Welke verschillende gietvloeren bestaan er?

Een gietvloer leggen in plaats een traditionele tegelvloer? Reken maar van yes. Gietvloeren hebben veel voordelen: ze zijn snel te plaatsen, makkelijk te onderhouden en hun prijs ligt vaak ook lager. En niet te vergeten; zo’n naadloze vloer laat je interieur helemaal tot zijn recht komen. Zie je de verbouwingswerken al zitten?! We overlopen hier alvast enkele soorten gietvloeren met hun voor- en nadelen.

Polyurethaan gietvloer

Gietvloeren uit polyurethaan hebben een stijlvolle en moderne look en kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming. Verder is een polyurethaanvloer licht elastisch, waardoor er maar een kleine kans op scheurvorming is. Een PU vloer heeft een geluiddempende werking, waardoor je minder gestoord zal worden door contactgeluid. Nadelen van een polyurethaan vloer zijn onder meer dat hij gevoelig is voor krassen ondanks de sterke toplaag.  Ook de (kleur)keuze van de afwerking is eerder beperkt.

Epoxyvloeren

Epoxyvloeren worden voornamelijk gelegd in bedrijfs- en winkelruimtes. Epoxy is een erg sterk materiaal dat goed bestand is tegen hoge gewichten en zelfs tegen zuren. Bovendien is er een grote keuze aan kleuren en afwerkingen. Ook qua hygiëne scoort een epoxy gietvloer erg goed. Aangezien een epoxyvloer vrij koud aanvoelt, kras- en scheurgevoelig is en contactgeluid geeft, kiest men bij verbouwingswerken in de privésector eerder voor een polyurethaanvloer.

verbouwingswerken: gietvloer polyurethaan
Gietvloer uit beton cire

Vloeren uit beton cire, ook bekend als betonstuc, hebben een erg stoere look. Beton cire is een mengsel van cement, hars, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Eens de vloer gelegd is, wordt hij behandeld met een impregneermiddel en een waterdichte coating zodat een stevige en waterdichte gietvloer ontstaat. Door pigment toe te voegen kan je zelf de kleur van je vloer bepalen. Omdat een vloer uit beton cire plaatsen een tijdrovend proces is, is het ook en vrij dure vloer.

Troffelvloeren

Een troffelvloer wordt ook wel eens mortelvloer genoemd. Dit type gietvloer kan op heel wat plekken toegepast worden. Zowel in de keuken, badkamer, alsook in horecazaken en industriële omgevingen. Mortelvloeren worden gemaakt met fijngemalen grind- of kwartskorrels die worden samengebonden met een epoxyhars. Door de toevoeging van epoxy wordt een troffelvloer hard. Je kan hem trouwens combineren met vloerverwarming, wat een interessante overweging is voor de verbouwingswerken. Verder is de vloer slipvast en geluiddempend. Er kunnen wel kleine imperfecties ontstaan bij de plaatsing.

verbouwingswerken: steentapijt
Steentapijt

Vloeren van steentapijt worden net als troffelvloeren gemaakt met grindkorrels die samengebonden zijn door een epoxyhars. Je kan een gietvloer uit steentapijt in zowat elke kleur krijgen. Bovendien is hij erg slipvast en geluiddempend. De prijs van dit type gietvloer is trouwens erg interessant. Gietvloeren uit steentapijt voelen niet koud aan, maar zijn wel ruw. Wanneer de vloer niet behandeld wordt met een UV-coating kan er (vooral bij lichte kleuren) verkleuring optreden.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!