Wat kost een aanbouw met nieuwe keuken?

Wat kost een aanbouw

In de Gazet Van Antwerpen viel mijn oog op de volgende titel: “Mensen schrikken als wij zeggen wat een verbouwing echt kost”. Make-overprogramma’s op televisie schetsen vaak een onrealistisch beeld van verbouwbudgetten. Ze worden gesponsord en daardoor lijkt het alsof alles mogelijk is voor iedereen, terwijl er in werkelijkheid natuurlijk wel een prijskaartje aan hangt. ”Een waarschuwing bij al deze programma’s dat dit de realiteit niet is, zou handig zijn”, zegt Sven Nouten in het artikel. Aanleiding om jou via dit blog antwoord te geven op de vraag ‘wat kost een aanbouw met nieuwe keuken?’ om zo wél een realistische kijk op de kosten van een verbouwing te geven.

Goed om te weten: alle genoemde bedragen in dit artikel zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.

Drie factoren

Als case nemen we een aanbouw die gerenoveerd dient te worden, inclusief nieuwe keuken. Om al een eerste globaal idee te geven: dergelijke projecten realiseren wij aan 125.000 à 200.000 euro. ‘Tja, die onder- en bovengrens liggen wel echt ver uit elkaar’, merk je misschien al op. Klopt, er zijn dan ook 3 belangrijke factoren die het investeringsbedrag beïnvloeden:

  • Vergunning nodig of niet
  • Het aantal m2 van de aanbouw
  • De gekozen afwerkingsmaterialen

Benieuwd welke impact deze factoren hebben op wat een aanbouw in totaal kost? Lees dan zeker verder!

Omgevingsvergunning nodig of niet

Wil je extra vierkante meters aan je woning, dan moet je belangrijkste reflex altijd zijn: “mag dit?”. De eerste stap is onderzoeken wat volgens de stedenbouwkundige voorschriften wel en niet is toegestaan. Hier kan je zelf contact over opnemen met de gemeente of je kunt je laten ontzorgen door je verbouwpartner.

Renoveer je een bestaande aanbouw één op één naar een nieuwe, dan is de kans klein dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Dat scheelt je al een stuk in vergunningsaanvraagkosten.

Wil je een nieuw bouwvolume toevoegen, dan ben je wel vergunningsplichtig. Zo’n aanvraag dient door een architect te gebeuren. Het brengt, naast het ereloon van de architect, een sneeuwbaleffect aan wettelijke verplichtingen met zich mee. Zo is er het EPB-verslag, waarbij ‘EPB’ staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. De energieprestatieregelgeving legt eisen op voor isolatie, installaties, ventilatie en oververhitting. Bij aanvragen van een vergunning dient er voor je aanbouw een studie hierover te gebeuren.

Alles samen moet je voor een dossier met vergunningsplicht wel een bedrag tot 10.000 euro extra rekenen. Hierbij inbegrepen zijn ook een aantal werfbezoeken van de architect tijdens de ruwbouwfase. Want de architect heeft ook zijn 10-jarige aansprakelijkheid en waakt dus mee over de kwaliteit van de uitgevoerde werken.

Het aantal m2 aanbouw

Het aantal m2 dat je gaat aanbouwen heeft een grote impact op wat een aanbouw kost. Eerst is het zaak om achter de tekentafel te duiken. Je moet immers eerst weten wat je wilt, alvorens je een vergunningsaanvraag lanceert. Wie je bij de ontwerpfase het best kan helpen? Dat hangt van je uiteindelijk gewenst resultaat af.

Ligt je focus op een architecturaal pareltje, dan kan je het beste naar een architectenbureau stappen. Een architect kijkt namelijk van buiten naar binnen naar je woning. Vind je vooral ruimtelijk indeling en interieurstyling belangrijk? Dan is een interieurarchitect de aangewezen persoon. Zij of hij kijkt van binnen naar buiten. Wil je volledig ontzorgd worden, dan kan een totaalpartner je op weg helpen. Zolang de uiteindelijke vergunningsaanvraag maar door een architect gebeurt, want dat heeft de wetgeving zo ingericht.

Welke methode hierbij de goedkoopste is, is niet zo eenvoudig te zeggen. Dat is een kwestie van vergelijken. Zolang werk niet dubbel gebeurt, hoeft samenwerking met meerdere specialisten aan één dossier niet per definitie duurder te zijn. Om je toch een idee te geven: het is niet gek om ongeveer 10.000 euro boven op je bouwaanvraag te rekenen om je ontwerpplannen uit te werken.

Elke extra m2 heeft zijn impact op wat de aanbouw in totaal kost. Houd rekening met ongeveer 2000 tot 4000 euro per m2 voor een aanbouw (afhankelijk van afwerkingsgraad). Heb je een beperkter budget, zet dan niet te hoog in. Tenzij je bereid bent om op het niveau van afwerkingsmaterialen voor een budgetoplossing te kiezen. Of deels zelf de hand uit de mouwen te steken bij de interieurafwerking.

Een interieurarchitect kan hier ook zeker van pas komen. Hij of zij kan de ruimtes, die in je bestaande woning grenzen aan de aanbouw, ook gaan optimaliseren. Zo heb je ook ruimtewinst intern en kan de aanbouw kleiner. Het kost immers minder om binnenshuis te verbouwen dan extern.

De gekozen afwerkingsmaterialen

Last but not least: de afwerkingsmaterialen. Het is een open deur, maar hier geldt echt “the sky is the limit”.

De keuken

Te beginnen met de keuken (de insteek van de case in dit artikel). Als je weet dat een IKEA-keuken vanaf 5000 euro mogelijk is, en je bij een high-end brand tot 100.000 euro en meer kan investeren, dan snap je dat dit een enorme impact heeft op wat je aanbouw uiteindelijk kost.

Het je een beperkt budget? Ons advies: zorg dat je bouwtechnisch alles op orde hebt. En start met een low-budget keuken. Die kan er best nog cool uitzien en verschillende jaren meegaan. Waarbij je zeker niet het gevoel hebt op een werf te wonen. Wil je uitpakken? Investeer dan in kwaliteitsvolle luxe afwerkingsmaterialen en toestellen die je ontzorgen. Een keuken waar je echt happy van wordt!

Belangrijke parameters die de prijs van je keuken bepalen:

  • Afwerkingsmaterialen van kasten. Van goedkoop naar duur: melamine, laminaat, fineer, lakwerk.
  • Hier kan je je ook helemaal in laten gaan. Van goedkoop naar duur: laminaat, natuursteen, naadloze afwerking en meer.
  • De kastindeling. Legplanken zijn het goedkoopst. Laden zijn erg handig maar drijven de prijs op. Helemaal de max – vind je bij de high-end merken – zijn nissen die je kan laten verdwijnen achter schuivende panelen.
  • De keukentoestellen. Van basic tot een semi-professionele keuken. Denk aan toeters en bellen zoals warmhoudlade (fan!), stoomoven, inbouw koffieapparaat. Kan je niet alles in één keer investeren? Voorzie dan reeds de nodige technieken zodat je later makkelijk kan toevoegen. En hou er meteen rekening mee in je keukenkasten ontwerp (bijvoorbeeld met ‘valse panelen’).

Nu, met een keuken alleen zijn we er niet. Je hebt nog vloerafwerkingen, verlichting, schilderwerken, vitrage en los meubilair. De vraag is: hoe ver je hierin wil gaan? Wil je tot het gaatje om die ideale woonplek te creëren, dan kom je in de bovenmarge terecht van een aanbouwinvestering. Maar dan hoef je ook zelf niets te doen. Dan is je aanbouw instapklaar inclusief schilderwerken, raamgarnering en een mooie nieuwe tafel als statement piece.

Dien je te waken over je investeringsbedrag? Stel dan eventueel raamgarnering uit. Mogelijk ontdek je zelf dat je er helemaal geen behoefte aan hebt. Je kan zelf gaan schilderen. Een mogelijk tik je 2de hands een mooie vintage tafel op de kop.

Vloerafwerking

We sommen hier alleen de belangrijkste zaken op die van invloed zijn op wat je aanbouw uiteindelijk kost. Er zijn drie soorten vloerafwerking, die elk in een andere prijsklasse vallen.

Low

Je kunt kiezen voor een gepolierde betonvloer. Dit is een echte constructieve betonvloer, zonder toegevoegde kunststoffen. Kosten: ongeveer 125 euro per m2. Grote voordeel is dat je vloerafwerking en ondervloer in één hebt. Heb je toch nog een beetje rek op je budget? Leg dan meteen je terras ook aan in gepolierde beton. Zo heb je meteen dat echte binnen-buiten gevoel.

Midden

Je kunt ook kiezen voor een chape (ondervloer) gecombineerd met een goedkope tegel, (rigide) vinylvloeren of gietvloer. Reken hierbij op ongeveer 175 euro per m2, inclusief chape.

High

Hier rekenen we onder andere natuurstenen vloeren en mortexafwerking onder. Dit komt neer op ongeveer 250 euro per m2, inclusief chape.

Wil je graag vloerverwarming? We schreven eerder over hoeveel vloerverwarming kost.

Verlichting

Een belangrijk onderdeel van elke verbouwing, waarvan de kosten nog wel eens worden onderschat. Je kunt van tevoren een verlichtingsplan laten maken. Dit brengt een extra uitgave met zich mee, maar zorgt er wel voor dat de technieken alvast op de juiste plek zitten. Ook bij verlichting geldt dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Van basis tot high-end valt de range van 1500 tot 5000 euro. Investeer vooral in de juiste functionele verlichting. Denk daarbij aan uitlichten van keukenwerkbladen met spots. Sfeerverlichting kan je ook later toevoegen.

Schilderwerken

Ga je dit zelf doen, of geef je het uit handen? Laat je het schilderen aan professionals over, dan geeft dat toch echt wel die extra luxe qua afwerkingsgraad. Hoe goed je het misschien ook zelf kan, het verschil zie je toch. Schilderwerken uitbesteden zal afhankelijk van het volume tussen de 5000 à 10000 euro bedragen. Dien je te knippen in de kosten? Steek dan zelf de handen uit de mouwen. Je kan altijd binnen een bepaald aantal jaren, als een nieuwe laag nodig is, het dan door een vakman laten doen.

Vitrage

Hieronder verstaan we stoffen gordijnen, rolgordijnen, lamellen. Ervan uitgaande dat je aanbouw wel wat glaspartijen omvat, moet je hier rekenen op een bedrag tussen de 1500 à 3000 euro. Wil je gemotoriseerde uitvoering? Reken er nog eens 1000 euro erbij. Ook hier is het belangrijk om vanaf de ontwerpfase al rekening te houden met de montageplaats van de gordijnen. Zo kan je bijvoorbeeld in het valse plafond een koof voorzien zodat de montagerails uit het zicht zijn. Komen ze dan pas in een latere fase? Geen probleem als je er op ontwerpvlak al rekening mee houdt.

Los meubilair

Helemaal perfect wordt het als je ook investeert in een match met nieuwe losse meubelstukken. Het oogt pas echt af als het conceptuele plaatje volledig klopt. Een mooie nieuwe eettafel met stoelen: 1500 – 5000 euro. Waarmee we niet willen zeggen dat je oude meubels op de container moeten.

Hopelijk heb je zo al een mooi inzicht wat een aanbouw kost en hoe je een verbouwing financieel naar je hand kan zetten! En helpt het je over de streep om alvast wat knopen door te hakken.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!