fbpx

Zorgeloos Verbouwen anno 2020

Sinds 2018 is er een tienjarige aansprakelijkheids-verzekering bijgekomen als je gaat verbouwen. Hoe zit dat nu eigenlijk in elkaar en welke invloed heeft dat op jou? We sommen de voor- en nadelen even voor je op!

Extra verplichting

We weten al langer dat aannemers tien jaar verantwoordelijk zijn voor uitgevoerde werken. Maar sinds vorige zomer is daar nog een extra verplichting bijgekomen: ze moeten verzekerd zijn voor die aansprakelijkheid. Als klant verandert er niets, al bouwt die verplichting nog wat extra zekerheid in voor iedereen die een renovatie overweegt. Maar hoe zit dat nu in elkaar?

Zorgeloos Verbouwen anno 2020 aansprakelijkheid 1
Wat houdt deze aansprakelijkheid in?

Als blijkt dat er ernstige & verborgen gebreken zijn aan het pand, dan is de architect aansprakelijk voor de ontwerpfouten en de aannemer voor de uitvoering van de werken. Dat kan gaan van vochtproblemen tot verkeerde funderingen. Ook ‘lichtere’ fouten vallen onder die verzekering, zoals condensatie in dubbele beglazing. Als klant mag je op je twee oren slapen wanneer zoiets voorvalt, want architecten of aannemers mogen die aansprakelijkheid niet afschuiven in een contract. Nadat de werken zijn opgeleverd gaat die periode van tien jaar in, dus je kan nog héél lang gerust zijn.

Zorgeloos Verbouwen anno 2020 aansprakelijkheid 2
Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Meer van dit rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wat valt er buiten deze aansprakelijkheid?

Zichtbare gebreken aan de woning vallen niet onder de aansprakelijkheid. Dat zijn bijvoorbeeld tegels die loskomen of scheuren in het stucwerk, kortom zaken die de stabiliteit van de woning niet in het gedrang brengen. Zulke gebreken mag – en moet – je natuurlijk wel altijd melden aan de aannemer, de correctie daarvan hangt af van de garantie die de aannemer heeft vastgelegd in het contract. Ook heeft de aansprakelijkheid een limiet. In theorie ligt die op €500.000, zelfs als de waarde van de heropbouw hoger zou liggen. Esthetische schade of immateriële schade wordt ook uitgesloten, net zoals schade voor een bedrag onder de €2.500.

Goed om weten

Aannemers moeten je een bewijs bezorgen van die verzekering. De architect moet vervolgens nagaan of de bouwheer dat verzekeringsattest ontvangen heeft. Je kan met dat attest vervolgens naar de bank of notaris gaan als je je woonkrediet afsluit, want als je je woning binnen de tien jaar verkoopt kan de volgende eigenaar nog even van jouw zorgeloze verbouwing genieten. Zelfs als er iets mis zou lopen tijdens de werken ben je dankzij die verplichte verzekering zeker dat je niet met een financiële kater achterblijft of in een half afgewerkt huis moet zitten. Je bent dus als klant beter beschermd!

Tien gratis interieurtips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan!