Ik isoleer! …binnenstebuiten en omgekeerd

Je wilt je woning isoleren, maar je hebt de mogelijkheid niet om dit aan de buitenzijde te doen? Geen probleem. Gelukkig hebben jouw buitenmuren ook een binnenzijde.

Binnenstebuiten en omgekeerd

Langs de buitenzijde isoleren blijft de beste optie zowel naar prestatie als naar het behoudt van de binnenruimte. Het grote nadeel is dat je moet investeren in nieuwe gevelafwerking. Soms is het gewoonweg geen optie omdat je beperkt bent in het uitbreiden naar buiten toe. Zo mag je niet voorbij de rooilijn komen. Bij veel rijwoningen in de stad kan je niet langs buiten na-isoleren. En aan een historische gevel mag je ook geen wijzigingen aanbrengen. Wil je toch isoleren bij je grondige renovatie, dan zal het wel langs binnen moeten.

We gaan er geen doekjes om winden; binnenisolatie heeft ook gevolgen op het vochtgedrag van je muren. Dit is niet per se een nadeel, je moet er gewoon rekening mee houden. Het type isolatie dat je kiest heeft een invloed op de vochtigheid. Controleer voordat je eraan begint alle muren zeer grondig. Ga op zoek naar vochtplekken van opstijgend vocht of vorstschade. Bij houten vloeren is de kans op vocht groter dan bij betonnen vloeren. In geval van twijfel haal je er best direct een expert bij. Reeds aanwezige problemen kunnen alleen maar erger worden. Het is de bedoeling dat alle vochtproblemen opgelost zijn voordat er binnenisolatie geplaatst wordt.

De meest isolerende

Dampdichte isolatie zoals XPS- of PUR-platen die je kan kleven, bieden de beste isolatiewaarde. Maar ook minerale wol die je tussen regelwerk plaatst & afdekt met een dampscherm bekomt een dampdicht geheel. Het nadeel van dampdicht systemen is het effect op de muur. De muur wordt kouder en daarom ook natter. De kans op vorstschade neemt toe omdat er grotere temperatuurschommelingen kunnen plaatsvinden. Je kiest voor dit systeem omwille van de hogere isolatiewaarde. Als je woning een betonnen vloer heeft en je hebt geen last van opstijgend vocht, is een dampdicht systeem ideaal.

De vochtregulerende

Damp-open isolatie heeft veel minder invloed op het vochtgedrag van de wand, maar heeft een minder goede isolatiewaarde. Het plaatsen van een dampscherm is niet nodig bij isolatie van cellenbeton of houtwol. Deze materialen houden het vocht tegen door het op te nemen en het nadien weer af te geven. Er bestaat een risico dat ze vocht uit de buitenmuur onttrekken. Zeker indien deze niet dik genoeg is. Vanaf anderhalve steen zou er geen probleem mogen zijn. Let er wel op dat de binnenafwerking damp-open is. Hier bestaat onder andere specifieke verf voor.

En denk aan…

Ventilatie & zonwering zijn beiden belangrijk na het na-isoleren van je woning. Binnenisolatie sluit weliswaar niet alle koudebruggen uit, het verbetert wel de luchtdichtheid. Het is aangewezen om tezamen met het na-isoleren ook ventilatie te voorzien. De voorzetwanden van de isolatie kunnen ineens dienst doen om de ventilatiekanalen achter weg te werken. In de zomer valt het warmtewerend aspect van je buitenmuren weg omwille van de binnenisolatie. Om oververhitting tegen te gaan, plaats je best zonwering op de meest kritieke plaatsen.

Het belangrijkste van al deze werken is natuurlijk dat ze goed worden uitgevoerd, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid ook recht op een premie. Waarschijnlijk overbodig om te vermelden: kies voor een aannemer met kennis van zaken. Veel succes!

Bron Livios

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!