Toe aan een badkamer renovatie? Dit is wat je moet weten!

badkamer renovatie

 

Een upgrade van de badkamer staat bij heel wat mensen in hun top 3. Dus in deze blog duiken we jouw badkamer in. Figuurlijk tenminste ☺. We gaan aan de slag met een aantal prangende vragen waar je mee rond kan lopen wanneer je graag een badkamer renovatie wilt realiseren.

 

1. Hoe begin je aan een badkamer renovatie?

De dag waarop je beslist om je badkamer een upgrade te geven, is het belangrijk om te bepalen wie de werken gaat uitvoeren. Ga je alles op eigen houtje doen? Of wil je liever alles uitbesteden aan vakexperts?

Om te beginnen moet je dus bepalen volgens welke methode je wilt gaan verbouwen:

  • Wil je zelf klussen?
  • Wil je samenwerken met een ontwerpbureau?
  • Of ben je op zoek naar een totaalpartner?

Om je te helpen bij die keuze, hebben we een afzonderlijke blog geschreven waarin je kunt ontdekken welke verbouwaanpak het beste bij jou past. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Het draait er uiteindelijk om dat je een methode kiest die bij jou past. Er is geen goed of fout in deze beslissing.

Verder bekijk je hoever je wilt gaan met de badkamer renovatie. Wil je eenvoudigweg je bestaande badkamermeubels één op één vervangen? En vind je het prima om zelf de materialen te kiezen? Dan kan een aannemer voor badkamerrenovatie je perfect van dienst zijn.

Twijfel je nog over de indeling van de badkamer of wil je verkennen wat er nog meer mogelijk is? Heb je keuzestress om de juiste badkamermeubels te kiezen? In dat geval zou ik zeker aanraden om een ontwerpplan te laten opstellen door een totaalpartner of interieurarchitect. Zo wordt alles van tevoren op papier duidelijk gemaakt en ben je er zeker van dat alle mogelijkheden zijn onderzocht.

 

2. Welke stappen doorloop je tijdens de verbouwing

We laten het zelf klussen in deze blog buiten beschouwing, aangezien dit niet ons expertisegebied is. Wil je wel zelf aan de slag? Kijk dan voor meer informatie op Livios.be. Dit is een grote kenniswebsite met betrekking tot verbouwen, waar je veel waardevolle informatie kunt vinden.

We gaan in dit blog uit van een grondige badkamer renovatie, waarbij je afzonderlijke vakmensen of een totaalpartner inschakelt. In grote lijnen doorloop je dan 3 fasen:

  1. Ontwerpfase
  2. Voorbereiding van de werken
  3. Uitvoering

Ontwerpfase

badkamer verbouwing stappen

Het uitwerken van een plan begint altijd met een huisbezoek. Tijdens dit bezoek onderzoekt en bekijkt de werfeider alles, om inzicht te krijgen in wat er technisch mogelijk is. Verder wordt er ook besproken wat jouw wishlist is voor je badkamer. Wil je vooral een functionele oplossing? Of droom je van een echte wellnessruimte?

Ook wordt de ruimte opgemeten, waarna er een plattegrond wordt gemaakt van de huidige situatie. Vervolgens kan er worden begonnen aan het eerste ontwerp voor de nieuwe ruimtelijke indeling. Dit ontwerp wordt vervolgens samen met de huiseigenaar verder verfijnd en er wordt een definitieve versie opgesteld.

Na het ruimtelijk ontwerp worden de afwerkingsmaterialen bepaald. Met moodboards en stalen krijg je een gevoel voor de sfeer. Dit kan worden aangevuld met diverse showroombezoeken, vaak onder begeleiding als je kiest voor een totaalpartner. Kies je voor losse partijen, dan hangt het af van je samenwerkingscontract of je ontwerper wel of niet meegaat. Door showrooms te bezoeken, kun je de materialen daadwerkelijk ervaren. De te kiezen materialen omvatten wand- en vloerafwerking, sanitaire toestellen, verlichting en eventueel gordijnen en verfkleur.

Belangrijk is ook het techniekplan. Hierin moet bepaald worden waar welke stopcontacten, verlichting, watertoevoer en -afvoer zich bevinden.

Kies je voor maatwerk? Dan is het belangrijk om ook hier in de details te duiken. Van plaatmateriaal tot deurbeslag, laat je adviseren door je ontwerper over de beste oplossing.

