Renovatie kiezen of nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning heeft vanzelfsprekend een aantal voordelen. Zo op vlak van energieverbruik, de vrije keuze van indeling & afwerking van de woning (weliswaar binnen de bouwvoorschriften) en de hogere verkoopwaarde achteraf. De keerzijde van de medaille is dan weer het vrij hoog startbudget en het feit dat je niet van start kunt gaan zonder architect. De normen & voorschriften voor nieuwbouw verstrengen alsmaar en drijven de kostprijs omhoog. Dus wil je je huis renoveren of een nieuwbouw planten en de voor en na bekijken? We geven wat tips.

BTW-tarief

Voor de renovatie gaan en een verkrot pand afbreken en op de bouwgrond een nieuw gebouw optrekken, lijkt financieel gezien dan ook een betere piste. Want dan heb je ook de mogelijkheid om bestaande funderingen of materialen te recupereren. Ook profiteer je van een gunstiger BTW tarief van 6% en je bent minder beperkt door allerhande regels & bouwvoorschriften. Het karakter van een bestaande woning, de grotere vrijheid wat betreft ontwerp en de vaak grotere ruimtes zijn belangrijke troeven. Je kan gefaseerd te werk gaan en tijdens de renovatiewerken nog wat bijsturen. Afhankelijk van de werken heb je misschien zelfs geen architect of vergunning nodig.

Investering

Als een pand koopt is het wel raadzaam je te laten bijstaan door een expert, zoals een architect of een aannemer. Want deze kan vaststellen of er bepaalde (verborgen) gebreken zijn en de constructie stabiel is. Zo ben je zeker van jouw investering. Je koopt best geen woning waarin een vorige eigenaar al iets te vlijtig aan de slag is gegaan, tenzij de afwerking volledig in lijn ligt van wat je zelf in gedachten had. Zoniet betaal je extra voor die (deels) afgewerkte woning die je toch zou moeten aanpassen achteraf. Voor het renoveren van je huis ga je best even na wat voor jou de beste optie is.

Interieurarchitect

Je huis renoveren kan een lang & intensief proces zijn, zowel voor als na de verbouwing. Maar je kan je hierin laten begeleiden door een algemene aannemer. Die stuurt alle onderaannemers aan en bespaart je een hoop kopzorgen. En hoewel het in eerste instantie een extra kostenpost lijkt, kan beroep doen op een interieurarchitect een niet te onderschatten meerwaarde zijn in het hele (ver)bouwtraject. Die kan een concept op maat uitwerken waarin er rond comfort en duurzaamheid gewerkt wordt. Daarnaast waken ze over budget, planning en de invulling van het gevraagde eisenpakket. Of je nu voor een nieuwbouw of renovatie kiest, een goed concept, esthetiek, functionaliteit en een gezonde leefomgeving dienen de voornaamste uitgangspunten te zijn.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!