Vaak wordt gedacht dat InterieurKabinet een ontwerpbureau is. Maar dat is niet (helemaal) juist. Een ontwerpbureau richt zich voornamelijk op het ontwerp van een woning, terwijl InterieurKabinet ook de uitvoering van de werkzaamheden verzorgt.
Wij bieden dus een totaalconcept. En dat is niet het enige waarin InterieurKabinet zich onderscheidt van een ontwerpbureau. In dit blog lichten we de vijf belangrijkste verschillen tussen deze twee partners toe.
Inhoud
Wat doet een ontwerpbureau versus InterieurKabinet?
Als je hebt besloten te gaan verbouwen, is het belangrijk te kijken welke methode bij jou past. Je kunt werkzaamheden uitvoeren waarbij je het ontwerp niet belangrijk vindt. Of je kunt een ontwerp laten maken en zelf de werkzaamheden uitvoeren, door zelf te klussen of partijen aan te stellen. Een andere optie is dat je kiest voor een renovatiespecialist.
Valt jouw keuze op verbouwen met een renovatiespecialist, dan zijn er grofweg twee keuzes:
- Je kiest voor een ontwerpbureau.
- Je kiest voor een totaalpartner zoals InterieurKabinet.
Nu vraag je je wellicht af: wat is een ontwerpbureau en wat is een totaalpartner? Of misschien nog wel belangrijker; wat doet een ontwerpbureau anders ten opzichte van een totaalpartner? Een ontwerpbureau behartigt het ontwerpproces, maar stelt voor de uitvoering vakmannen aan. Het ontwerpbureau kan bij de uitvoering nog wel betrokken zijn, maar heeft dan enkel een coördinerende rol. Een totaalpartner daarentegen is een partner die fungeert als hoofdaannemer en de werken zelf uitvoert. Voorafgaand wordt ook het ontwerpproces in eigen huis afgehandeld.
Waarom zou je kiezen voor een ontwerpbureau, en waarom voor een totaalpartner zoals InterieurKabinet? We lichten vijf voordelen van onze werkwijze uit, waarbij we de verschillen tussen de twee bureaus aanstippen. Zo kun jij goed inschatten welke aanpak bij jou past.
1. Bouwtechnische en esthetische haalbaarheid op elkaar afgestemd
Voorafgaand aan de verbouwing komt een renovatiepartner bij je langs om een haalbaarheidsstudie uit te voeren, waarbij wordt gekeken wat er op basis van jouw wensenlijst mogelijk is. De woning wordt opgemeten en als er een vergunningsplicht bestaat, wordt er geïnformeerd bij de gemeenten wat wel en niet is toegestaan.
Bij de meeste ontwerpbureaus komt bij zo’n bezoek alleen de interieurarchitect langs. Maar bij ons komt er ook een werfleider/technische expert mee. Deze specialist betrekken we vanaf dag één bij het proces. Zo wordt de woning niet enkel ‘esthetisch’ onderzocht maar kijken we ook meteen of het plan bouwtechnisch haalbaar is.
Een groot voordeel is dat je hier meteen rekening mee kan houden bij het uittekenen van het ontwerp. Zo vermijd je dat je later in het proces de ontwerpplannen nog eens moet aanpassen.
Een ontwerpbureau moet eerst wachten op feedback van aannemers en dat kan ertoe leiden dat je teleurgesteld wordt, omdat sommige wensen niet blijken te kunnen. Bij ons is alles direct vanaf het begin duidelijk. Er is minder risico op vertraging in het ontwikkelingsproces en op meerkosten, omdat er geen zaken over het hoofd worden gezien.
2. Meteen een afgerond plan mét financieel advies
Op basis van de haalbaarheidsstudie wordt er een eerste idee op plan uitgetekend. De meeste ontwerpbureaus werken met meerdere varianten. Dat biedt de bouwheer de geruststelling dat er meerdere pistes onderzocht worden. En dat ze kunnen kiezen of combinaties tussen plannen kunnen maken.
