Je staat op het punt om een grote beslissing te nemen voor je huis. Je woont misschien al jaren in je vertrouwde stulpje in een ideale buurt, maar toch begint er iets te knagen. De woning voldoet niet aan jouw woonwensen en je wilt dat daar verandering in komt. De vraag is alleen of je je huidige woning een fikse upgrade wilt geven of dat je beter kunt kiezen voor een nieuwbouwwoning. De keuze tussen nieuwbouw en renovatie kan een lastige zijn, en veel mensen worstelen met dit dilemma. Daarom bespreken we in dit blog de voor- en nadelen van zowel nieuwbouw als renovatie, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken die bij jou en je situatie past.
Inhoud
Kiezen voor nieuwbouw
Wanneer je overweegt om te kiezen voor nieuwbouw, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Een nieuwbouwwoning heeft vanzelfsprekend een aantal voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen. Wij geven je graag inzicht in beide kanten van de medaille.
Voordelen nieuwbouw
- Alles is nieuw. Een van de meest voor de hand liggende voordelen van nieuwbouw is dat alles nieuw is en je daardoor de kans krijgt om je droomhuis vanaf nul te creëren, zonder enige bestaande problemen.
- Energiezuinigheid. Ook op het vlak van energieverbruik is een nieuwbouwwoning een aantrekkelijke keuze. Nieuwbouwhuizen worden namelijk gebouwd volgens de nieuwste normen en technologieën, wat resulteert in lagere energiekosten.
- Vrije indeling en afwerking. Kies je voor nieuwbouw, dan heb je de vrijheid om de indeling en afwerking van je woning te bepalen, zolang je binnen de bouwvoorschriften blijft. Je kunt dus zelf het droomhuis dat jij voor ogen hebt creëren.
- Hogere verkoopwaarde. Wanneer je kiest voor nieuwbouw profiteer je over het algemeen van een hogere verkoopwaarde ten opzichte van bestaande woningen.
Nadelen nieuwbouw
- Hoog startbudget. Het startbudget voor nieuwbouw ligt vaak aanzienlijk hoger dan dat voor renovatie, wat voor velen een financiële drempel kan zijn.
- Vereiste van een architect. Bij nieuwbouw is het altijd nodig om met een architect te werken. Je kunt niet van start gaan zonder en het kan extra kosten met zich meebrengen.
- Strengere bouwnormen en voorschriften. Voortdurende verstrenging van bouwnormen kan de totale kostprijs van nieuwbouwprojecten verhogen en beperkt in sommige gevallen de ontwerpvrijheid.
- Lang wachten. Kies je voor nieuwbouw, dan kun je erop rekenen dat het vaak jaren duurt voordat je eindelijk kunt intrekken in je nieuwe woning.
Kiezen voor renoveren
Nu we de voor- en nadelen van nieuwbouw hebben besproken, duiken we dieper in op de tweede optie: het renoveren van je huidige woning. Ook voor deze optie zetten we zowel de voor- als nadelen op een rijtje, zodat je deze kunt afwegen tegenover de voor- en nadelen van nieuwbouw.
Voordelen renoveren
- Kostenbesparing. Renovatie kan financieel voordeliger zijn dan het afbreken van een verkrot pand en een nieuw gebouw optrekken. Je kunt bestaande funderingen en materialen hergebruiken, wat de totale kosten kan verlagen.
- Gunstig BTW-tarief. Bij renovatie profiteer je van een gunstiger BTW tarief van 6%.
- Minder beperkingen door regels en bouwvoorschriften. In sommige gevallen zijn renovatieprojecten minder beperkt door strenge regels en bouwvoorschriften dan nieuwbouw.
- Behoud van karakter. Als je al een huis hebt dat je dierbaar is, kan renovatie je de mogelijkheid bieden om het karakter en de geschiedenis ervan te behouden.
- Grotere ruimtes. Oudere woningen hebben vaak grotere kamers en ruimtes, wat aantrekkelijk kan zijn wanneer je houdt van meer ruimte en karakter in je huis.
- Gefaseerd werk. Wanneer je kiest voor renovatie, is het mogelijk om de werken gefaseerd uit te laten voeren. Hiervoor wordt van tevoren altijd een masterplan gemaakt.
- Mogelijk geen architect of vergunning nodig. Afhankelijk van de werken heb je mogelijk geen architect of bouwvergunning nodig, waardoor het proces eenvoudiger en kostenefficiënter kan zijn.
Naast de voordelen willen we je nog graag meegeven dat, hoewel het in eerste instantie een extra kostenpost lijkt, beroep doen op een interieurarchitect een niet te onderschatten meerwaarde kan zijn in het hele (ver)bouwtraject. Die kan een concept op maat uitwerken waarin er rond comfort en duurzaamheid gewerkt wordt. Daarnaast waken ze over budget, planning en de invulling van het gevraagde eisenpakket.
Nadelen renoveren
- Tijdrovend. Je huis renoveren kan een lang en intensief proces zijn, zowel voor als na de verbouwing. Je kan je hierin laten begeleiden door een totaalpartner, die jou een hoop kopzorgen bespaart.
- Onverwachte kosten. Renovaties gaan vaak gepaard met onverwachte kosten en problemen die pas aan het licht komen wanneer de werken beginnen. Zorg daarom altijd dat er een ‘geen meerwerk’-clausule wordt opgenomen in het contract. Bij InterieurKabinet gebeurt dit altijd standaard.
- Beperkingen door bestaande structuur. Je bent gebonden aan de bestaande structuur van het huis, wat sommige droomontwerpen kan beperken.
Tot slot
Het kiezen tussen nieuwbouw en renovatie is niet gemakkelijk. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren, budget en tijdsbestek. Als je op zoek bent naar iets geheel nieuws en je bereid bent lang te wachten, kan nieuwbouw de juiste keuze zijn. Als je echter waarde hecht aan het behouden van het karakter van je huidige woning en lager uit wil zijn in kosten, kan renoveren een goede oplossing zijn.
Wat je ook kiest, een goed concept, esthetiek, functionaliteit en een gezonde leefomgeving dienen de voornaamste uitgangspunten te zijn.