Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Bouwkundige termen uitgelegd: ontdek de betekenis achter de offertetaal

bouwkundige termen uitgelegd

Wanneer je geen affiniteit hebt met de bouw of er niet dagelijks mee bezig bent, is het logisch dat je niet veel van bouwkundige termen afweet. Offertes en contracten van aannemers staan echter vol technische termen en vakjargon, waardoor je het mogelijk Spaans benauwd krijgt bij het doornemen van deze documenten. Om dit en onduidelijkheden te voorkomen, bieden we je in dit blog inzicht in de betekenis achter diverse bouwkundige termen.

Behoed jezelf voor de grootste fout die je kunt maken

Voordat we dieper in de bouwkundige termen duiken, willen we je graag waarschuwen voor de grootste fout die huiseigenaren kunnen maken: het niet kunnen herkennen van meerwerk in offertes en contracten.

Aannemers gebruiken in hun offertes uitgebreide bouwkundige termen en vakjargon, waardoor je als huiseigenaar overweldigd wordt. De documenten zijn onduidelijk, waardoor je al snel een foutje maakt als je niet oplet. Vaak zit tussen de beschrijving namelijk een lastig zinnetje verstopt: ‘werken die niet beschreven zijn in de offerte, zijn niet voorzien’. Hiermee schudt de aannemer de verantwoordelijkheid af van eventuele fouten of onvoorziene werken. Voor de eigenaar betekent dit maar één ding: meerwerk!

Als klant heb je op dat moment geen enkele houvast. Je weet niet hoeveel iets kost, hoelang dat ‘meerwerk’ zal duren en over hoeveel werk het gaat. Bovendien is het vaak de start van heel wat getouwtrek en gekibbel tussen huiseigenaar, aannemer en ontwerper.

Meerwerk voorkomen

Meerwerk vermijden

Vermijd verrassingen rond extra ingrepen en laat een ‘geen meerwerk’-clausule toevoegen aan de offerte. Zo ligt de verantwoordelijkheid voor de aanbieding bij de aannemer en niet bij jou als klant.

Hiermee heb een belangrijke garantie achter de hand, wat je al een hoop stress bespaart bij aanvang van de werken. Bij Interieurkabinet is deze clausule trouwens een vaste waarde: zo voorzien we een betrouwbaar fundament voor het verdere verloop van jouw (ver)bouwwerken.

Wil je meer te weten komen over de nodige garanties waar je rekening mee moet houden voor jouw verbouwing? Lees dan ons artikel ‘Garantie op je verbouwing: voorkom problemen en stress’.

Bouwkundige termen uitgelegd

Naast de bovengenoemde zin die kan leiden tot meerwerk, zijn er nog een aantal andere begrippen die voor onduidelijkheden kunnen zorgen. Hieronder zetten we een aantal bouwkundige termen voor je op een rijtje en leggen we uit wat deze betekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het doornemen van offertes en contracten.

EPB-verslag

Wanneer je je woning gaat renoveren, dient er altijd een EPB-verslag opgesteld te worden. EPB staat voor ‘Energie Prestatie en Binnenklimaat’. Het verslag is als het ware een rapport waarin staat vermeld hoe het bouwproject is uitgevoerd op het gebied van energieprestatie en binnenklimaat. Je leest meer over EPB in ons blog ‘Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

10-jarige aansprakelijkheid

De 10-jarige aansprakelijkheid is een wettelijke verplichting van aannemers om tot 10 jaar na het opleveren van het project de verantwoordelijkheid te dragen voor gebreken of schade. Om hier beroep op te doen, gelden wel een aantal voorwaarden. Lees hier meer over de 10-jarige aansprakelijkheid.

Voorontwerp en definitief ontwerp

voorontwerp definitief ontwerp

Het voorontwerp (bij InterieurKabinet ook wel de VerbouwRaad) en het definitief ontwerp (bij InterieurKabinet ook wel het VerbouwDossier) verwijzen naar de eerste fases van het renovatietraject.

Het voorontwerp verwijst naar de fase waarin we langskomen voor een persoonlijk huisbezoek om vragen te stellen en een gedetailleerde opmeting te maken voor het maken van het voorontwerp. Nadat dit ontwerp is opgesteld, wordt er een afspraak gemaakt om het plan te presenteren. Lees meer hierover in ons blog over het voorontwerp.  

Het definitief ontwerp verwijst naar de fase waarin het voorontwerp wordt tot een definitief ontwerp. Daarnaast checken we of er vergunningen nodig zijn, stellen we een elektrotechnieken plan op, bepalen we de afwerkingsmaterialen en meer. Lees meer hierover in ons blog over het definitief ontwerp.  

Schrijnwerk

Met schrijnwerk wordt ook wel fijn timmerwerk bedoeld. Vaak kom je in offertes de begrippen binnen- en buitenschrijnwerk tegen.

Binnenschrijnwerk verwijst naar houten elementen en constructies die zich in een woning bevinden. Deze dragen bij aan de binnenafwerking en functionaliteit van een woonruimte. Voorbeelden van binnenschrijnwerk zijn deuren en kozijnen, trappen, kasten, vensterbanken, lambrisering, plinten, parketvloeren en houten wandbekleding.

Buitenschrijnwerk verwijst naar de houten elementen en constructies die aan de buitenzijde van een woning worden geïnstalleerd. Deze elementen hebben vaak een functionele rol, zoals het bieden van bescherming, isolatie en esthetische waarde. Voorbeelden van buitenschrijnwerk zijn gevelbekleding, luiken, zonwering, balkon- en terrasdeuren, dakramen, dakgoten en regenpijpen.

Maatwerk

Maatwerk verwijst naar woonoplossingen die zijn ontworpen en aangepast aan de individuele behoeften en ruimtes van een woning. Voorbeelden van maatwerk in woningen zijn inbouwkasten, maatwerkkeukens, ingebouwde meubels, maatwerkbedden, ingebouwde werkplekken, trapopbergruimte en walk-in closets.

Schoringsmaterieel

Schoringsmaterieel staat ook wel bekend als ondersteuningsmaterieel of stuttingsmaterieel. Het verwijst naar diverse constructieve elementen en hulpmiddelen die worden gebruikt om tijdelijke ondersteuning, stabilisatie of versterking van structuren tijdens de renovatiewerken te bieden. Denk aan:

  • Stempels: metalen kolommen of palen die tijdelijk worden geplaatst om verticale belasting te dragen.
  • Stutten: horizontale balken of stangen die worden gebruikt om tijdelijke ondersteuning te bieden aan muren, plafonds of andere bouwelementen.
  • Bokken: tijdelijke ondersteuningsstructuren die worden gebruikt bij het heffen of positioneren van zware belastingen, zoals balken of liggers.
  • Schragen: in hoogte verstelbare steunen die worden gebruikt om planken, panelen of bekisting te ondersteunen tijdens bouwwerkzaamheden.
  • Bouwsteigers: tijdelijke structuren die worden gebruikt om vakmannen en hun gereedschappen toegang te bieden tot bijvoorbeeld gevels of daken.

Regiewerken

regiewerken

Regiewerken houdt in dat de aannemer wordt betaald op basis van de daadwerkelijk gemaakte kosten, inclusief arbeidsuren, materialen en andere benodigdheden. Deze methode wordt vaak toegepast wanneer de omvang van het werk moeilijk te voorspellen is of wanneer het project gedurende de uitvoering kan veranderen.  

Werfvergaderingen

Bij InterieurKabinet organiseren we periodiek werfvergaderingen. Dit is een terugkoppelmoment met de werfleider en de ontwerper, zodat jij als huiseigenaar opmerkingen, vragen of klachten kunt melden als deze er zijn. Deze vergaderingen vinden bijvoorbeeld elke 3 weken plaats, zodat een duidelijke communicatie wordt gewaarborgd. Mailverkeer, telefoontjes en andere berichtvormen worden op deze manier gereduceerd.

Aannemingsofferte

De aannemingsofferte, soms ook meetstaat genoemd, is een gedetailleerd document dat de hoeveelheden van verschillende bouwmaterialen en arbeid beschrijft die nodig zijn voor de realisatie van een bouwproject. Alle bouwloten zijn in dit document opgenomen, zoals de werfvoorbereiding, werfinrichting, afbraak, ruwbouw, technieken, wanden, plafonds, vloeren, binnenschrijnwerk, schilderen en raamdecoratie. Wil je weten wat deze bouwloten inhouden? Lees dan dit blog voor meer informatie over de aannemingsofferte.

Tot slot

Doordat je nu weet wat de meestvoorkomende bouwkundige termen inhouden, kennen de offertes en contracten geen geheimen meer voor jou. Zorg er altijd voor dat je deze documenten met aandacht doorneemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens of na het renovatieproces.

Kom je toch begrippen of zinnen tegen die je niet, of niet helemaal, begrijpt? Schroom dan niet om hierover meer duidelijkheid te scheppen bij je aannemer.

Wil je meer adviezen over hoe jij een renovatie zonder stress en teleurstellingen kunt realiseren? Schrijf je dan in voor onze gratis online info-sessie! In 60 minuten tijd geven wij jou 9 belangrijke adviezen waarmee jij een hoogwaarde renovatie kunt realiseren, binnen planning en budget.

Gerelateerde artikelen