Wat kost een interieurarchitect vs. totaalpartner?

wat kost een interieurarchitect

Als fullservice renovatieteam werken wij volgens een totaalconcept van A tot Z. Dat betekent dat we zowel het ontwerp als de uitvoering voor onze rekening nemen, we hebben alle bouwdisciplines onder een dak. Erg handig, maar je vraagt je wellicht ook direct af wat dat allemaal gaat kosten. Gezien er verschillende opties en partijen zijn, zetten we graag voor je op een rijtje wat een interieurarchitect kost vergeleken met een totaalpartner.

Naast de keuze voor een totaalpartner, kan je namelijk ook gaan voor een ‘los’ ontwerpbureau. En daarnaast aannemers aanstellen om de verschillende werken uit te voeren.

  1. Of je gaat dus voor een totaalpartner (ontwerp en uitvoering bij één bedrijf)
  2. Of een gesplitst concept (ontwerp en uitvoering bij aparte bedrijven)

Met deze blog willen we de investering op ontwerpniveau vergelijken tussen een totaalpartner versus een gesplitst concept.

We bekijken dit in 3 stappen:

  1. Welke prijszetting methodes zijn er?
  2. Wat vraagt een ontwerpbureau versus een totaalpartner?
  3. Hoe zit het qua investering bij vergunningplicht?

1. Welke methodes zijn er om investering in een ontwerp te bepalen?

Ereloon

Veel ontwerpers, of het nu architecten of interieurarchitecten zijn, werken met een ereloon. Dit betekent dat de vergoeding bestaat uit een percentage van het bouwbudget dat daar nog bovenop komt. Voor een renovatie bedraagt dit percentage gemiddeld tussen de 12% en 15%. Hoe hoger je bouwbudget is, des te meer je betaalt. Als bijvoorbeeld je bouwbudget €150.000 is, zal het ereloon bij 12% neerkomen op €18.000. In totaal ben je dan €168.000 kwijt.

Uurtje-factuurtje

Een andere aanpak is dat de ontwerper op regiebasis voor je aan de slag gaat. Elk uur dat hij of zij besteedt, wordt in rekening gebracht. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het verstandig om van tevoren een schatting van de uren te vragen. Houd er echter rekening mee dat als die schattig wordt overschreden, je de extra uren wel dient te betalen. Dit komt doordat je te maken hebt met een ‘uurtje-factuurtje’ type contract.

Prijs per vierkante meter

Een minder gebruikelijke aanpak is het hanteren van een prijs per vierkante meter (m2). Bij deze methode zal de ontwerper een eenheidsprijs met jou bespreken die je per vierkante meter betaalt voor het betrokken oppervlak in het ontwerp. Je kunt ook een vast bedrag afspreken. In dat geval is het vooraf duidelijk wat de kosten zijn voor jouw ontwerp.

Forfaitaire prijs

Een vierde methode is het hanteren van een forfaitaire prijs. In dit geval wordt er een vast bedrag overeengekomen dat je betaalt voor je ontwerp, ongeacht hoeveel de uiteindelijke verbouwing kost. InterieurKabinet hanteert deze methode.

Voor welke methode je het beste kunt kiezen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan meer flexibiliteit, zoals bij een regiecontract. Anderen willen liever duidelijkheid over de exacte kosten van het ontwerp, wat mogelijk is met een forfaitaire prijs. Het ereloon en de prijs per vierkante meter bevinden zich tussen deze uitersten in.

kosten ontwerp

2. Wat vraagt een ontwerpbureau versus een totaalpartner

Om concrete bedragen te kunnen noemen, beginnen we met een specifiek renovatiebudget van 150.000 euro. Alle bedragen die vermeld worden, zijn exclusief BTW. Houd er rekening mee dat er 21% BTW van toepassing is op diensten, waaronder een ontwerp valt. Voor de eigenlijke verbouwing is het mogelijk om slechts 6% BTW te betalen, maar dit geldt alleen als je woning ouder is dan 10 jaar.

