Ruim wonen zonder ingrijpende verbouwing: 10 tips
Je bent niet (slaap)dronken, maar je stoot je poot ’s ochtends tegen de tafel. Je haalt een paar spullen uit de kast en plots lijkt de kamer weer vol te liggen…soms voelt je woning gewoon te klein. Wat kan je daaraan doen?
Wil je ruim wonen? Dat kan je klaarspelen zonder ingrijpende verbouwing. Wie zijn woning uitbreidt, stuit namelijk al snel op bouwregels of een te hoog budget. En laat ons eerlijk zijn; je wilt geen kleinere tuin.
In plaats van de woning groter te maken, kan er een oplossing binnen het bestaande volume gezocht worden om toch ruim te wonen. We helpen je alvast graag op weg met deze tips:

1. Licht is ruimte
Het klinkt heel voor de hand liggend – want dat is het ook – maar meer licht creëert meer ruimte. Onze toptip om ruim te wonen! Veel oplossingen die we aanreiken, hebben dan ook als resultaat dat er meer licht in huis komt.
Wanneer je je woning laat renoveren dan is het verstandig om aan je raamoppervlakte te denken. Een oudere woning heeft zelden ramen tot op de grond.
Een raamopening vergroten naar beneden is minder ingrijpend dan in de breedte. Zeker in de leefruimte is het een meerwaarde om deze ingreep te overwegen. Tenslotte: meer ramen = meer licht = meer ruimte!

Meer van dit rechtstreeks in je mailbox?
2. Vaarwel gordijnen
Is het wegbreken van bakstenen een te grote stap? Dan kan je jouw raamoppervlakte groter maken door al het overtollige weg te halen.
Wanneer er geen gordijnen, rolluiken of jaloezieën voor de vensters hangen komt er een maximum aan licht binnen. Doordat de focus nu op de ramen zelf ligt, gaat jouw woonruimte er vanzelf ruimer uitzien.
3. Basic basis
Het begint…bij het begin. Als je voor een rustige basis zorgt, gaat de invulling de ruimte minder snel benauwd maken.
Muren, plafond en vloer mogen allen in een lichte kleur. Hoe lichter ze zijn, hoe ruimer het aanvoelt. Want witte tinten reflecteren meer licht. Je woning hoeft gelukkig geen witte doos te worden.
De natuurlijke kleur van materialen (bijvoorbeeld eikenhout) geven samen met de lichte basis een frisse indruk. Hier en daar een kleuraccent brengt contrast. Dit zet de heldere basis extra in de verf.

4. Streepje voor
Net zoals met kledij, kan je ook je interieur visueel versmallen en verlengen met de juiste belijning.
Verticale raampartijen van vloer tot plafond (yes, please!) of een paar smalle hoge kasten gaan je plafond optisch verhogen. Een plankenvloer in de lengterichting van de kamer, gaat de ruimte verlengen.
Geen parket? Neem een tapijt met lijnpatroon. Pak je woning niet in in zebramotief, maar kies voor subtiele lijnen die het ruimtegevoel versterken.
5. Minder maar groter
Een kleine ruimte vergroten kan je bekomen door de juiste keuze van meubels te maken. Een samenraapsel van items komt chaotisch en overweldigend over. Niet ideaal als je ruim wilt wonen.
Vervang je verzameling zetels door één groot model. De versnipperde opbergers worden één kast. Als je er dan nog voor zorgt dat alles opgeruimd in die kast zit, oogt je woning al een stuk ruimer.
Kies je ook nog eens voor lage meubels dan belemmer je jouw zicht niet en krijg je meer ademruimte.

6. Spiegeltje aan de wand
Een trucje uit de oude doos om ruim te wonen, maar daarom niet minder geschikt! Een spiegel kopieert niet alleen de ruimte, maar vergroot ook de verspreiding van het licht.
Dat is twee keer winst voor de prijs van één. Let wel dat je geen ‘rommel’ voor de spiegel plaatst, want ook dit wordt verdubbeld.
7. Hoog en droog
Zware volumes overheersen snel in een ruimte. Wanneer je (nieuwe) meubels kiest, kan je hier rekening mee houden. Niet alleen je zetels, maar ook de kasten kunnen voorzien worden van poten. De vloer loopt dan visueel door.
De grote volumes worden als het ware van de grond getild. Je meubels zullen lichter aanvoelen en de beleving van je woonkamer is luchtiger en ruimer.

8. Multifunctioneel
Niet alleen door het aantal kleine meubels te verminderen, maar ook door functies samen te voegen kan je voor minder meubels gaan. Gecombineerde functies besparen plaats.
Dit kan verder gaan dan een slaapbank of eet- en werktafel in één. Wil je voor een degelijke en duurzame oplossing gaan, dan opteer je best voor maatwerk. Zo past het meubel perfect bij je woning én bij jou.
9. Circulatie
Je zou ervan versteld staan hoeveel oppervlakte verloren gaat aan circulatieruimte. Dit zijn de zones die je gebruikt om te stappen. Deze zijn niet altijd logisch gepositioneerd in de woning. Vaak gaat er (in oude woningen) veel ruimte op aan gangen met verschillende deuren.
Ga je voor een renovatie, dan kan de volledige indeling aangepast worden om zo ruimte uit te sparen. Pak je een ruimte aan, dan kan je ook hier een betere organisatie bekomen. Bijvoorbeeld door meubels en functies te groeperen en een lineaire circulatie te voorzien.

10. Vergeten ruimte
Je staat er misschien niet bij stil, maar je hebt waarschijnlijk nog ongebruikte ruimte over. Vaak heeft een huis een onaantrekkelijke zolder of vochtige kelder. Een zee van ruimte waar meestal enkel rommel staat.
Betrek deze bij je woning om ruim te wonen. Het is een investering, maar ééntje met een grote impact. De toevoeging van een volwaardige ruimte geeft je meer comfort. Bovendien resulteert het in een opwaardering van je woning!
Ruim wonen met wat hulp?
Vond je deze tips nuttig, maar kan je toch nog wat hulp gebruiken om je woning ruimer te maken? Interieurkabinet helpt je graag! Aarzel niet om ons te contacteren voor een ontwerp op maat.