Vijf nadelen van werken met een fullservice renovatieteam

nadelen fullservice renovatieteam

In een vorig blog schreven we al over de voordelen van een fullservice renovatieteam. Bij deze verbouwmethode heb je één partner die verantwoordelijk is voor je volledige project. Je krijgt een totaalconcept, waarbij niet enkel het standaard takenpakket (ontwerp en bouwcoördinatie) uit handen wordt genomen maar ook aandacht is voor extra services tijdens de verbouwing. Denk aan in huis kunnen blijven wonen tijdens de werken, financiële garanties, styling van de woning en meer. Bij deze samenwerkingsvorm draait het dus om ontzorging van A tot Z. Maar er zitten ook een paar nadelen vast aan werken met een fullservice renovatieteam. We zetten ze voor je op een rij.

1. Beperkte keuzevrijheid

Een van de nadelen van een fullservice renovatieteam is dat alle uitvoeringsloten bij één partner worden besteld. Daardoor heb je niet de vrijheid om per lot de markt op te gaan. Je kan zelf geen materialen aankopen of laten verwerken. Immers: je hoofdaannemer werkt meestal samen met preferred partners. Dat betekent dat je jouw keuze dient te maken binnen het aangeboden gamma. Denk bijvoorbeeld aan vloerkeuze en sanitaire toestellen. Ben je iemand die graag rond shopt (fysiek of online), dan is het belangrijk dat je hierbij stil staat.

2. Minder controle over het uitvoeringsproces

Naast het feit dat je zelf geen materialen kan kiezen, heb je ook weinig tot geen inspraak over de partijen waarmee wordt samengewerkt. Werkt de totaalpartner met eigen arbeiders? Of met onderaannemers? Of een combinatie van beiden? Het is een beetje ‘te nemen of te laten’. De focus ligt vooral op het eindresultaat, waarbij je weinig impact hebt op hoe men daar geraakt.

3. Hogere kosten

Wanneer je met losse partners werkt, kan je de markt opgaan en verschillende loten met elkaar vergelijken. Om dan desgewenst de goedkoopste aan te stellen. Je hebt ook de kans om bijvoorbeeld van beurskoopjes te genieten of een outlet-lot op de kop te tikken. Bovendien kan je zelf de handen uit de mouwen steken en zo besparen op arbeidsuren.

Dit is bij een fullservice renovatieteam niet mogelijk. Doordat één partij de volledige verantwoordelijkheid draagt, betaal je een stukje voor dit gemak. Met andere woorden: bij volledige ontzorging hoort een prijskaartje.

4. Meer afhankelijkheid

Het feit dat één partner de volledige verantwoordelijkheid neemt over je project heeft ook zijn keerzijde. Immers je bent dan ook afhankelijk van één partij. Komt er na verloop van tijd wat irritatie bovendrijven, dan moet je toch nog een tijd met elkaar verder.

Dit kan ook consequenties hebben op financieel vlak. Werk je met losse partijen en gaat je dakwerker failliet, dan is dat niet fijn maar nog geen drama. Maar komt je totaalpartner financieel in de problemen, dan komt je volledige project mogelijk op de helling te staan. Tip: door geen hoge voorschotten te betalen vang je dit al grotendeels op.

5. Minder transparantie

Bij een totaalpartner ligt de focus niet op de goedkoopste aanbieding maar op het feit dat er opgeleverd wordt, en voldoen aan wat er verwacht wordt. Zonder dat de bouwheer tijd moet investeren in zijn project. Dat maakt dat je niet echt een gedetailleerd zicht hebt op de achterliggende kostenstructuur. Dat maakt het moeilijker om te vergelijken met andere renovatie-opties.

Kosten en baten

Nu je weet wat de nadelen zijn van een fullservice renovatieteam, kun je een weloverwogen keuze maken voor de verbouwmethode die het beste bij je past. Elke methode kent voor- en nadelen en voor iedere huiseigenaar geldt weer een andere kosten-batenanalyse.

Sommigen kiezen graag voor een fullservice renovatieteam, omdat deze verbouwmethode makkelijk te combineren is met het dagelijkse leven en de eindverantwoordelijkheid niet bij henzelf ligt, maar bij de verbouwpartner. Dat voorkomt stress en onzekerheid. De (relatief) beperkte keuzevrijheid, de afhankelijkheid van één partij en andere bovenstaande punten klinken deze huiseigenaren juist als muziek in de oren. Het extra kostenplaatje nemen ze voor lief.

Anderen willen liever veel zelf doen en zien een verbouwing als een uitdaging om eens flink de tanden in te zetten. Het vele schakelen tussen verschillende partijen, de eindverantwoordelijkheid dragen als er iets misgaat en andere nadelen van deze verbouwmethode, wegen zij af tegen de eventuele besparingen op het budget.

Het is aan jou om een keuze te maken die bij jou en je leefstijl past. Wil je nog eens lezen over de 3 verschillende renovatiemethodes met hun voor-en nadelen? Check dan ons blogHoe pak je een verbouwing aan’.

En verbouwing starten op de juiste manier?

Maak een afspraak met onze VerbouwCoach om onze stijlen te matchen.