Tien tips om je woning ouder worden-proof te maken

Geniet je volop van je woning en zie je er je hele leven lang wonen? Je bent heus niet alleen. Vrijwel iedereen ziet zich oud worden in z’n huis, omdat we het kennen, er mooie herinneringen aan overhouden of de buurt zo leuk vinden. Aging in place, zouden onze Engelse vrienden zeggen. De ideale woning is er één die meegroeit met jouw levensfases: van de eerste IKEA styling tot en met je oude dag. Verbouwplannen? Denk dan aan deze tien tips die je comfort in je volgende levensfase garanderen.

Tip 1: Maak je woning dynamisch

Hou bij de ontwerpplannen rekening met een aanpasbare en flexibele structuur. Een aanpasbare woning zorgt ervoor dat je je interieur met een minimum aan inspanning én een beperkte kostprijs kunt veranderen. Een flexibele structuur zorgt dan weer voor een optimaal gebruik van je ruimtes en dat je die makkelijk van functie kan wijzigen. Zo zou je makkelijk je bureau of garage kunnen omtoveren tot slaapkamer zodat je maar op één verdieping moet wonen.

Tip 2: Begin er zo snel mogelijk mee

Waarschijnlijk lig je nu nog niet wakker over het moment dat je slecht te been zou zijn of je vitaliteit vermindert. Al is het natuurlijk beter om daar nu over na te denken dan wanneer het (te) laat is. Zo doe je geen dubbele investeringen en heeft de verbouwing minder impact op je levenskwaliteit.  Zo kan je op je latere leeftijd zorgeloos genieten van je thuis.

Tip 3: Voorzie voldoende verlichting

Helaas gaat je zicht er niet op vooruit met de jaren, dus is het belangrijk om voldoende verlichting te voorzien. Dé manier om het gezellig te houden is door zoveel mogelijk met dimbare lampen te werken. Hou bovendien ook functionele verlichting in gedachten en licht belangrijke plekken als de trap, het aanrecht of de badkamer voldoende uit.

Tip 4: Maak je woning contrastrijk

Alles wit schilderen oogt misschien wel fraai, al kan dat wel potentiële ongevallen opleveren. Een handgreep of opstapje tussen kamers moet goed opvallen, net zoals de trapleuning naar de volgende verdieping. Om zoiets te bekomen kan je best met contrastrijke kleuren werken, zonder dat het een kakofonie van kleuren hoeft te worden.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Meer van dit rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Tip 5: Zorg voor een toegankelijke woning

Een klein opstapje is momenteel een fluitje van een cent maar kan op latere leeftijd een heuse Everest lijken. Hellende vlakken vormen dé oplossing bij uitstek, al moet je natuurlijk wel een goede anti-sliplaag voorzien om nog meer ongelukken te vermijden 😉 Je (groot)ouders eens loslaten in je woning kan mogelijke knelpunten opleveren waar je zelf niet aan zou denken.

Tip 6: Overweeg eens een inloopdouche

Ondergetekende neemt veel liever een bad dan een douche, maar het in- en uitstappen wordt later sowieso een hachelijke taak. Je bad vervangen door een mooie inloopdouche draagt niet alleen bij tot het comfort, het ziet er ook nog eens lekker imposant uit ook. Bovendien kan je zo’n inloopdouche later makkelijk uitrusten met – mocht het nodig zijn – een douchestoel of beugels.

Tip 7: Rust je wasplaats goed uit

Later wil je natuurlijk niet in bochten wringen om je was- en droogmachine in te laden. Overweeg om je toestellen te plaatsen in een plek met voldoende ruimte – en liefst op hoogte om je rug niet te veel te belasten. Een waskoker vanuit de slaapkamer of badkamer zorgt dat je wasgoed meteen in de wasplaats terecht komt.

Tip 8: Zorg dat je deuren breed genoeg zijn

Een ruime doorgang in je vertrekken zorgt ervoor dat je woning meteen al een stuk rolstoel-vriendelijker wordt. Ook als je enkel ondersteunende hulp nodig hebt, is een brede passage altijd handiger. De deuropeningen aanpassen doe je dan ook liever nu dan wanneer zo’n probleem zich stelt.

Tip 9: Plaats je stopcontacten hoog genoeg

Kan je je al voorstellen dat je je iPhone 26 pro wil opladen en het stopcontact te laag of achter een bank verstopt zit? Problemen die je kan vermijden door nu al je stopcontacten hoger of meer zichtbaar te plaatsen. Tegenwoordig zijn er mooie exemplaren beschikbaar, waardoor je niet moet inboeten op esthetiek. Je rug zal je duizendmaal danken.

Tip 10: Maak je woning supertechnologisch

Ze zeggen altijd dat de derde generatie en technologie niet samengaan, maar voor onze generatie vormt zoiets geen probleem meer. Je woning uitrusten met voldoende domotica is dan ook een absolute droom voor later. Gordijnen die je automatisch kan laten opengaan, zien wie er aanbelt, de voordeur automatisch laten opengaan of zelfs een heuse lift in huis? De mogelijkheden zijn schier eindeloos en we helpen je graag bij het maken van zulke keuzes.

Tien gratis interieurtips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan!