Vijf voordelen en nadelen van werken met een fullservice renovatieteam

In een vorig blog hadden we het al kort over de voordelen en nadelen van een fullservice renovatieteam. Bij deze verbouwmethode heb je één partner die verantwoordelijk is voor je volledige project. Je krijgt een totaalconcept, waarbij niet enkel het standaard takenpakket (ontwerp en bouwcoördinatie) uit handen wordt genomen maar ook aandacht is voor extra services tijdens de verbouwing. Werken met een fullservice renovatieteam biedt diverse voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan vast. We zetten beide overzichtelijk voor je op een rijtje.

Voordelen van een fullservicerenovatieteam

Om te bepalen of werken met een fullservice renovatieteam de beste verbouwmethode is voor jouw project, is het van belang dat je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. We helpen je hier graag bij door de eerst de voordelen inzichtelijk te maken, waarna we dieper ingaan op de nadelen die daartegenover staan. De belangrijkste voordelen die we in dit blog bespreken zijn: een verantwoordelijk aanspreekpunt, snelle doorlooptijd, garanties, volledige ontzorging en expertise en kwaliteit.

Voordeel 1: een verantwoordelijk aanspreekpunt

Wanneer je kiest voor een fullservice renovatieteam, heb je één partner die verantwoordelijk is voor je volledige project. Als je meerdere aannemers en specialisten inhuurt die afzonderlijk werken, kan het snel uitlopen op een vingerwijsspel als er problemen of complicaties ontstaan. Bij een totaalpartner is dit niet het geval. Zijn er complicaties? Dan wordt er naar oplossingen gezocht in plaats van naar schuldigen. Dit vermindert jouw betrokkenheid in conflictsituaties, waardoor bouwstress wordt geminimaliseerd en je dus meer gemoedsrust hebt gedurende het hele proces.

Voordeel 2: snelle doorlooptijd

Een ander belangrijk voordeel is de snellere doorlooptijd van je project. Dat het proces sneller en soepeler verloopt, heeft te maken met meerdere aspecten. Zo verloopt de planning bijvoorbeeld veel vlotter wanneer je één partij hebt die alle coördinatie verzorgt. Er is hierdoor geen tijdverlies door het afstemmen van verschillende aannemers op elkaar. Daarnaast heeft een totaalpartner alle benodigde expertises onder één dak, waardoor beslissingen snel genomen worden. Tenslotte kan een totaalpartner de benodigde materialen, hulpmiddelen en mankracht efficiënter plannen en beheren, zonder te hoeven wachten op externe partijen.

Voordeel 3: garanties

Je profiteert van de 10-jarige aansprakelijkheid. Dit is een wettelijke verplichting waarbij de aannemer tot 10 jaar na de voltooiing van de werken verantwoordelijkheid draagt voor eventuele gebreken of schade. Wel zijn er een aantal voorwaarden aan gekoppeld. In ons blog over de 10-jarige aansprakelijkheid lees je hier meer over.

Voordeel 4: volledige ontzorging

Tijdens de renovatie word je volledig ontzorgd. Dit minimaliseert de verstoring van je dagelijks leven en ontlast je van verschillende randactiviteiten die gepaard gaan met een verbouwing. Denk aan minder coördinatie, minder onderbrekingen van werken en ontzorging van administratieve taken. Daarnaast is het door de efficiëntere planning en coördinatie van een totaalpartner mogelijk om in je huis te blijven wonen. Zo worden bepaalde basisvoorzieningen, zoals sanitair, elektriciteit of verwarming, zo min mogelijk verstoord tijdens de renovatie.

Voordeel 5: expertise en kwaliteit

Een laatste voordeel dat we graag willen benoemen is expertise en kwaliteit. Een totaalpartner heeft diverse specialisten in dienst, waardoor je profiteert van hun expertise op verschillende gebieden. Dit kan resulteren in een hogere kwaliteit van het werk en een beter eindresultaat.

Nadelen van een fullservice renovatieteam

Misschien klinkt het werken met een fullservice renovatieteam je nu als muziek in de oren. Het is echter wel goed om je te realiseren dat deze voordelen gepaard gaan met een aantal nadelen. De belangrijkste nadelen waar we in dit blog dieper op ingaan zijn: beperkte keuzevrijheid, minder controle over het uitvoeringsproces, hogere kosten, meer afhankelijkheid en minder transparantie.

