Wat zijn de voordelen van Kangoeroewonen?

Wat-zijn-de-voordelen-van-Kangoeroewonen-main-1

Het woord krijg je elke week wel eens op je bord geserveerd, maar wat houdt kangoeroewonen nu juist in? Wij zetten de voordelen op een rijtje en geven tekst en uitleg bij de verschillende mogelijkheden.

Drie mogelijkheden

Kangoeroewonen is zoveel meer dan simpelweg bij elkaar intrekken, en wordt door verschillende mensen gedaan om diverse redenen. Je kan het onderverdelen in drie verschillende vormen: in een eengezinswoning, een meergezinswoning of als zorgwoning. In een eengezinswoning gaat het simpelweg over één woonst op één lap grond. In een meergezinswoning spreek je van een aparte wooneenheid per gezin. Een notaris maakt dan een akte op waarin het onderscheid staat tussen gemeenschappelijke en private delen. Het zorgwonen is het ‘specialleke’. Hierbij komt er een ondergeschikte woonunit binnen een woning waarbij twee personen kunnen inwonen die ouder zijn dan 65 jaar of hulpbehoevend zijn.

Verbouwen met kangoeroewonen in het hoofd

Dat zorgwonen énorm veel voordelen heeft bewijzen Michèle en haar mama in dit filmpje. Michèle had bij de aankoop van haar pand al rekening gehouden met het feit dat haar ouders op latere leeftijd zouden intrekken bij haar, en liet haar garage zo verbouwen dat er met gemak een tweede woonunit in kon worden ondergebracht. Nu zouden ze het voor geen geld ter wereld anders willen hebben!

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Financiële en fiscale gevolgen

Financieel en fiscaal heeft zo’n zorgwoning ook wat gevolgen. Bij een eengezinswoning beschouwt de overheid alle inwonende personen als deel van het gezin, en dus worden inkomsten samengeteld. Dat heeft dan weer een weerslag op ziektevergoedingen, inkomensgarantie van ouderen, werkloosheidsuitkeringen en studietoelagen. Dat ligt anders bij een meergezinswoning die op dat vlak niet gebonden zijn aan elkaar. Ook bij zorgwonen worden de inwonende personen afzonderlijk belast.

Vergunningen

Een pand opsplitsen om er een kangoeroewoning van te maken is stedenbouwkundig vergunningsverplicht. Je mag er dus niet zomaar mee beginnen, zeker als je weet dat het niet overal zomaar is toegelaten om een kangoeroewoning in te richten. Voor het zorgwonen gelden er andere regels. Daarbij is er geen vergunningsplicht, wel een meldingsplicht. De enige voorwaarde daarbij is dat de inrichting van die zorgwoning geen invloed heeft op de constructie van de woning en dit binnen hetzelfde woonvolume blijft. Als je wil uitbreiden heb je wel zo’n vergunning nodig. Als aannemer zoeken wij uit of jij zulke vergunningen nodig hebt, lees hier meer over onze werkwijze!

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!