Hoe verwerk je zonnepanelen strak?

De buitenkant van je woning is even belangrijk als je interieur, dat kan zelfs een binnenhuisarchitect beamen.. Het opknappen van de gevel of het dak mag dan ook niet ontbreken. Maar het installeren van zonnepanelen? Dat blijft voor de meesten toch lastig. Voor velen dragen ze niet bij aan het design van de woning, al zijn er manieren legio om ook met zonnepanelen een strak uiterlijk te creëren.

Kleur

Hoe duurzamer de wereld, hoe meer mogelijkheden voor je zonnepanelen. Het is al lang mogelijk ze te plaatsen in het zwart of blauw, maar sinds kort zijn ze in quasi alle mogelijke kleuren beschikbaar. Een zonnepaneel is in feite een plaat met kristallen en sommige fabrikanten voegen bij deze kristallen kleurstoffen toe. Op deze manier passen de zonnepanelen altijd bij de uitstraling van de woning. Ideaal als je dus een tricolore dak wil maken om onze Rode Duivels aan te moedigen 

Kleine voetnoot: indien er kleurstoffen toegevoegd worden aan de kristallen zal het rendement van de panelen iets lager uitkomen.

Vormen

Naast de kleur werd er ook flink gesleuteld aan de vorm van zonnepanelen. Zo kan je tegenwoordig zonnepanelen kopen die bol zijn. Vanzelfsprekend passen bolle zonnepanelen perfect op daken die ook bol zijn. Daarnaast heeft Tesla ook dakpannen ontwikkeld met zonnepanelen in. Deze zijn er voorlopig echter voor diegenen met een groter budget, al wordt dat in de toekomst hopelijk de norm.

Uit het zicht plaatsen

Wie het budget niet heeft zonnepanelen in atypische vormen of kleuren te kiezen, houdt best rekening met de positie van de zonnepanelen. Door de panelen op een plat dak te plaatsen, blijven ze buiten het zicht. In sommige gevallen is het zelfs rendabeler om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Geen plat dak? Plaats de panelen op een schuur of bijgebouw. Ook in dit geval zullen de zonnepanelen buiten het zicht vallen.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.