10 interieurtips om van je thuiskantoor de ideale werkplek te maken

In een periode waarin veel mensen van thuis uit werken, vonden wij het hoog tijd om het nog eens over een thuiskantoor, hobbyruimte of me-time plek te hebben. Thuiswerken biedt namelijk wel veel voordelen, maar hoe zorg je ervoor dat je thuis een plek hebt waar je net zo productief kan zijn als op kantoor? Hoe kan je in een krappe woning toch nog je eigen plekje creëren waar je tot rust kan komen? Ontdek hier 10 interieurtips om van je thuiskantoor de ideale werkplek te maken!

1. kies de juiste werkplek uit

Deel je je huis met een partner, kinderen of andere huisgenoten? Dan is de eettafel vaak niet de beste oplossing voor je thuiskantoor. Idealiter richt je je werkplek in een rustige omgeving in. Een plek waar je ongestoord kunt werken en je niet zo snel wordt afgeleid.

Kies dus eerder voor een aparte kamer die je kan inrichten als thuiskantoor. Heb je geen extra kamer over? Combineer je werkplek dan bijvoorbeeld met de logeerkamer of een maatwerkkast. Positioneer je werkplek in ieder geval zo dat familie, huisgenoten of bezoekers niet langs de werkruimte hoeven te lopen. Dit doe je door je bureau in een ‘dode hoek’ te plaatsen zodat het geen tussenstop vormt tussen twee ruimtes.

2. zorg voor voldoende lichtinval

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat natuurlijk licht een positief effect heeft op je productiviteit. Zorg er dus voor dat er voldoende natuurlijk licht binnenvalt op je werkplek. Ook een correcte plaatsing van kunstmatige verlichting is heel belangrijk.

Heb je plannen om je woning te renoveren? Bekijk dan ook eens je raamoppervlakte. Oudere woningen hebben vaak kleine ramen die bovendien dikwijls op de verkeerde plekken zitten. Door een raamopening te vergroten naar beneden toe komt er meer licht binnen in je woning, wat zeker een meerwaarde kan zijn voor je thuiskantoor.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

3. neem je circulatieruimte onder de loep

Je zou ervan versteld staan hoeveel oppervlakte verloren gaat aan circulatieruimte. Dit zijn de wandelroutes die je gebruikt om je van de ene ruimte in je huis naar de andere te bewegen. De circulatieruimte in een woning is niet altijd logisch gepositioneerd. Vaak gaat er, zeker in oude woningen, veel ruimte op aan gangen met verschillende deuren.

Ga je voor een renovatie? Dan kan de volledige indeling van je huis aangepast worden om zo meer ruimte te winnen. Zo komt er plek vrij voor een fijn thuiskantoor of een hobbykamer.

4. denk aan je vergeten ruimte

Je staat er misschien niet bij stil, maar je woning heeft waarschijnlijk nog ongebruikte ruimtes over. Denk maar aan een onaantrekkelijke zolder of een vochtige kelder. Een zee van ruimte waar meestal alleen rommel staat.

Het is een investering, maar betrek deze ruimte bij je woning. Een extra volwaardige kamer geeft je meer comfort en biedt zo plek aan een thuiskantoor, hobbykamer of me-time plek. Bovendien resulteert het werk in een opwaardering van je woning!

5. ruim elke dag je bureau op

Niets vervelender dan elke dag te moeten werken in een rommelige omgeving. Ruim daarom elke dag je bureau op. Dit zorgt ervoor dat je minder wordt afgeleid, dat je je werkdag fris kan starten en dat je gefocust blijft.

Voor een opgeruimd thuiskantoor is opbergruimte heel belangrijk. Denk aan kasten waarin je mappen, brieven en ander papierwerk netjes kan opbergen en eenvoudig kan terugvinden.

6. ga voor groen

Planten zijn altijd een goed idee in huis. Of dat nu in de woonkamer, slaapkamer, badkamer of keuken is. Ze zien er niet alleen leuk uit, planten zijn ook goed voor de luchtcirculatie en je gezondheid.

Ook in een thuiskantoor zijn planten dus een absolute must-have. Sterker zelfs, uit verschillende onderzoeken is gebleken dat planten de productiviteit verhogen. Een dode plant kan echter precies het tegenovergestelde effect hebben. Houd je werkruimte daarom levendig en bloeiend door je planten de juiste zorg te geven.

7. zorg voor een persoonlijke toets en lekker geurtje

Op kantoor heb je je werkplek misschien ook ‘eigen gemaakt’ met foto’s, kaartjes of andere persoonlijke items. Waarom zou je dat dan niet met je thuiskantoor doen? Met mooie herinneringen of foto’s van je kinderen, bijvoorbeeld. Zet ze neer in een kader of hang ze op aan het prikbord. Instant geluk!

Maak het extra gezellig en voeg een heerlijk geurtje toe aan je thuiskantoor met geurstokjes of -kaarsen. Dat lift bovendien je gemoedstoestand en zo vliegt die werkdag in een wip voorbij.

8. maak je eigen inspiratiebord

Wij zijn een groot voorstander van een memobord in je thuiskantoor of hobbykamer. Aan zo’n bord kan je je projecten ‘prikken’, inspiratiebeelden toevoegen, memo’s bewaren of materialen ophangen waarmee je bezig bent.

Zo creëer je een wandvullende collage die iedere keer opnieuw de nodige inspiratie geeft. Hoe groter, hoe beter!

9. ga voor sfeer

Aangezien je heel wat uren zal doorbrengen in je thuiswerkkantoor of hobbykamer is het heel belangrijk dat je aan de sfeer denkt. Het moet een kamer zijn die prettig aanvoelt, waar je graag binnenkomt en waar het lekker warm is.

Zet je af en toe graag eens een raampje open voor wat frisse buitenlucht? Of hou je van een streepje muziek op de achtergrond? Kies voor een sfeer waar jij van houdt en waar jij je op je gemak voelt. Het is tenslotte jouw thuiswerkkantoor of hobbykamer!

10. creëer je eigen oase van rust

Een thuiswerkkantoor of hobbykamer is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte binnenshuis of wanneer je nood hebt aan een relaxerende werkpauze. Zorg er daarom voor dat deze kamer een plek van rust wordt door kleur en persoonlijkheid toe te voegen. Zo creëer je in een handomdraai een rustgevende oase in je eigen huis.

Droom bijvoorbeeld enkele minuten weg in een heerlijke lounge voor een korte powernap. Meer tips voor het creëren van een oase van rust in je eigen huis? Klik dan hier.

Wil je een thuiswerkkantoor of hobbyruimte inrichten?

Wil je thuis een eigen werkplek of hobbyruimte inrichten? Zoek je een verbouwpartner die niet alleen advies geeft, maar ook je woonwens helpt realiseren? Laat je gegevens dan hier achter. Onze verbouwcoach helpt je graag op weg tijdens een eerste, gratis gesprek!