Interieurontwerp laten maken: heeft het een meerwaarde voor je verbouwing?

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Wij zien regelmatig dat mensen zich afvragen of een interieurontwerp laten maken de investering waard is, omdat ze niet weten of het enige meerwaarde heeft. Wij kunnen direct helderheid bieden: het maken van een interieurontwerp biedt wel degelijk meerwaarde en we kunnen het dan ook niet genoeg aanraden. In dit blog willen we je meer inzicht geven door aan de hand van drie statements uit te leggen waarom een interieurontwerp zo waardevol is.

1. Een interieurontwerper komt met nieuwe invalshoeken

interieurontwerper nieuwe invalshoekenHet eerste voordeel van een interieurontwerper is dat deze met nieuwe invalshoeken komt, waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Stel je voor dat je graag je woonruimte wilt maximaliseren met multifunctionele meubelstukken en slimme opbergoplossingen, maar je hebt het gevoel dat er nog wat ontbreekt of dat het toch nog niet helemaal klopt zoals jij graag wilt. Een interieurontwerper kan je dan ideeën voordragen, die mogelijk nog niet in jou zijn opgekomen. Denk aan flexibele scheidingswanden, die je kunt gebruiken om verschillende secties in de ruimte te definiëren zonder de ruimte te verkleinen. Ze kunnen dienen als privacy-afschermingen wanneer nodig, maar ook worden verplaatst of opgevouwen om de ruimte te openen wanneer er meer vloeroppervlakte nodig is.

Een interieurarchitect houdt dus niet enkel rekening met jouw noden en wensen, maar hij verruimt ook je blik. Nieuwe inzichten en out-of-the-box-concepten maken dat de puzzel op zijn plaats valt en jij optimaal kunt genieten van je woning.

Wat helpt is dat een ontwerper, in tegenstelling tot de meeste mensen, geen emotionele band heeft met het gebouw. Als huiseigenaar ben je immers grotendeels een gewoontedier in je eigen huis. We houden allemaal van wat vertrouwd is. En daarom draaien we ook vaak in rondjes als we zelf plannen tekenen.

2. Een interieurontwerper werkt een masterplan uit

Loop je al lang tegen grote woonergernissen aan? Dan is de kans groot dat je de afgelopen jaren al wat klusjes in huis hebt gedaan om deze recht te trekken. Hier en daar wat stylen, wat rekjes ophangen, een extra kast in een ongebruikte kamer, je herkent het misschien wel.

Dit zijn echter in de meeste gevallen deels verloren investeringen. Dat komt omdat je wanneer je ad hoc investeringen doet, het totaalplaatje van de woning dat je graag wenst nog niet voor ogen hebt. Hierdoor zijn de ingrepen die je doet niet altijd de beste oplossingen voor jouw woonergernissen.

Wanneer je met een ontwerpteam werkt, krijg je écht een totaalplan. Of anders gezegd: een masterplan.

Zo’n masterplan stelt je bovendien ook in staat om gefaseerd te verbouwen. Dit kan interessant zijn voor jou wanneer je in je eigen huis wilt blijven wonen tijdens de werken. Stel je wilt je keuken én badkamer tegelijk aanpakken, terwijl je in huis blijft wonen. Dan is het niet handig om zowel zonder keuken als badkamer te zitten. Je kunt dan beter de renovatie faseren en bijvoorbeeld eerst de slaapzone en badkamer aanpakken, en daarna de leefzone met keuken (of andersom).

Nog een voordeel van een masterplan is dat wanneer je een totaalplan hebt waarin alle technieken zijn opgenomen, je kunt anticiperen op de fasering door bijvoorbeeld al wat wachtleidingen te plaatsen. Zo voorkom je dat je in de tweede fase van je renovatie een al verbouwde ruimte opnieuw moet openbreken.

Daarnaast kan faseren ook een handige optie zijn wanneer je de kosten van de renovatie wilt spreiden in tijd. Als je duidelijk hebt welke werken eerst moeten gebeuren, kan je de volgende fase een paar jaar later doen. De reden is eigenlijk hetzelfde als de bovengenoemde. Als je zorgt dat alle toekomstige technieken makkelijk kunnen worden aangesloten, hoef je niet te gaan breken in ruimtes die al gerenoveerd zijn.

3. Een interieurontwerper maakt ook uitvoeringsplannen voor de aannemer en vakmannen

interieurontwerper uitvoeringsplanEen interieurontwerper is niet enkel gespecialiseerd in het bedenken van een mooi interieurconcept. Goede interieurontwerpers hebben ook de skills om alles duidelijk op papier te zetten voor de uitvoerders. Denk maar aan maatvoering, details omtrent vloeropbouw en positioneringstechnieken.

Die plannen zijn cruciaal voor de communicatie met de aannemers en vakmannen. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat de verbouwing wordt uitgevoerd zoals jij voor ogen hebt.

Mocht er toch een discussie ontstaan tijdens de werken, dan is het uitvoeringsplan een document waar je op terug kunt vallen. Daarmee kun je immers zo bewijzen dat de aannemer wel degelijk op de hoogte werd gebracht over bepaalde uitvoeringsdetails.

Tot slot

Of je nu een interieurontwerper inhuurt of zelf aan de slag gaat, hangt doorgaans af van de omvang en complexiteit van je project, en ook van je eigen vaardigheden en voorkeuren. Het spreekwoord ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ is daarbij wel toepasselijk.

De meeste mensen hebben niet altijd de tijd en/of kennis om zelf een verbouwingsplan te ontwikkelen. Als je op zoek bent naar expertise en het maximale uit je woning wilt halen, laat dan zeker een interieurontwerp maken.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!