Bij een gesplitst concept betaal je aan de ontwerper gemiddeld tussen de 15.000 à 20.000 euro, rekening houdend met het ereloon. Maar ook als je op uurtje-factuurtje basis werkt, kom je ongeveer op dit bedrag uit. Dit geldt voor de fase tot en met de opvolging van de werken als coördinator.

Bij InterieurKabinet hanteren we een vaste prijs voor de ontwerpfase, die wordt bepaald op basis van de omvang van je verbouwing. We kijken of het gaat om een enkele ruimte, een enkele bouwlaag of een volledige woning. Een project van 150.000 euro positioneren we in de categorie van één bouwlaag. Je betaalt dan ca 10.000 euro voor je ontwerp.

De reden waarom de ontwerpfase bij InterieurKabinet aanmerkelijk goedkoper is? Er is geen aparte vergoeding verschuldigd voor de coördinatie van de werken, aangezien wij als aannemer uiteraard onze eigen mensen aansturen en coachen. In tegenstelling tot bureaus die gescheiden werken, maken wij geen gebruik van externe aannemers. Deze externe aannemers factureren rechtstreeks aan de opdrachtgever. Als deze verschillende vakmensen moeten worden gecoördineerd door derden (oftewel je ontwerper), komen deze kosten voor jouw rekening.

3. Hoe zit het met kosten bij bouwaanvraag

Als aannemer mogen wij zelf geen vergunning aanvragen. We werken hiervoor samen met een partner-architect. Reken op ongeveer 4.000 euro voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Dit bedrag zal bij elke methode gelijk zijn en omvat de administratieve taken met betrekking tot de vergunningsaanvraag (gebaseerd op onze ontwerpplannen) en het bijwonen van een aantal werfvergaderingen. Een architect heeft namelijk een deontologische verplichting om de bouwtechnische kwaliteit van de werken te controleren, voornamelijk gericht op de ruwbouw.

Werk je met een gesplitst concept, dan heb je twee mogelijkheden:

  1. Ofwel werk je samen met een interieurarchitect. Deze beroepstak mag ook geen omgevingsvergunning aanvragen. Ook hier zal je boven op de investering van de ontwerpen nog een bedrag aan een architect moeten betalen voor de vergunningsaanvraag.
  2. Ofwel werk je samen met een architect die wel een vergunningsaanvraag kan indienen.

Als de gesplitste aanpak je aanspreekt, zul je moeten beslissen of je naar een architectenbureau stapt of naar een interieurbureau gaat. Ons advies: als het vooral om de inrichting en stijl van het interieur gaat, dan heeft een interieurontwerper hier de meeste expertise in. Wil je echt een ingrijpende renovatie, waarbij de architecturale look van je nieuwe woning ook belangrijk is (bijvoorbeeld een extra verdieping), dan is een architect de beste vakspecialist.

kosten bouwaanvraag

Tot slot

De ontwerpfase is bij een totaalpartner aanmerkelijk goedkoper dan bij een gesplitst concept. Voornamelijk omdat je geen vergoeding betaalt voor de coördinatie.  Heb je een bouwaanvraag nodig? Dan komen de kosten van een externe architect erbij. Maar zelfs dan zit je nog aan de ondergrens qua investering ten opzichte van een gesplitst concept met architect.

Naast weten wat een interieurarchitect kost, kunnen andere zaken misschien ook belangrijk voor je zijn. Denk aan de bouwtechnische haalbaarheid, garanties om meerwerk tijdens je project te voorkomen en aansprakelijkheid voor de werkzaamheden op lange termijn. Alle achtergrondinformatie kan je lezen in ons blog over de 5 belangrijkste verschillen tussen InterieurKabinet en een ontwerpbureau.

Ontdek ook:

  1. Kiezen tussen een architect of interieurontwerper?
  2. Welke verbouwaanpak past bij jou?
  3. Wat doet een interieurarchitect?

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!