Renoveer je woning voor later

De kinderen zijn al lang het huis uit en wanneer ze binnen waaien, nemen ze hun eigen kroost mee. Het pensioen is in zicht (of reeds een feit). Je leven is veranderd – én gaat nog veel veranderen – maar je woning is nog exact hetzelfde als dertig jaar geleden. Hoog tijd om een interieurarchitect in huis te halen en renoveer je woning voor je oude dag.

Tijd voor verandering

Uiteraard wil je, wanneer je de stap naar een verbouwing neemt, dat deze investering ook rendeert. Het klinkt vanzelfsprekend dat je aan de toekomst denkt. Tenslotte, wie wil er nu niet zo lang mogelijk van zijn woning kunnen genieten? Een interieurarchitect heeft de expertise om je interieur toekomstgericht te ontwerpen. Denken aan je oudere dag is niet hetzelfde als denken aan een ziekenhuissfeer. Integendeel, door er op tijd mee bezig te zijn, zorg je dat het op een subtiele manier in je interieur verwerkt zit.

Over welke aanpassingen spreken we dan juist? De meest extreme vorm van een toegankelijke, toekomstgerichte woning is waarschijnlijk één waar je als rolstoelgebruiker in kan wonen. Dit is natuurlijk (en gelukkig) niet altijd van toepassing. Het staat wel vast dat met ouder te worden, je minder flexibel zal zijn, je geraakt moeilijker uit de voeten en taken zoals heffen en tillen gaan niet meer zo vlot. Tot zover het slechte nieuws. Gelukkig zijn er heel wat oplossingen en mogelijkheden om je leven gemakkelijker te maken.

Mogelijke ingrepen

Idealiter bevinden alle functies zich op dezelfde verdieping en bij voorkeur is dit het gelijkvloers. Maar niet iedereen kan in een bungalow wonen. Het is aangeraden om per verdieping wel alle niveauverschillen weg te werken, zodat je geen ‘moeilijke’ trapjes moet nemen. De trap naar de volgende verdieping voorzie je best van leuningen langs weerszijde. Een andere optie is (indien je de ruimte hebt), dat je voor een bredere trap kiest, zodat er op termijn genoeg plaats is voor een traplift.

Bestaande deuropeningen breder maken is niet alleen beter met het oog op een rolstoel, maar ook met een wandelstok of rollator kan je er beter langs passeren. Dat is meteen het moment om te kiezen voor ergonomische handgrepen. Renoveer dus zeker de plekken waar je makkelijk aan moet komen.

Naast ingrepen in de woning zelf, kan je ook naar meubilair toe bewuste keuzes maken. Omdat bukken en tillen met minder souplesse zal gaan kies je bet voor opbergmeubels waarbij je noch te hoog, noch te laag moet reiken. Mogen er ook elektriciteitswerken plaatsvinden, laat dan zeker je stopcontacten verhogen. Die renoveer je namelijk met sprekend gemak.
Zitmeubels zoals zetels komen best iets hoger dan de standaard. Uit een lage zetel kruipen kan een hele opgave zijn, een paar centimeters kunnen een groot verschil maken. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor je bed.

Kleine samenvatting
  • Deuropeningen verbreden
  • Geen niveauverschillen
  • Hogere zithoogte
  • Stopcontacten verhogen

Dit zijn maar een aantal voorbeelden uit een groot aanbod aan oplossingen. Niet alles is voor iedereen van toepassing. De ingrepen zijn niet alleen op maat van het huis, maar ook – zo niet nog meer – op maat van de bewoners. Niet alle aanpassingen zijn even sexy. Om je interieur nog steeds tot zijn recht te laten komen is het geen overbodige luxe om een interieurarchitect onder de arm te nemen.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!