Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

De 7 stappen van het voorontwerp

voorontwerp interieurkabinet

Wanneer je een grote investering doet, is het geruststellend om te weten wat je allemaal kan verwachten. Zeker bij renovatieplannen. Verbouwen kan namelijk best wel spannend zijn. Het is namelijk een onbekende wereld waardoor er veel op je afkomt en dat maakt je onzeker. Een renovatieproces bestaat uit meerdere stappen, waarvan de eerste stap het voorontwerp is, bij Interieurkabinet beter bekend als de VerbouwRaad. Bij ons ligt de klemtoon op ‘Raad’ omdat het veel meer is dan een interieurschets. Aan de hand van 7 stappen leggen we in detail uit hoe de VerbouwRaad is opgebouwd en wat je ervan kan verwachten, zodat je een helder overzicht hebt! Dit blog is dus vooral bedoeld om meer verdieping te geven in onze werkwijze.

team op maat

De 7 stappen in een VerbouwRaad

Met het voorontwerp heb je een mooie eerste aanzet om je renovatieplannen vorm te geven. Bij InterieurKabinet werken onze interieurarchitecten en bouwkundigen vanaf dag 1 samen, zodat ontwerp en techniek in de voorontwerpfase worden afgestemd. Dit maakt het proces efficiënter en zorgt ervoor dat het plan ook technisch haalbaar is.

Stap 1: Team op maat

Wanneer je een VerbouwRaad bestelt, overleggen we intern wie je adviesteam wordt. De keuze hangt af van je type renovatie, gewenste timing en eventueel stijlvoorkeur.

Onze VerbouwCoach brieft jouw interieurontwerper over woonwensen en aandachtspunten die je belangrijk vindt. Die hebben jullie immers samen besproken tijdens de online meeting met de VerbouwCoach. We bekijken vooraf de foto’s die je ter beschikking hebt gesteld. En als er een plan is van de bestaande situatie, nemen we dat ook vooraf onder de loep. Zo komt ons team voorbereid bij jou aan huis.

Stap 2: Persoonlijk huisbezoek

Wij komen persoonlijk bij je langs. Het eerste halfuur overloopt onze interieurontwerper met jou een aantal algemene vragen. We luisteren zonder reeds oplossingen aan te geven, dat is voor later. We willen vooral onbevangen aanhoren waar je tegenaan loopt.

Daarna maken maken we graag met jou een rondgang door je woning. We starten hierbij met de bouwtechnische scan. Hiervoor komt onze bouwexpert het team vervoegen. Onze ontwerper brieft de expert over je wensen. Hij onderzoekt de technische staat en kwaliteit van de woning. Het doel is om inzicht te krijgen in mogelijke gebreken en/of noodzakelijke reparaties. En je ontwerper kan ook zo de nodige bouwkundige vragen voorleggen aan zijn/haar collega zodat de feedback meegenomen kan worden in het ontwerp.

Na de input van de technisch expert gaan we over naar de esthetische inventaris. We gaan door op het ‘waarom’ achter je wensen en frustraties. We geven dan ook al een eerste voorzet m.b.t. de mogelijkheden die we zien. Wij zien vermoedelijk andere mogelijkheden dan jij, maar je moet je er ook goed bij voelen. Daarom toetsen we de mogelijkheden met jou af.

Samen duiken we tijdens het huisbezoek dus in zowel het esthetische als het technische aspect van jullie woondroom.

Stap 3: Opmeting

Een gedetailleerde opmeting is belangrijk als basis voor het voorontwerp. Het zorgt ervoor dat alle elementen van de verbouwing, van constructie tot interieurdesign, goed op elkaar zijn afgestemd.

Zo’n opmeting kan potentiële problemen aan het licht brengen die tijdens de verbouwing kunnen optreden, zoals structurele problemen of beperkingen van de ruimte. Als geheugensteun maken we nog foto’s per zone die moeten aangepakt.

voorontwerp

Stap 4: Voorontwerp

De opmeting dient als basis om de bestaande situatie van je woning gedetailleerd uit te werken met onze tekenprogramma software. Aansluitend ontwerpen wij voor de betrokken verbouwzones een ruimtelijke indeling. Dit is het moment waarop de eerste schetsen en ideeën worden uitgewerkt en we jullie wensen omzetten naar een haalbaar concept.

Het concept vertalen we naar een plattegrond waarop de indeling van de verschillende kamers te zien is. Hoewel dit nog niet in detail is uitgewerkt, staan wij al wel stil bij enkele technische aspecten zoals verwarming en isolatie, evenals bouwkundige ingrepen.

Stap 5: Moordboard

Een moodboard is een collage van ideeën die bedoeld is om een bepaalde stijl of concept te vertegenwoordigen. Met ons moodboard bieden we al een voorproefje van wat komen gaat op het vlak van kleuren en materialen.

Met dit handige hulpmiddel bieden we een idee van hoe de uiteindelijke ruimte eruit zou kunnen zien en aanvoelen.

materialenbibliotheek

Stap 6: Presentatie en renovatieadvies

Tijdens het huisbezoek plannen we reeds een afspraak in voor de presentatiefase van de plannen. Deze adviesafspraak vindt plaats bij op ons kantoor. Wij hebben immers een uitgebreide materialenbibliotheek ter beschikking waardoor we je aan de hand van stalen het uitgewerkte concept kunnen toelichten.

We overlopen in detail de verschillende plattegronden en gaan samen door het moodboard. Er is ruimte om vragen te stellen en feedback te geven.

Belangrijk om weten is dat bij de VerbouwRaad geen correctie op de plannen inbegrepen is. Het is immers een voorontwerp en beperkt zicht tot één presentatieronde. We begrijpen echter dat er nog wel wat finetuning nodig is. Daarom kun je na de Verbouwraad kiezen voor het VerbouwDossier. Meer details hierover kun je vinden in dit blogartikel.

Stap 7 (BONUS): Investeringsadvies

Als bonus krijg je een investeringsadviesgesprek. In een meeting met onze financieel adviseur kijken we samen wat haalbaar is binnen jullie budget. We zetten de essentiële bouwloten tegenover jullie woonwensen, zodat de prioriteiten goed zitten. Daarbij adviseren we over de volgorde en mogelijke fasering van de renovatie. We focussen op wat wel kan in plaats van niet kan. Zo heb je een mooi start richting je woondroom.

Ben je benieuwd welke rol InterieurKabinet hierin kan spelen voor jou en jouw project? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze VerbouwCoach.

Gerelateerde artikelen