energie wordt steeds belangrijker. Een warmtepomp lijkt dan ook een ideale oplossing om je woning op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Het moment om hierin te investeren is bij jouw verbouwingswerken. Maar je wilt uiteraard wel weten waar je jouw geld aan uitgeeft. In dit artikel ontdek je meer over het rendement en de werking van een warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp zal warmte ontginnen uit natuurlijke bronnen zoals buitenlucht, aarde of grondwater. Vervolgens zal de ontgonnen warmte gebruikt worden om je huis of sanitair water te verwarmen. De compressor in de pomp voert daarbij de belangrijkste taak uit. Hij zorgt voor de ontginning van de warmte door een gas samen te persen, waardoor de temperatuur stijgt.

warmtepomp integreren tijdens verbouwingswerken (lucht)
Rendement van een warmtepomp

Een warmtepomp haalt wel degelijk een hoger rendement dan klassieke verwarmingstoestellen. Je verbruikt minder elektriciteit met dit ecologische alternatief. Met een warmtepomp zal je slechts 1/4e van de totaal hoeveelheid geproduceerde warmte moeten betalen onder de vorm van elektriciteit. Dit betekent dat 3/4e van de warmte gratis is.

Voor de aanvang van de verbouwingswerken is het de bedoeling dat er rekening gehouden wordt met de warmtepomp. Op deze manier kan tijdens het ontwerpproces een gunstige plek gekozen worden.

warmtepomp integreren tijdens verbouwingswerken (grond)
Hoe milieuvriendelijk zijn ze?

Een warmtepomp is van één de meest ecologische manieren om je huis te verwarmen. Deze warmte-ontginners halen bijna al hun energie uit natuurlijke bronnen zoals aarde, water en lucht. Ze slaan allemaal de warmte van de zon op. Die warmte wordt gebruikt om je huis of sanitair water te verwarmen. Een warmtepomp stoot ook heel water minder CO2 uit in vergelijking met gewone ketels. In vergelijking met een stookolieketels is dat zelfs 53%.

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Ze hebben elk hun typische positieve eigenschappen. Welke warmtepomp je kiest, is afhankelijk van de beschikbare bronnen rond je huis en je energiebehoefte. Warmtepomp kunnen werken op basis van water, aarde of lucht. De water-water warmtepomp, de lucht-water warmtepomp en de grond-water warmtepomp zullen op basis van natuurlijke warmte je sanitair water opwarmen. De lucht-lucht warmtepomp tenslotte, zal je huis verwarmen met warme lucht. Daarnaast is er ook altijd een uitbreiding met zonnecollectoren mogelijk. Zo verwarm je je sanitair water in de zomer op dankzij een zonnecollector. In de koudere maanden (wanneer de zonder minder schijnt) zal de warmtepomp zorgen voor de warmte.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!