Tot slot worden alle keuzes verzameld op een uitvoeringsplan. Dit bevat alle technische specificaties en gegevens zodat de vakmannen weten wat ze moeten doen, en zodat het beeld op papier werkelijkheid kan worden.

 

Voorbereiding van de werken

Voor de werken starten, dien je een contract af te sluiten met alle betrokken partijen. Werk je met een totaalpartner, dan heb je slechts één contract. Werk je met losse partijen, dan dienen er verschillende contracten te worden opgesteld. Die losse partijen omvatten onder andere sloopwerk, loodgieter, sanitair specialist, vloerder, pleister- of gipskartonwerken en schilder.

Aansluitend wordt er een planning opgesteld rond de volgorde van de werken en de doorlooptijd van je badkamer renovatie. Meer details over de doorlooptijd volgen zo meteen.

Zodra je de contracten hebt afgerond, is het zeker aan te raden om alle gemaakte keuzes ruim van tevoren te bestellen, vooral wanneer je met verschillende partijen werkt. Het ideaal is dat alle benodigde materialen beschikbaar zijn voordat de werkzaamheden beginnen. Dit geldt zowel wanneer je zelf aan de slag gaat als wanneer je met losse partijen en/of een totaalpartner werkt.

Het is belangrijk op te merken dat bij het werken met losse partijen, het vaak noodzakelijk is om er zelf voldoende op toe te zien dat zij alles tijdig bestellen. Deze partijen zijn namelijk vaak meer gericht op hun eigen specifieke werkzaamheden en minder bezig met het overzicht van de totale doorlooptijd. Hierdoor kan het nodig zijn om proactief te communiceren en ervoor te zorgen dat alle materialen op tijd beschikbaar zijn om vertragingen in het project te voorkomen.

 

Uitvoering

Wanneer de werken aanvangen, is het belangrijk om de nodige beschermingen in je huis te voorzien:

  • Vloerbescherming (en ook de trap), zodanig dat de looproutes beschermd zijn.
  • Stofwanden, zodanig dat de rest van je woning wordt afgescheiden van de werfzone en je voorkomt dat alles onder het stof komt te zitten.
  • Bescherming van je oprit, zodanig dat er geen beschadigingen gebeuren door het verplaatsen van zwaar materieel en/of om vlekken te voorkomen bij het aanleveren van materiaal.

Eens de renovatiewerken beginnen, is het zaak van alles strikt op te volgen. Dit om meerdere redenen:

  • Handhaven van de planning en dus de doorlooptijd.
  • Controleren van de kwaliteit van de werken om ervoor te zorgen dat alles wordt uitgevoerd volgens de regels van het vak.
  • Zorgen dat de afgesproken details in het ontwerp ook daadwerkelijk in de praktijk worden uitgevoerd.
  • De plaatsing van de juiste gekozen materialen controleren.

Als je met een totaalpartner werkt, wordt de coördinatie uit handen genomen.

3. Hoe lang duurt een verbouwing van een badkamer?

duratie badkamer renovatie

De doorlooptijd hangt voornamelijk af van hoe ingrijpend je verbouwing is. Om je een idee te geven, sommen we de verschillende factoren op die een grotere impact hebben op de doorlooptijd.

De meest basale situatie is dat je simpelweg één-op-één badkamermeubels vervangt. In dit geval zijn er badkamerspecialisten op de markt die toezeggen je badkamer binnen 10 dagen te renoveren.

Onderstaande opsomming is alles wat bovenop die 10 dagen komt, wanneer er extra complexiteit bij je project komt kijken.

 

Zijn er ruwbouwwerken?

Bijvoorbeeld het verwijderen van een dragende muur om de badkamer te vergroten? Of het creëren van een nieuwe raamopening om meer licht binnen te laten? In dit geval moet je rekenen op een termijn van 4 tot 6 weken. Stabiliteitswerken moeten namelijk ondersteund worden en die ondersteuning mag pas na 4 weken verwijderd worden.

 

Zijn er specifieke vloerwerken?

Als er een nieuwe chape, ook wel dekvloer genoemd, in je badkamer komt, heeft deze ook tijd nodig om te drogen. Bij de meeste badkamer renovaties wordt een nieuwe chape aangebracht, omdat de leidingen vaak vernieuwd moeten worden – zowel de water- als de elektriciteitsleidingen. Hierdoor is het vaak kwalitatief beter om de bestaande chape te verwijderen en opnieuw te beginnen.

