Voorkom onverwachte kosten tijdens je verbouwing

onverwachte kosten verbouwing

Accepteer je van tevoren al onverwachte kosten bij een verbouwing? Begrijpelijk, want je vrienden, familie en kennissen hebben het ook allemaal meegemaakt: een rekening die hoger uitvalt dan beloofd. Toch is het niet nodig om dit zomaar te aanvaarden als een ongeschreven wet. Je kunt jezelf er namelijk van verzekeren dat jouw verbouwing geen extra kosten met zich meebrengt. Hoe? Dat leggen we je uit in dit blog aan de hand van 6 tips.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Wat zijn verborgen kosten?

Verborgen kosten, oftewel onverwachte kosten, zijn kosten die tijdens de renovatie opduiken en niet direct in het initiële budget zijn opgenomen. Denk aan het ontdekken van structurele problemen tijdens de verbouwing, verborgen asbest of andere schadelijke materialen die eerst veilig verwijderd dienen te worden, vertragingen of meerwerk.

 

Tips om onverwachte kosten bij een verbouwing te voorkomen

Wil je onverwachte kosten vermijden? Dan dien je ijzersterke afspraken te maken met je renovatiepartner. Jij bent klant en hebt het recht om precies te weten wat er op je afkomt. Daarom zetten we 6 tips voor je op een rijtje die jou hierbij kunnen helpen.

 

Tip 1: Vermijd getouwtrek tussen losse partijen

onverwachte kosten verbouwing door getouwtrekVerdiep je goed in wat voor verbouwpartner het beste bij jou en je renovatie past. Zo kun je zelf een ontwerp maken en de werken uitbesteden aan klusjesmannen, zelf de renovatiewerken uitvoeren, afzonderlijke partijen per opdracht inhuren die je zelf aanstuurt, diverse aannemers en een bouwcoördinator inhuren, of je kiest ervoor om alles door één bedrijf uit te laten voeren. Deze laatste verbouwmethode wordt ook wel een totaalpartner genoemd, die alles uit handen neemt van planning en ontwerp tot bouw en afwerking. Kies je voor deze laatste verbouwmethode, dan vermijd je getouwtrek tussen losse partijen die extra kosten op jou trachten af te schuiven. Je hebt één partner die verantwoordelijkheid draagt voor jouw project, die niet naar andere partijen wijst er zich problemen voordoen.

 

Tip 2: Zorg ervoor dat de vakman vanaf dag één aanwezig is

Dit is erg belangrijk. Door ervoor te zorgen dat de vakman vanaf de start van het project aanwezig is, en dus ook bij de gesprekken over het ontwerp, voorkom je dat je later in het proces tegen onvoorziene problemen aanloopt, zoals structurele problemen. Door de vakman meteen bij het ontwerpproces te betrekken, kun je mogelijke meerkosten vermijden.

 

Tip 3: Let op de 10-jarige aansprakelijkheidsgarantie

De 10-jarige aansprakelijkheid is een wettelijke verplichting die aannemers verantwoordelijk stelt voor gebreken of schade tot tien jaar na de oplevering van het project. Als klant profiteer je daardoor dus van de nodige garanties op de lange termijn, zodat jij niet voor onverwachte kosten komt te staan wanneer je tegen problemen aanloopt na de oplevering. Er zitten echter wel een aantal voorwaarden gekoppeld aan deze garantie. Je leest hier meer over in ons blog ‘Alles over de 10-jarige aansprakelijkheid bij aannemers’.

 

Tip 4: Laat een ‘geen meerwerk’-clausule opnemen in de aannemingsovereenkomst

Aannemers gebruiken in hun offertes en contracten vaak uitgebreide termen en vakjargon, waardoor iemand overweldigd wordt en het erg moeilijk is om meerwerk te herkennen. Wil je meerwerk en dus onvoorziene kosten tijdens je verbouwing voorkomen? Dan is het van groot belang om een ‘geen meerwerk’-clause in de aannemingsovereenkomst op te laten nemen. Zorg daarnaast ook voor een boeteclausule, voor wanneer de deadline van je project mogelijk niet wordt gehaald.

 

Tip 5: Laat een masterplan opstellen

masterplan onverwachte kosten verbouwingVeel mensen faseren de renovatiewerken. Dat is logisch, maar het is hierbij wel belangrijk om te werken met een masterplan. Dit is een document waarin elke stap van de renovatie beschreven staat, ook stappen die je in de toekomst wilt zetten. Hiermee voorzie je waar bepaalde technieken moeten komen. Op deze manier kom je dus nooit in de problemen bij pas verbouwde ruimtes, want het zou immers zonde zijn om een gerenoveerde kamer opnieuw te moeten afbreken omdat je vooraf niet met de technieken rekening hebt gehouden.

 

Tip 6: Investeer in kwaliteitsmaterialen en vakmensen

Tenslotte is het belangrijk om te investeren in hoogwaardige materialen en ervaren vakmensen. Veel mensen kiezen hun aannemer op basis van prijs of gaan zelf puzzelen met verschillende vakmensen. Maar in sommige gevallen is een duurdere aannemer uiteindelijk goedkoper. Goedkopere opties kunnen namelijk op de korte termijn kosten besparen, maar leiden vaak tot problemen op lange termijn.

 

Tot slot

Om onvoorziene kosten tijdens je verbouwing te voorkomen, is het belangrijk om tijd te investeren in het selecteren van de juiste partners, duidelijke afspraken te maken en andere preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelen van een ‘geen meerwerk’-clausule, een boeteclausule en een masterplan. Door een doordacht plan, sterke communicatie en zorgvuldige keuzes in materialen en vakmensen, kun je grip houden op zowel de financiële als tijdsaspecten van jouw renovatieproject. Onthoud: voorkomen is altijd beter dan genezen!

InterieurKabinet houdt standaard rekening met de punten die we in dit blog hebben benoemd. Wij werken altijd met een masterplan, kwaliteitsmaterialen en deskundigen, en bieden jou als huiseigenaar de nodige garanties, zodat jij vol vertrouwen aan je renovatie kunt beginnen, wetend dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wil je meer weten over onze aanpak? Lees dan ook:

Benieuwd wat InterieurKabinet kan betekenen voor jouw renovatie? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze VerbouwCoach.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!