Heb ik een totaalpartner nodig voor kleinere verbouwingen?

totaalpartner kleine verbouwing keuken

Je hebt de knoop doorgehakt om te investeren in opknapwerken aan je woning. Dat kunnen energetische ingrepen zijn. Of een nieuwe keuken. Of je wilt je onafgewerkte zolder gaan gebruiken als een ruime master bedroom. Je vraagt je nu alleen af of je voor zulke ‘kleine’ verbouwingen een totaalpartner nodig hebt.

Je denkt er in eerste instantie aan om enkel een aannemer te benaderen. Een totaalconcept, waarbij ook interieurontwerp aan bod komt, lijkt je een overkill. Je hebt immers al goed in beeld wat je wilt laten doen.

Toch is het in veel gevallen handig je blik te verruimen en ook bij kleinere verbouwingen een totaalpartner in te schakelen. We zetten drie situaties op een rij waarbij je misschien denkt met enkel een aannemer toe te komen, maar waarbij het toch belangrijk is om het totaalplaatje voor ogen te houden. En we sommen de voordelen van een totaalpartner in deze situaties voor je op.

1. De keuken of badkamer vervangen

Mensen zien hun renovatievraag soms als een simpele ingreep. En meestal lijkt het inderdaad ook eenvoudig. Neem een keukenverbouwing. Je stapt een keukenketen binnen en geeft aan dat je je keuken 1 op 1 wil vervangen. Om de ruimte een nieuwe look aan te meten, denk je aan een renovatietegel over de bestaande vloer heen. En een nieuw kleurtje op de muren. Klaar is kees.

Dat je op die manier de snelste en misschien ook goedkoopste oplossing hebt, is waar. Maar heb je ook op lange termijn de goede investering gedaan?

Misschien is de bestaande vloeropbouw onvoldoende geïsoleerd. Of zijn de water- en afvoerleidingen aan vervanging toe. En misschien heb je zelf nog niet bedacht dat een ruimer zicht op de tuin, terwijl je aan het koken bent, wél mogelijk is, en word je je daar pas in een ver stadium bewust van.

Daarom raden we aan om bij een verbouwing steeds alle mogelijkheden te onderzoeken. Zowel technisch als esthetisch. Ook al lijkt het “maar” een keuken- of badkamerrenovatie.

De belangrijkste voordelen van een totaalpartner in deze situatie:

  • Je krijgt meteen een grondige inspectie van je de ruimtes die je wilt laten aanpakken
  • Je wordt later niet verrast door beperkingen en gebreken
  • Je word je bewust van je ‘latente behoeften’, ook op langere termijn

totaalpartner kleine verbouwing badkamer

2. De bouwschil aanpakken

Wij horen van mensen weleens dat ze vooral een upgrade van de bouwschil voor ogen hebben. Het is zeker een verstandige keuze om aan de buitenkant te starten en te zorgen voor een beter geïsoleerde woning met minder energieverlies. Maar let op: als je niet vanuit het interieur vertrekt, moet je mogelijk nadien toch werken dubbel doen.

Een voorbeeld:

Je gaat je dak vervangen en zolder isoleren. Omdat de kinderen nog klein zijn, gebruik je de extra zolderruimte momenteel als opslagruimte, met het idee om er later twee leuke tienerkamers van te maken. Maar als je nu nog niet stilstaat bij de indeling van die kamers, dan kan je ook nog geen dakramen op de juiste plek voorzien. Wij hebben al vaak gehoord dat mensen vol trots zeggen: “aan de dakramen hebben we al gedacht”. Maar dan blijken ze achteraf toch net op de verkeerde plek te zitten. En moeten ze al die jaren later alsnog worden verplaatst, met extra kosten tot gevolg.

Dus ook al pak je louter de bouwschil aan, dan is het handig om steeds latere interieurwerken in het achterhoofd te houden. Neem ook eens ons blog over het masterplan door. Het is immers belangrijk om te kijken welke impact je bouwschil of energetische ingrepen hebben op je woonbeleving. Zo vermijd je later extra investeringen.

De belangrijkste voordelen van een totaalpartner in deze situatie:

  • Je voorkomt extra kosten op de lange termijn
  • Je “gebruikt” een ingreep aan de buitenkant voor je eigen woongenot aan de binnenkant

3. Enkel wat renovatieklussen

Nog iets wat we regelmatig meemaken: en moeten wat ‘kleine’ ingrepen gedaan worden. De werkzaamheden zijn duidelijk en daarom wordt er zowel door de huiseigenaar als de uitvoerder geen duidelijk plan uitgewerkt.

Vaak eindigt dit in discussies met de aannemer. Je hebt dat zo niet afgesproken, zo heb je dat niet bedoeld… Maar als er geen aanduidingen op een plan staan, kan je ook moeilijk je gelijk bewijzen. Veel mensen maken mondelinge afspraken voor karweien, maar een misverstand is snel gebeurd.

Daarom onze gouden tip. Hoe klein of groot de werken ook zijn, zorg steeds voor afspraken op papier. Zelfs bij louter schilderwerken is het handig om een plan te hebben met aanduidingen op welke muur, welke kleur moet komen.

Zie het ontbreken van een plan als een taart bakken zonder recept. Als je vanaf het begin de verhouding niet goed hebt, dan is de kans groter op mislukking.

De belangrijkste voordelen van een totaalpartner in deze situatie:

  • Er wordt met je meegedacht over de mogelijkheden
  • Je komt niet voor verrassingen te staan omdat het plan van aanpak duidelijk is

kleine renovatieklussen

Tot slot

Sommige mensen zien ontwerpen als een kostenpost. Onze ervaring leert dat je er juist geld en zorgen mee kan besparen. Uiteindelijk is het belangrijk je woondroom te realiseren (klein of groot) zonder dat je tijdens uitvoering allerlei compromissen moet sluiten of voor verrassingen komt te staan. En daarvoor kan een totaalpartner een goede uitkomst zijn.

Lees ook:

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!