Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Welke verbouwaanpak past bij jou?

Een bouwbedrijf kiezen dat bij je past is geen sinecure. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer omwille van de waaier aan mogelijkheden. Maar wist je dat er grofweg drie manieren bestaan om in een verbouwing te stappen? Het loont om even stil te staan bij de verbouwmethode die past bij jou. Daarna kan je gerichter een bouwpartner kiezen. We leggen graag uit waar je op moet letten.

Ben jij degene die liever alles tot op de bodem uitspit? Maak je prijsvergelijkingen tot in het detail en investeer je graag veel tijd in dit uitpluizen? Of vind jij die ellenlange zoektocht naar vergunningen, verzekeringen, trends, tijdsverspilling? Wil je helemaal ontzorgd worden en kijk je gewoon uit naar het resultaat? Via drie vragen loodsen we je langsheen de verschillende (ver)bouwmethodes. Zo maak je zelf je keuze aan de hand van de opgelijste voor- en nadelen.

Is prijs voor jou het belangrijkste beslissingscriterium?

Pak jij uit met een verbouwing voor de laagste prijs? In dit geval steek je graag zelf de handen uit de mouwen en zoek je afzonderlijke professionele hulp per ruimte of project.

Voordeel:

 • Je hebt de goedkoopste oplossing in handen door stockverkopen af te gaan en zelf materialen in te kopen.

Nadeel:

 • Je focust te veel op uitvoering, waardoor interieurontwerp en projectmanagement niet aan bod komen.
 • Je steekt enorm veel tijd in de voorbereiding en coördinatie van je (ver)bouwproject.
 • Je hebt geen detailplan van de werken en kan daar niet op terugvallen – in geval van discussies of meningsverschillen.

Wil je vrijheid in het kiezen van afzonderlijke vakmensen?

Hier kies je voor een interieurbureau met een specifieke huisstijl. Daarnaast selecteer je de aannemingspartners. Ontwerp en uitvoering staan dus los van elkaar.

Voordeel:

 • Je hebt de vrije keuze over wie de werken uitvoert per ruimte of project.
 • Je kan per project verschillende prijzen opvragen en beslissen in functie van beschikbaarheid en prijs.
 • Je ontwerper fungeert als onafhankelijk adviseur.

Nadeel:

 • Een interieurarchitect is geen technische vakman, waardoor je bouwpartners de voeling met het project missen of op een andere golflengte zitten. Waarschijnlijk moet je hierdoor na de ontwerpfase bijsturen, met het risico op vertraging en extra werken.
 • Versnippering in verantwoordelijkheden en administratieve opvolging.
 • Bij problemen op de werf krijg je mogelijk getouwtrek tussen de verschillende aannemers.
 • Je moet zelf de werken opvolgen of een bouwcoördinator inhuren.

Wil je vooral ontlast worden?

Je volledige verbouwtraject wordt in dit geval door dezelfde firma opgevolgd, van ontwerp tot en met uitvoering.

Voordeel:

 • Je hebt één partner die verantwoordelijk is voor je volledige project. Zo wijzen afzonderlijke aannemers niet naar elkaar bij een probleem.
 • Bouwstress wordt geminimaliseerd.
 • Je wint je vrije tijd terug.
 • Je wint doorlooptijd want alle coördinatie gebeurt door één partij.
 • Er is een duidelijk wettelijk kader: de tien jaar die een aannemer aansprakelijk is. Je hebt dus garanties voor de komende jaren.

Nadeel:

 • Alle uitvoeringsloten worden bij één partner besteld waardoor je niet de vrijheid hebt om per lot de markt op te gaan.
 • Je kan zelf geen materialen aankopen of laten verwerken.

Belangrijk advies

We delen graag nog deze essentiële tip. Veel bedrijven claimen dat ze beide bouwaspecten in handen hebben: zowel ontwerpen als realiseren. Hoe weet je of dat effectief het geval is?

Heel eenvoudig: kijk of de aannemer van bij het begin aanwezig is bij de ontwerpgesprekken. Als de vakman of werfleider pas opduikt nadat de ontwerpplannen reeds op tafel liggen, dan loopt het vaak mis wanneer ontwerp en realisatie elkaar ontmoeten. Er is dan een grote kans op misverstanden en extra aanpassingen die je niet had voorzien. Een groot risico dus, om niet te spreken over de mogelijke stress, vertragingen en meerkosten.

Vandaar dat we bij InterieurKabinet prat gaan op de unieke samenwerking van ontwerper en technisch werfleider vanaf dag één. Want onnodige kosten en tijdverlies zijn er om te vermijden, toch?

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen