Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Is een warmtepomp rendabel?

Is een waterpomp rendabel

Duurzame energie wordt steeds belangrijker. Een warmtepomp lijkt dan ook een ideale oplossing om je huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Het moment om hierin te investeren is tijdens de verbouwingswerken, maar je wilt uiteraard wel weten waar je jouw geld aan uitgeeft. In dit blog duiken we dieper in op de werking van een warmtepomp en beantwoorden we de vraag of een warmtepomp rendabel is.

Hoe werkt een warmtepomp?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat een warmtepomp precies is en hoe deze werkt. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt uit natuurlijke bronnen zoals buitenlucht, aarde of grondwater. De belangrijkste taak wordt uitgevoerd door de compressor in de pomp. Deze zorgt voor de onttrekking van warmte door gas samen te persen, waardoor de temperatuur stijgt. Deze opgewekte warmte wordt vervolgens gebruikt om je huis of sanitair water te verwarmen.

Hoe milieuvriendelijk zijn warmtepompen?

Warmtepompen behoren tot de meest ecologische manieren om je huis te verwarmen. Ze halen bijna al hun energie uit natuurlijke bronnen, zoals de aarde, water en lucht. Deze bronnen slaan zonne-energie op en zetten deze om in bruikbare warmte. Het resultaat is een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. In vergelijking met stookolieketels bedraagt de reductie maar liefst 53%!

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, elk met unieke positieve eigenschappen. Welke warmtepomp je kiest, is afhankelijk van de beschikbare bronnen rond je huis en energiebehoefte. Wij zetten enkele veelvoorkomende soorten warmtepompen voor je op een rijtje.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit een waterbron, zoals een
grondwaterput of een nabijgelegen meer, en kan worden gebruikt om water te verwarmen.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en wordt ook ingezet om water te verwarmen. Zo kan het onder andere worden gebruikt voor verwarming van vloeren, radiatoren of het verwarmen van sanitair water.

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond met behulp van een
bodemwarmtewisselaar. De opgewekte warmte wordt ook in dit geval gebruikt om
water te verwarmen. Een groot voordeel van deze warmtepomp is dat hij een stuk
efficiënter is dan de op lucht gebaseerde systemen. Het nadeel is alleen wel dat het hogere installatiekosten met zich meebrengt.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en wordt gebruikt om een huis te verwarmen met warme lucht.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepompsysteem met een traditionele
cv-ketel. Op basis van de buitentemperatuur, wordt er geschakeld tussen de warmtepomp en cv-ketel, waardoor je minder aardgas verbruikt.

Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de aarde door middel van een
diepe, verticale grondboring. De koelvloeistof die in deze buizen zit, neemt de
natuurlijke warmte op, en wordt gebruikt om zowel lucht als water te verwarmen.

Naast deze verschillende soorten warmtepompen, is het ook mogelijk om zonnepanelen te integreren, waardoor je in de zomer je sanitair water kunt verwarmen dankzij zonne-energie. In de koudere maanden, wanneer de zon minder schijnt, zorgt de warmtepomp voor de benodigde warmte.

Rendement van een warmtepomp

Een van de meest overtuigende voordelen van een warmtepomp is het hoge rendement. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen verbruik je aanzienlijk minder elektriciteit. Ongeveer 25% van totale hoeveelheid geproduceerde warmte moet worden betaald onder de vorm van elektriciteit, de overige 75% van de warmte is gratis. Overweeg daarom al in de ontwerpfase van je verbouwingswerken de integratie van een warmtepomp, zodat je deze efficiënt kunt plaatsen en optimaal van de voordelen kunt profiteren.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Overweeg je om een warmtepomp te installeren? Dan wil je waarschijnlijk ook weten hoeveel je dit ongeveer gaat kosten. De kosten van een warmtepomp variëren echter sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het type warmtepomp, de capaciteit, de installatiekosten en de locatie. We kunnen je wel enkele richtlijnen geven voor de kosten die bij de verschillende soorten warmtepompen komen kijken:

  • Water-water warmtepomp: reken op een prijs tussen de €10.000 en €20.000 of meer.
  • Lucht-water warmtepomp: reken op een prijs tussen de €6.000 en €12.000 voor het systeem, exclusief installatie.
  • Grond-water warmtepomp: reken op een prijs tussen de €10.000 en €20.000 of meer, afhankelijk van de situatie.
  • Lucht-lucht warmtepomp: reken op een prijs tussen de €2.000 en €6.000 voor het systeem, exclusief installatie.
  • Hybride warmtepomp: de kosten van deze warmtepomp zijn afhankelijk van de cv-ketel waarmee de pomp wordt gecombineerd. Over het algemeen kun je reken op een prijs tussen de €4.000 en €8.000.
  • Geothermische warmtepomp: bij een verticale grondboring liggen de kosten tussen de €15.000 en €30.000 of meer.

Terugverdientijd warmtepomp

Nu je een indicatie hebt van de kosten van een warmtepomp, willen we je ook graag informeren over de terugverdientijd. Dit is voor veel mensen namelijk een van de belangrijkste overwegingen bij de aanschaf van een warmtepomp. De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, waaronder de aanschafkosten, energiebesparingen en eventuele subsidies. Wanneer je dit weet, kun je eenvoudig berekenen na hoeveel jaar je investering zichzelf heeft terugverdiend. Je deelt de kosten van de warmtepomp, minus eventuele subsidies, door de energiebesparing, en voilà, je weet wat de terugverdientijd van een warmtepomp is!

Tot slot

Een warmtepomp is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook een kostenbesparende optie voor de lange termijn. De voordelen van een hoog rendement en lage CO2-uitstoot maken het tot een aantrekkelijke investering voor een huiseigenaar die overweegt zijn woning te renoveren. Door namelijk rekening te houden met de warmtepomp tijdens het ontwerp- en bouwproces, kun je ervoor zorgen dat deze optimaal geïntegreerd wordt en maximaal profijt oplevert.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen