Tips om je Kerstmis origineel te maken

Kijk je uit naar Kerstmis maar wil je graag weer wat origineel uit de hoek komen? We geven vijf kersttips om dat resultaat te bekomen!

Alternatieve kerstboom

Een kerstboom, het meest typerende symbool van Kerstmis, hoeft niet per se een sparrenboom in de leefruimte te zijn. Mensen met speelse katten, een allergie…of een bloedhekel aan de opkuis nadien, kunnen voor een origineel alternatief kiezen. Houd je wel van een boom, maar is die te groot voor binnen? Kies dan voor meerdere kleintjes of versier er één buiten voor je raam, dan kunnen jouw buren mee genieten. Er zijn tig voorbeelden van andere materialen die gebruikt worden om de boom te recreëren. En dan bedoelen we niet de kunststof imitatie. Een simpele houten constructie, het silhouet in metaal of washi-tape op de muur. Meestal oogt het resultaat minder bombastisch dan een echte boom. Wie zelfs geen zin heeft om een kerstboom op te bouwen en al zeker niet om hem terug af te breken kan alle pakjes kunstig stapelen. Denk wel dat de eerste cadeaus bovenaan liggen, anders zal de toren iets te snel ‘opgeruimd’ zijn. Misschien zit je in een verbouwing en is een boom niet aan de orde. Neem dan snel ladder en hang er een lichtsnoer rond. Zijn vorm leent zich perfect tot kerstboom-alternatief en de pakjes passen er perfect onder.

Kerstboomversiering

De kerstboom versieren; het magische moment dat Kerstmis inluidt. Slingers, kerstballen en lichtjes kennen en gebruiken we allemaal. Wil je toch eens iets anders? Dan komt Ferm Living met een hele collectie versiering op de proppen. Hun ornamenten in messing ogen met hun gouden kleur zeer stijlvol in de kerstboom. Voor de brokkenpiloten onder ons hebben ze een alternatief in textiel. De geborduurde figuren kan je zo vaak laten vallen als je wilt, kapot gaan ze niet. Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan? Koop dan een goedkope set neutrale kerstballen en beschilder ze zelf. Maak een slinger met (houten) kralen of ga voor kerstkoekjes in de boom. Dan is niet alleen het versieren van de boom, maar ook het maken van de versiering een gezinsactiviteit.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Meer van dit rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Tafeldecoratie

Wie denkt aan Kerstmis denkt aan eten…misschien zelfs net iets te veel. Eten vult dan wel de maag, het oog wil ook wat. Een feestelijk gedekte tafel maakt je kerstdiner helemaal af. Een bloemstuk en kaarsen doen het altijd goed. Laat je fantasie de vrije loop. Uiteraard moet het wel praktisch blijven. Hoge tafeldecoratie zet je best niet in het midden van de tafel. Tenzij je geen ellenlang verhaal wilt aanhoren over de vijf katten van je tante, zorg je best dat de versiering geen gesprekken in de weg staat. Kaarsen blijven een perfecte sfeermaker, alleen zijn ze niet altijd geschikt om in de buurt van enthousiaste kinderen te plaatsen. Maar ook je vader die na een extra glas zijn dansmoves bovenhaalt, vertrouw je best niet bij een vlam. Kies voor een paar minder seizoensgebonden items die ook op andere momenten inzetbaar zijn. Een stijlvolle flessenkoeler of een set servetringen kan je bij ieder feest bovenhalen. Of misschien is dit wel het ideale moment om te investeren in ‘schoon servies’ van Iittala bijvoorbeeld.

Verpakking

Soms is het uitpakken van een cadeau leuker dan het cadeau zelf. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat het mooi ingepakt is. Groene accenten, takjes en natuurlijke elementen zie je niet alleen terugkomen in de aankleding van je interieur, maar ook als verpakkingsmateriaal. Een eenvoudige basis voor het papier: kies voor en sobere kleur en liefst zo weinig mogelijk motief. Als lint gaan we niet voor uitbundig, maar ingetogen. Jute koord of hennep touw zijn goede opties. Wie toch wat meer kleur wilt, kan voor een katoentouw kiezen. Als accessoire een tak met besjes of wat groen. Dit zorgt voor de kleur (en soms ook aangename geur!). Om het helemaal af te maken kan je nog een pluizige veer of zelfgemaakt naamkaartje toevoegen. En nu inpakken maar!

Wanddecoratie

Ben je geen fan van een (atypische) kerstboom en zoek je jouw woning tijdens Kerstmis liever op een andere manier te decoreren dan kan iedere wand dienen als wit canvas. Of is jouw motto: ‘hoe meer, hoe beter’ en moet ieder stukje van de woning kerstsfeer uitstralen? Dan kan je op een originele manier jouw wanden decoreren. In de lente en op trouwfeesten zien we het al vaker opduiken: floral hoops. Fijne grote ringen – veelal rond – die kunstig versierd worden met bloemen, planten en twijgjes. Het is een verfijnd alternatief voor de traditionele kerstkrans. Je hebt niet veel materiaal nodig én het is niet moeilijk, dus ga gerust zelf aan de slag. Aan de muur, aan de schouw naast de traditionele kerstsok of als bloemstuk op tafel; keuze genoeg.

Tien gratis interieurtips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan!