Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Wat kost een interieurarchitect vs. totaalpartner?

wat kost een interieurarchitect

Voor de verbouwing of renovatie van je woning worden veel kosten gemaakt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je graag meer inzicht wilt krijgen in deze kosten en hoe deze zijn opgebouwd. Deze kosten verschillen per partij. In dit blog vertellen we je daarom meer over de verschillende betrokken partijen, de mogelijkheden in prijzen en onze prijzen. Zodat jij na het lezen van dit artikel precies weet wat een interieurarchitect kost vergeleken met een totaalpartner.

Totaalpartner versus gesplitst concept

Om je op weg te helpen willen we je eerst uitleggen wat het verschil is tussen een totaalpartner en een gesplitst concept. Een totaalpartner, zoals InterieurKabinet, werkt volgens een totaalconcept van A tot Z. Dat betekent dat zowel het ontwerp als de uitvoering door één partner wordt uitgevoerd. Dit kan, omdat een totaalpartner alle bouwdisciplines onder een dak heeft. Je kunt echter ook gaan voor een ‘los’ ontwerpbureau. In dit tweede geval stel je aparte aannemers aan, om de verschillende werken uit te voeren.

  • Of je gaat dus voor een totaalpartner (ontwerp en uitvoering bij één bedrijf)
  • Of je gaat voor een gesplitst concept (ontwerp en uitvoering bij aparte bedrijven).

Om je een goed beeld te geven van het kostenplaatje, vergelijken we in dit blog de investering in de ontwerpfase tussen een totaalpartner versus een gesplitst concept. Dit doe we aan de hand van drie stappen:

  1. Welke prijszetting methodes zijn er?
  2. Wat vraagt een ontwerpbureau versus een totaalpartner?
  3. Hoe zit het qua investering bij vergunningplicht

1. Welke methodes zijn er om investering in een ontwerp te bepalen?

Ereloon

Veel ontwerpers, of het nu architecten of interieurarchitecten zijn, werken met een ereloon. Dit betekent dat de vergoeding bestaat uit een percentage van het bouwbudget dat daar nog bovenop komt. Voor een renovatie bedraagt dit percentage gemiddeld tussen de 12% en 15%. Hoe hoger je bouwbudget is, des te meer je betaalt. Als bijvoorbeeld je bouwbudget €150.000 is, zal het ereloon bij 12% neerkomen op €18.000. In totaal ben je dan €168.000 kwijt.

Uurtje-factuurtje

Een andere aanpak is dat de ontwerper op regiebasis voor je aan de slag gaat. Elk uur dat hij of zij besteedt, wordt in rekening gebracht. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het verstandig om van tevoren een schatting van de uren te vragen. Houd er echter rekening mee dat als die schattig wordt overschreden, je de extra uren wel dient te betalen. Dit komt doordat je te maken hebt met een ‘uurtje-factuurtje’ type contract.

Prijs per vierkante meter

Een minder gebruikelijke aanpak is het hanteren van een prijs per vierkante meter (m2). Bij deze methode zal de ontwerper een eenheidsprijs met jou bespreken die je per vierkante meter betaalt voor het betrokken oppervlak in het ontwerp. Je kunt ook een vast bedrag afspreken. In dat geval is het vooraf duidelijk wat de kosten zijn voor jouw ontwerp.

Forfaitaire prijs

Een vierde methode is het hanteren van een forfaitaire prijs. In dit geval wordt er een vast bedrag overeengekomen dat je betaalt voor je ontwerp, ongeacht hoeveel de uiteindelijke verbouwing kost. InterieurKabinet hanteert deze methode.