Als er een tegelvloer op de chape wordt geplaatst, kan dit al na enkele dagen. De chape hoeft hiervoor niet volledig droog te zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een gietvloer, dan dient de chape echt droog te zijn, wat aanzienlijk wat tijd in beslag neemt. Je moet hierbij rekenen op een extra droogtijd van ongeveer een maand. Het drogingsproces kun je eventueel versnellen door bouwdrogers in de ruimte te plaatsen. Let op: dit brengt extra kosten met zich mee en veroorzaakt veel lawaai.

 

Is er maatwerk?

Maatwerk kan bijvoorbeeld bestaan uit een op maat gemaakte glazen douchewand of een maatkast tussen twee muren. Bij maatwerk geldt doorgaans een leveringstermijn van 6 tot 8 weken na het opmeten. Zo’n glazen wand kan je bijvoorbeeld pas opmeten wanneer de douchebak is geplaatst, niet vooraf maar pas tijdens de werken. Dit betekent dus dat deze leveringstermijn boven op de totale doorlooptijd van de werf komt.

Eventueel kan je wel afspreken om de badkamer tussentijds deels te gebruiken. Bijvoorbeeld, je kunt de douche ook zonder de glazen wand gebruiken, mits je dit voorzichtig aanpakt.

 

Schilderwerken?

Voor het schilderen van een nieuw bepleisterde wand is doorgaans 2 tot 3 maanden droogtijd nodig. Dit hoeft niet te betekenen dat je ondertussen je badkamer niet kan gebruiken, maar het heeft dus wel impact op de totale doorlooptijd.

Rekening houdend met bovenstaande factoren is het dus geen uitzondering dat een badkamerproject een doorlooptijd van wel 6 maanden kan hebben. Hoewel mensen vaak denken dat het slechts een kwestie is van enkele weken. Door overleg kan er echter worden afgesproken om de badkamer tussentijds deels te gebruiken, zodat je niet 6 maanden zonder badkamer zit.

 

4. Is er een premie voor badkamerrenovaties?

Voor een badkamerrenovatie zijn er geen specifieke renovatiepremies. Wil je dit graag dubbel checken dan kan dat op Vlaanderen.be.

 

5. Hoe kan je douchen als je badkamer wordt verbouwd?

Hoeveel kost een badkamer renovatie

Tijdens je badkamer renovatie kun je douchen door een tijdelijke douche te installeren! Er zijn een aantal aanbieders die hiervoor kunnen zorgen, waarbij de ene oplossing al meer geschikt voor je is dan de andere. Bijvoorbeeld, een ‘douche op wielen’ is niet handig als je in een stadswoning woont en deze op straat moet staan ;-). Bedenk dus goed wat past bij jouw situatie.

 

 

Kijk voor het huren van tijdelijke douches op:

Meestal heb je enkel een afvoer en koud water nodig voor een tijdelijke douche. Voor warm water, kan je een warmwatervoorzieningstoestel huren. Aangezien wij een fullservice renovatieteam zijn, regelen wij de tijdelijke voor onze klanten. Wij plaatsen deze doorgaans in de garage of berging, waar er meestal een uitgietbak voorhanden is.

 

6. Hoeveel kost een badkamer renovatie?

Zoals eerder uitgelegd, kun je een badkamer renovatie vrij basic houden of je kunt juist ‘all the way’ gaan. Voor de eerste optie kun je rekenen op een bedrag van ongeveer 15.000 tot 20.000 euro. In het middensegment liggen de kosten tussen de 35.000 en 40.000 euro.

Als je kiest voor high-end wand- en vloerafwerking, dure kranen, maatwerk en eventueel ook nog ruwbouwwerken, dan kunnen de kosten oplopen tot 70.000 euro of meer.

 

Tot slot

Mensen schrikken soms van de kosten van een badkamer renovatie. Het is immers “maar” een kleine ruimte. Dus het lijkt een flinke investering per vierkante meter. Maar zoals je kunt lezen, is het echter geen eenvoudige ruimte. Er komt heel wat bij kijken doordat er verschillende vakexpertises samenkomen.

Denk dus vooraf goed na of je gaat voor een eenvoudige vervanging van badkamermeubels of dat je juist een volledige upgrade wilt.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!