In deze fase wordt er vooral gefocust op ruimtelijk indeling en een eerste voorzet qua materialen aan de hand van een moodboard. Er wordt nog niet in de diepte gedoken. Gedetailleerd uittekenen van maatwerk en technieken zijn voor een latere fase.
InterieurKabinet werkt echter niet met meerdere varianten. Wij zijn van oordeel dat er geen oneindig aantal optimale oplossingen zijn voor je woonflow. Liever geven wij een afgerond, gedegen advies waarmee we keuzestress weg kunnen nemen. Daarbij hoort ook financieel advies: we kijken wat er haalbaar is binnen het budget van de klant.
Zo kom je al snel te weten wat er esthetisch, technisch en financieel mogelijk is, met een ontwerp dat precies is afgestemd op deze drie aspecten, in plaats van dat je door allerlei varianten in de droomfase blijft hangen.
Ook voor de uitvoering werken wij in deze fase al een gedetailleerde aannemingsofferte uit met een contractuele totaalprijs. Voor de afwerkingsmaterialen die nog moeten gekozen worden, worden marktconform budgetten gereserveerd. Zodanig dat het realistisch is om binnen de totaalprijs van je contract te blijven.
Mocht je hierna nog wijzigingen willen doorvoeren in het ontwerp, dan kan dat natuurlijk. Ons plan staat niet helemaal in steen gebeiteld. Maar het is wel een vastomlijnd uitgangspunt waarmee we direct verder kunnen. In tegenstelling tot bij een ontwerpbureau, waar het totaalplaatje pas inzichtelijk wordt als je alle stappen hebt doorlopen.
3. ‘Geen meerwerk’-clausule opgenomen in de offerte
Na het voorontwerp volgen de uitvoeringsplannen. Voor sommige posten moet een prijs worden opgevraagd. Een ontwerpbureau gaat voor jou de
markt op en vraagtbij verschillende vakmannen een offerte op. Deze offertes worden open en bloot op tafel gelegd waarbij je samen een keuze kan maken (open-boek systeem). Dat klinkt aantrekkelijk, maar een nadeel van deze werkwijze is dat er tussen de offertes en de eindfacturatie een verschil kan zitten van 10 procent. Dit zijn vooral onvoorziene kosten en meerwerk. Je hebt dus geen goed beeld van de uiteindelijke kosten.
Bij InterieurKabinet bieden we vaste pakketten aan. Je hebt dan niet de flexibiliteit om per stap het renovatieproces te bestellen. Daar staat tegenover dat je bij ons niet betaalt voor het uitwerken van een offerte, omdat dit deel uitmaakt van ons offerteproces. Ook hanteren wij geen openboeksysteem. Vragen wij voor bepaalde onderdelen een prijs op bij onderaannemers, dan is dat proces niet inzichtelijk voor jou.
Klanten vinden dit in het begin niet zo eenvoudig te begrijpen. Maar vergelijk het met uiteten gaan. Stel je bestelt bij een restaurant een goed flesje wijn, dan vraag je ook niet voor welke prijs de eigenaar deze ingekocht heeft. Onze manier van werken biedt als voordeel dat we de aannemingsovereenkomst voorzien van een ‘geen-meerwerkclausule’. Vangen wij de werken aan, en valt er een lijk uit de kast, dan nemen wij dat op ons. Je komt financieel dus niet voor verrassingen te staan.
4. Bouwaanvraag wordt voor je gedaan
Voor sommige projecten is een omgevingsvergunning nodig. Hiermee vraag je toelating aan de overheid of je mag bouwen wat je voor ogen hebt. Dit om te voorkomen dat iedereen maar zijn eigen zin doet.
Deze stap dient wettelijk gezien altijd door een architect te worden uitgevoerd. Als het ontwerpbureau waarmee je samenwerkt geklasseerd is als architectenbureau, dan kunnen zij deze stap voor je afhandelen. Is het een interieurbureau, dan dient er nog een derde partij te worden ingeschakeld. Je dient dan te overleggen in welke mate je ontzorgd wordt bij de overdracht van het dossier tussen interieurarchitect en architect.
InterieurKabinet is een aannemer mag wettelijk gezien (ook) geen vergunning aanvragen. Daarom doen wij altijd een beroep op een extern architectenbureau. De architect zal op basis van onze plannen de bouwaanvraag lanceren. En ook een aantal werfbezoeken doen (tijdens ruwbouw). Met als doel te checken of wij alles conform het boekje uitvoeren.
De briefing aan de architect gebeurt door onze zorgen. De bouwheer dient hier niet in tussen te komen. Enkel het contract, voor de opdracht aan de architect, dient door de bouwheer getekend te worden. Immers als aannemer mogen wij hier wettelijk gezien niet als tussenpartij fungeren.
5. Eindverantwoordelijkheid ligt bij ons
En dan beginnen de werken. Spannend! In deze fase komen alle plannen tot uitvoer.
Werk je met een ontwerpbureau samen, dan zullen de verschillende aannemers en vakmannen rechtstreeks aan jou factureren. Dat heeft als nadeel dat als er in de ontwerpfase iets over het hoofd werd gezien, dit voor jou mogelijk meerkosten betekent. Want de vakman gaat dat aan jou doorfacturen. Vandaar de eerdere opmerking dat gemiddeld gezien in de bouw een werf +10% extra kost.
Bij InterieurKabinet worden alle werken door ons rechtstreeks aan de bouwheer gefactureerd. Dus er zijn geen aparte facturen van verschillende losse partijen. Zoals eerder vermeld voorzien wij contractueel een ‘geen-meerwerk clausule’. Is er een tegenslag tijdens de werken, dan nemen wij dat op ons.
Daarnaast hebben uitvoerders van een ontwerpbureau te maken met een 10-jarige aansprakelijkheid. Dat klinkt als een goede regeling, maar heeft een belangrijk nadeel: bij een geschil kunnen verschillende partijen naar elkaar gaan wijzen, om maar niet de verantwoordelijkheid te hoeven dragen. Hierdoor kun je een welles-nietes situatie krijgen.
Bij InterieurKabinet is daar geen sprake van, omdat wij als één partij alle verantwoordelijkheid op ons nemen. We hebben eigen arbeiders in loondienst en zijn minder afhankelijk van allemaal losse vakmannen. Doordat alles door één hoofdaannemer wordt uitgevoerd zijn wij kwalitatief verantwoordelijk voor je ganse project. Zo vermijd je paraplutrekkerij tussen verschillende vakmannen.
Conclusie ontwerpbureau versus InterieurKabinet
Samenvattend, de keuze tussen een ontwerpbureau versus InterieurKabinet hangt af van wat jij belangrijk vindt voor jouw renovatieproject.
Kies je voor een ontwerpbureau, dan heb je vooral meer vrijheid om heel het renovatieproces in stappen te doorlopen. Bijvoorbeeld om uitgebreid stil te staan bij de voorontwerp fase en te blijven puzzelen aan plannen. Maar ook om per bouwlot de markt op te gaan. Je bent niet gebonden aan één totaalaannemer.
Kies je voor InterieurKabinet, dan ligt de focus op ontzorgen. Ontzorgen in een adviesstudie die je in de beginfase al inzichten beidt op esthetisch, technisch en financieel gebied. Ontzorgen op het financiële aan de hand van de ‘geen-meerwerk clausule’. Je bent bij aanvang van de werken zeker van het totaal kostenplaatje. Ook ontzorgen we op vlak van garanties: geen paraplutrekkerij tussen losse partijen.
De ene keuze is niet ‘beter’ dan de andere. Wil je graag de regie hebben en, buiten het ontwerp, niet alles uit handen geven maar zelf kunnen kiezen welke partij je voor elk bouwlot inzet? Dan kies je voor een ontwerpbureau. Wil je liever volledig ontzorgd worden door een betrouwbare partij, zonder na te hoeven denken over elke stap in het renovatieproces? Dan is InterieurKabinet een goede partner voor jou.