Voor welke methode je het beste kunt kiezen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan meer flexibiliteit, zoals bij een regiecontract. Anderen willen liever duidelijkheid over de exacte kosten van het ontwerp, wat mogelijk is met een forfaitaire prijs. Het ereloon en de prijs per vierkante meter bevinden zich tussen deze uitersten in.

kosten ontwerp

2. Wat vraagt een ontwerpbureau versus een totaalpartner

Om concrete bedragen te kunnen noemen, beginnen we met een specifiek renovatiebudget van 150.000 euro. Alle bedragen die vermeld worden, zijn exclusief BTW. Houd er rekening mee dat er 21% BTW van toepassing is op diensten, waaronder een ontwerp valt. Voor de eigenlijke verbouwing is het mogelijk om slechts 6% BTW te betalen, maar dit geldt alleen als je woning ouder is dan 10 jaar.

Bij een gesplitst concept betaal je aan de ontwerper gemiddeld tussen de 18.000 à 22.500 euro, rekening houdend met het ereloon. Maar ook als je op uurtje-factuurtje basis werkt, kom je ongeveer op dit bedrag uit. Dit geldt voor de fase tot en met de opvolging van de werken als coördinator.

Bij InterieurKabinet hanteren we een vaste prijs voor de ontwerpfase, die wordt bepaald op basis van de omvang van je verbouwing. We kijken of het gaat om een enkele ruimte, een enkele bouwlaag of een volledige woning. Een project van 150.000 betreft meestal één bouwlaag. Je betaalt dan ca 15.000 euro voor je ontwerp.

De reden waarom de ontwerpfase bij InterieurKabinet goedkoper is? Er is geen aparte vergoeding verschuldigd voor de coördinatie van de werken, aangezien wij als aannemer uiteraard onze eigen mensen aansturen en coachen. Bij een gesplitst concept zullen verschillende losse aannemers voor je aan het werk gaan. Deze zullen ook rechtstreeks aan jou hun diensten factureren. Dat betekent dat jij in deze de opdrachtgever bent ten opzichte van de verschillende vakmannen. Wil je dat alles aansluit op elkaar, dan zal je ontwerper de rol van coördinator op zich nemen. Vandaar dat er in de ontwerpkost, bij een gesplitst concept, ook een bedrag wordt voorzien om deze diensten te vergoeden.

3. Hoe zit het met kosten bij bouwaanvraag

Als aannemer mogen wij zelf geen vergunning aanvragen. We werken hiervoor samen met een partner-architect. Reken op ongeveer 4.000 euro voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Dit bedrag zal bij elke methode gelijk zijn en omvat de administratieve taken met betrekking tot de vergunningsaanvraag (gebaseerd op onze ontwerpplannen) en het bijwonen van een aantal werfvergaderingen. Een architect heeft namelijk een deontologische verplichting om de bouwtechnische kwaliteit van de werken te controleren, voornamelijk gericht op de ruwbouw.

Werk je met een gesplitst concept, dan heb je twee mogelijkheden:

  • Ofwel werk je samen met een interieurarchitect. Deze beroepstak mag ook geen omgevingsvergunning aanvragen. Ook hier zal je boven op de investering van de ontwerpen nog een bedrag aan een architect moeten betalen voor de vergunningsaanvraag.
  • Ofwel werk je samen met een architect die wel een vergunningsaanvraag kan indienen.

Als de gesplitste aanpak je aanspreekt, zul je moeten beslissen of je naar een architectenbureau stapt of naar een interieurbureau gaat. Ons advies: als het vooral om de inrichting en stijl van het interieur gaat, dan heeft een interieurontwerper hier de meeste expertise in. Wil je echt een ingrijpende renovatie, waarbij de architecturale look van je nieuwe woning ook belangrijk is (bijvoorbeeld een extra verdieping), dan is een architect de beste vakspecialist.

kosten bouwaanvraag

Tot slot

Bij het plannen van een verbouwing is het erg belangrijk om de kosten en betrokken partijen zorgvuldig te overwegen. Het verschil tussen een totaalpartner en een gesplitst concept, evenals de diverse prijsmethoden voor de ontwerpfase, heeft invloed op het uiteindelijke prijskaartje van je project. Het is daarom essentieel om te bepalen welke aanpak het beste bij jou en je renovatie past, zodat je duidelijkheid hebt over de kosten en een succesvolle verbouwing kunt realiseren.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen