Strengere regulatie dakisolatie

We hebben allemaal een dak boven ons hoofd. Sommige exemplaren daarvan zijn heel wat minder geïsoleerd dan anderen – of zelfs helemaal niet. Dat scheelt op je energiefactuur (huizen met een goed geïsoleerd dak betalen vaak een derde minder). Tijd voor verbouwingswerken, want binnenkort kan een niet-geïsoleerd dak voor andere problemen zorgen…

Puntensysteem

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels al een pak strenger geworden op het vlak van dakisolatie. Er wordt een puntensysteem gehanteerd. Dak- of zoldervloerisolatie moet sindsdien voldoen aan een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W, of je krijgt strafpunten. Heb je 15 strafpunten gescoord? Dan wordt je woning ongeschikt verklaard. Geen paniek: je wordt niet uit je huis gegooid, je zal het gewoon niet meer mogen verhuren én je moet heffing betalen. Dat puntensysteem wordt vanaf 2020 gevoelig opgeschroefd: elke woning die dan nog slecht geïsoleerd is wordt meteen ongeschikt verklaard.

Verbouwingswerken: strengere-regulatie-dakisolatie
Minimale waarde

Die 0,75 m²K/W betekent overigens niet dat je dak goed geïsoleerd is. Dit is slechts een absolute minimumwaarde en zal dus niet zó veel geld uitsparen op je energiefactuur. Het kan goed zijn dat de regels in de toekomst nog wat meer verscherpen en dat deze minimale hoeveelheid niet meer de norm gaat zijn. Met andere woorden investeer je dus met je verbouwingswerken best meteen in een totale isolatie.

Nog een kanttekening voor de bewoners in een appartement: de regels geldden voor élk appartement, niet enkel voor hetgeen dat zich onder het dak bevindt.

Strengere-regulatie-dakisolatie-verbouwingswerken
Premies bij verbouwingswerken

Een dure affaire, je dak renoveren? Met de premies die voorhanden zijn valt dat goed mee! Jammer genoeg kan je deze premies na 2020 niet meer aanvragen. Zulke premies kunnen je heel wat geld uitsparen: €3 à €4 per vierkante meter wanneer je het zelf doet, €6 à €8 per m² als je een aannemer inschakelt.

Daarbovenop is zo’n renovatie misschien ook nog eens fiscaal aftrekbaar voor jou. Een lagere energiefactuur, fiscaal aftrekbaar én een goedkopere prijs dankzij de premies? Dat zijn alvast enkele redenen om na te denken over een kleine ingreep aan je dak.

Strengere-regulatie-dakisolatie
Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.