Wat zijn de interieurtrends van 2019?

New year, new me? Een adagium dat zeker opgaat in de wondere interieur-wereld. Elk jaar lanceren specialisten, influencers en experten de nieuwste interieurtrends op het vlak van kleur, meubels en stijlen. We banen ons een weg door het kluwen en presenteren de trends waar de interieurarchitecten van Interieurkabinet volledig achter staan.

1. Kleur

Tinten als groen, okergeel en kobaltblauw waren al in en zullen dat nog voor een tijdje blijven. Qua nieuwe kleurentrends zullen vooral goud, (donker)paars, beige en pasteltinten een opmars maken. Bij de pasteltinten is perzik trending. Zowel die met een oranje ondertoon als met een donkere tint. Ook terracotta is niet weg te denken. Deze kleuren matchen heel goed met materialen als koper & brons. Het mag dus duidelijk een tikje gewaagder bij het combineren van kleuren. Net zoals in de modewereld wordt er een knipoog gemaakt naar de jaren ’90. Zo wordt goud vooral toegepast als accentkleur in combinatie met de andere tinten!

Ontvang onze nieuwsbrief!
[contact-form-7 id=”15371″]
2. Terug naar de natuur

Elke dag worden we overspoeld met een constante stroom van prikkels en info waardoor we ons moeilijk kunnen ontspannen. Verkeer, lawaai, een volle agenda en een hoge werkdruk dragen bij aan het gevoel dat we onze voeling met de natuur verliezen.

Zwier je huis dus vol planten, want die zorgen voor een rustige omgeving en een beter binnenklimaat. Deze trend vertaalt zich niet alleen in echte planten, maar ook in botanische prints, natuurlijke materialen, glazen flessen en ingelijste bladeren. Groen wordt hier toegepast als basiskleur met blauw en grijs als bijkomende tinten. Voor textiel & vloerkleden gaat de voorkeur uit naar materialen als wol, linnen en jute.

Deze trend gaat ook hand in hand met duurzaamheid. Klimaatverandering is een feit en dit zorgt ervoor dat mensen veel bewuster worden en duurzaamheid belangrijker vinden dan vroeger. Dit vertaalt zich niet alleen in het verlagen van ons energieverbruik in huis, maar ook in de keuze van interieurarchitecten voor ruwere materialen zoals hout, bamboe, kurk & rotan. Hierbij zijn vintage items niet weg te denken.

3. Ugly trend

Ugly fashion was al een begrip in 2018 (jawel, crocs met plateauzolen & heuptassen!) en deze is doorgesijpeld binnen het interieur. Een begrip binnen deze trend is freakebana. Dit woord is afgeleid van “ikebana”, wat een Japanse vorm van bloemschikkunst is. Freakebana draait om het maken van bloemstukken, waarbij bevreemding & humor nooit veraf zijn. Hierbij creëer je een stilleven met bloemen & plantmateriaal waarbij vreemde objecten gecombineerd worden. Er gelden geen regels en iedereen kan ermee aan de slag. Zo kan je een tennisbal, een stuk cake of een schoen toevoegen aan jouw centerpiece en ben je zeker van enkele verbaasde blikken & grappige reacties.
Alles draait om schoonheid te vinden in het banale of lelijke en bereid te zijn om conventionele ideeën over esthetiek overboord te gooien.

4. Compact wonen

Bouwgronden worden schaarser en de vastgoedprijzen zijn sterk gestegen de afgelopen jaren. We leven allemaal langer dus moeten we toekomstgericht denken om de ruimte, die alsmaar beperkter zal worden, goed te benutten. Multifunctionaliteit is hierbij het kernwoord. Een opbergruimte onder de trap, een kast waar een bureau in vervat zit of een uitklapbare logeerbank. Maatwerk is een must om de ruimtes optimaal te gebruiken. Dit is waar interieurarchitecten in gespecialiseerd zijn.

Niet ruimer maar slimmer wonen dus, ook op vlak van technologie. Bij zogenaamde Smart Homes communiceren alle elektronische apparaten met elkaar en draait alles om comfort, veiligheid & energiezuinigheid.

Interieurtrends-2019 van de interieurarchitecten

Voor welke trend je ook overstag gaat, voor onze interieurarchitecten primeert de basis van de woning. Een goede indeling, een optimale lichtinval en een doordacht ruimtegebruik staan voorop. Een ingerichte keuken of badkamer verander je namelijk niet om de 5 jaar. Een kleur op de muren of kussens & planten daar kan je wel vaker mee variëren. Of doe eens gek en tover dat dode boeket & oude soepblik om tot een kunstig bloemstuk 😉

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.