Ontstressen in je eigen huis? Creëer een binnen-buitengevoel om helemaal tot rust te komen

We leiden allemaal drukke levens. Je woning is dan ook liefst een plek waar je helemaal kan ontstressen. Een binnen-buitengevoel – een knipoog naar de natuur – kan veel rust brengen in je woning én een relaxt sfeertje. Zie je dat ook wel zitten? Met deze 10 tips creëer je een binnen-buitengevoel en haal je de zon in huis!

1. Haal de natuur in huis

Het hoeft niet altijd vergezocht te zijn. Wil je de natuur binnen kunnen beleven? Haal bloemen en planten in huis! Die maken je woonplaats levendig en kleurrijk.

Heb je geen tijd of zin om regelmatig nieuwe bloemen te kopen? Kies voor plantjes die weinig onderhoud vergen, zoals bijvoorbeeld vetplantjes.

2. Connectie met je tuin

We willen allemaal ons eigen rustige plekje in onze tuin, liefst afgesloten van buren of straatlawaai. Ons eigen coconnetje. Helaas werden de huizen daar vroeger niet naar gebouwd…

Bij “oude” rijhuizen werden de keuken, badkamer en het toilet allemaal achter elkaar gebouwd – het “kotjesfenomeen”. Een kleine verbouwingreep die de achtergevel opentrekt, schept dan ook meteen veel ruimte om binnen van het zonnetje te genieten.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

3. Laat de zon in je interieur

… oftewel: veel ramen zorgen voor veel licht in huis. Zo word je onmiddellijk bij je tuin betrokken.
Wat dacht je van glazen (schuif)deuren naar je tuin? Die kan je bij goed weer opengooien, terwijl je ruimte creëert in je woning en binnen met buiten verbindt. Hallo vitamine D!

4. Een aanbouw om te ontstressen

Durf je nog een stap verder gaan om het binnen-buitengevoel te vergroten? Voeg een aantal vierkante meters toe aan je woning door een aanbouw te plaatsen.

Een interieurontwerper kan je helpen om de puzzel helemaal te leggen. Richt een cosy zichtgedeelte in onder je ‘tuinkamer’ om het helemaal af te maken. Voetjes omhoog!

Meer van dit rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

5. Neem je vloer mee

In een stadsomgeving is de uitdaging om een binnen-buitengevoel te creëren net iets groter. Een geweldige manier om de connectie met buiten te versterken, is de vloer doortrekken van binnen naar buiten – of andersom natuurlijk. Combineer dit met een glazen deur (uit punt 3!) en je woning oogt ettelijke vierkante meters groter!

6. Kleur voor je humeur

Het is natuurlijk logisch dat je de kleuren van je woning op elkaar afstemt. Maar hou je daarbij ook rekening met de (natuurlijke) kleuren van materialen?

Meubilair van riet, steigerhout, rotan, bamboe of hout kunnen een mooie toevoeging zijn voor je interieur, zelfs als het eigenlijk buitenmeubels zijn. Op voorwaarde dat ze passen in je kleurenpalet natuurlijk!

Tien gratis interieurtips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan!

7. Haal buiten letterlijk binnen

Kijk eens even met een frisse blik naar je omgeving. Welke kleuren, plantensoorten en zelfs bomen vind je terug?

Trek het landschap in je huis door door weelderige planten in verschillende maten en vormen te plaatsen. Denk groot!

Heb je voldoende ruimte? Kleine bomen voor binnen zijn een prachtige eyecatcher. Zo sluit het landschap naadloos aan op je interieur.

8. Van het kastje naar de muur

Nog een tip om te ontstressen in je eigen woning: laat de wanden van je woning doorlopen tot in je tuin. Hoe? Schilder de schutting aan één zijde in dezelfde kleur als een binnenmuur.

Of kies voor een tuinwand in hetzelfde materiaal, bijvoorbeeld met een gestuukte muur. Met verlichting aan de buitenwand, plaats je bovendien een extra verbindend accent.

Meer van dit rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

9. Zichtlijnen

Met zichtlijnen – al dan niet denkbeeldige lijnen – kan je kamers visueel laten doorlopen. Hallo ruimtelijk gevoel! En je raadde het al: als deze lijnen van binnen naar buiten lopen, verbind je je interieur met je tuin.

Bonustip: plant een mooie boom op het einde van de zichtlijn (en verlicht de boom ’s avonds!) om de aandacht naar je mooie tuin te trekken.

10. Plantvlakken

Een binnen-buitengevoel kan je ook creëren door je tuinarchitectuur als het ware door te laten lopen tot in je interieur.

Trek plantvlakken door tot aan je gevel of ramen of zelfs verticaal! Met wuivende pluimen of siergrassen kan je van binnenuit de aandacht naar je tuin trekken. Transparante planten onder de ramen behouden dan weer je zicht op de tuin.

Hulp nodig om van je huis een thuis te maken?

Hunker jij ook naar een ‘binnen-buitengevoel’? En zoek je een verbouwpartner die je woonwens van A tot Z kan uitwerken? Laat hier je gegevens achter. Onze verbouwcoach helpt je op weg tijdens een gratis gesprek!