Nadeel 1: beperkte keuzevrijheid

Beperkte keuzevrijheid totaalpartnerEen van de nadelen van een fullservice renovatieteam is dat alle uitvoeringsloten bij één partner worden besteld. Daardoor heb je niet de vrijheid om per lot de markt op te gaan. Je kan zelf geen materialen aankopen of laten verwerken. Immers: je hoofdaannemer werkt meestal samen met preferred partners. Dat betekent dat je jouw keuze dient te maken binnen het aangeboden gamma. Denk bijvoorbeeld aan vloerkeuze en sanitaire toestellen. Ben je iemand die graag rond shopt (fysiek of online), dan is het belangrijk dat je hierbij stil staat.

Nadeel 2: minder controle over het uitvoeringsproces

Naast het feit dat je zelf geen materialen kan kiezen, heb je ook weinig tot geen inspraak over de partijen waarmee wordt samengewerkt. Werkt de totaalpartner met eigen arbeiders? Of met onderaannemers? Of een combinatie van beiden? Het is een beetje ‘te nemen of te laten’. De focus ligt vooral op het eindresultaat, waarbij je weinig impact hebt op hoe men daar geraakt.

Nadeel 3: hogere kosten

Wanneer je met losse partners werkt, kan je de markt opgaan en verschillende loten met elkaar vergelijken. Om dan desgewenst de goedkoopste aan te stellen. Je hebt ook de kans om bijvoorbeeld van beurskoopjes te genieten of een outlet-lot op de kop te tikken. Bovendien kan je zelf de handen uit de mouwen steken en zo besparen op arbeidsuren.

Dit is bij een fullservice renovatieteam niet mogelijk. Doordat één partij de volledige verantwoordelijkheid draagt, betaal je een stukje voor dit gemak. Met andere woorden: bij volledige ontzorging hoort een prijskaartje.

Nadeel 4: meer afhankelijkheid

Het feit dat één partner de volledige verantwoordelijkheid neemt over je project heeft ook zijn keerzijde. Immers je bent dan ook afhankelijk van één partij. Komt er na verloop van tijd wat irritatie bovendrijven, dan moet je toch nog een tijd met elkaar verder.

Dit kan ook consequenties hebben op financieel vlak. Werk je met losse partijen en gaat je dakwerker failliet, dan is dat niet fijn maar nog geen drama. Maar komt je totaalpartner financieel in de problemen, dan komt je volledige project mogelijk op de helling te staan. Tip: door geen hoge voorschotten te betalen vang je dit al grotendeels op.

totaalpartner transparantieNadeel 5: minder transparantie

Bij een totaalpartner ligt de focus niet op de goedkoopste aanbieding maar op het feit dat er opgeleverd wordt, en voldoen aan wat er verwacht wordt. Zonder dat de bouwheer tijd moet investeren in zijn project. Dat maakt dat je niet echt een gedetailleerd zicht hebt op de achterliggende kostenstructuur. Dat maakt het moeilijker om te vergelijken met andere renovatie-opties.

Kosten en baten

Nu je weet wat de voordelen en nadelen van een fullservice renovatieteam zijn, kun je een weloverwogen keuze maken voor de verbouwmethode die het beste bij je past. Elke methode kent voor- en nadelen en voor iedere persoon geldt weer een andere kosten-batenanalyse.

Sommigen kiezen graag voor een fullservice renovatieteam, omdat deze verbouwmethode makkelijk te combineren is met het dagelijkse leven en de eindverantwoordelijkheid niet bij henzelf ligt, maar bij de verbouwpartner. Dat voorkomt stress en onzekerheid. De (relatief) beperkte keuzevrijheid, de afhankelijkheid van één partij en andere bovenstaande punten klinken deze mensen juist als muziek in de oren. Het extra kostenplaatje nemen ze voor lief.

Anderen willen liever veel zelf doen en zien een verbouwing als een uitdaging om eens flink de tanden in te zetten. Het vele schakelen tussen verschillende partijen, de eindverantwoordelijkheid dragen als er iets misgaat en andere nadelen van deze verbouwmethode, wegen zij af tegen de eventuele besparingen op het budget.

Het is aan jou om een keuze te maken die bij jou en je leefstijl past. Wil je nog eens lezen over de 3 verschillende renovatiemethodes met hun voor-en nadelen? Check dan ons blog ‘Hoe pak je een verbouwing aan’.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!