Investeringsbereidheid: wat is een woningrenovatie jou waard?

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Bij het renoveren van een woning komt meer kijken dan alleen het kiezen van de juiste kleuren of materialen. Een cruciaal aspect is de investeringsbereidheid van de huiseigenaar. Investeringsbereidheid kan worden onderverdeeld in vier categorieën: financiële investering, tijdsinvestering, energetische investering en comfortinvestering. In dit blog gaan we dieper in op investeringsbereidheid en de vier categorieën, zodat jij na het lezen van dit blog precies weet hoeveel jij wilt en kan investeren in jouw woningrenovatie.

Wat is investeringsbereidheid?

Investeringsbereidheid verwijst naar de wil of het vermogen van de huiseigenaar om zijn of haar woning te renoveren. Je denkt hier waarschijnlijk direct aan het financiële plaatje, maar het gaat veel verder dan dat. Hierbij wordt er ook gekeken naar tijd, comfort en energetische investeringen. Al deze onderwerpen lichten we nader toe in dit blog.

We spreken bewust over investeringsbereidheid in dit artikel en niet alleen over investeringsbudget, omdat “Wat wil je betalen voor een renovatie van je woning?” voor velen een lastige vraag is. Hoeveel je over hebt voor de renovatie is afhankelijk van meerdere factoren. Bovendien heb je misschien nog helemaal geen plan, weet je nog niet wat er allemaal moet gebeuren en welke materialen je wilt gebruiken. In dat geval is het extra lastig om een budget vast te stellen voor iets wat nog niet concreet en duidelijk is.

Financiële investering

renovatie financiele investeringAls eerst denk je waarschijnlijk na over wat de renovatie je gaat en mag kosten. Misschien heb je al een duidelijk beeld bij hoeveel je eraan uit kunt geven, misschien nog niet.

Val jij in de laatste categorie? Stel jezelf dan de vraag: hoeveel is een woning die helemaal als thuis aanvoelt mij waard? En welke elementen zijn dan belangrijk? Door dit op een rijtje te zetten voor jezelf, kun je mogelijk makkelijker aangeven hoeveel je financieel kunt investeren in je woning.

Je kunt het vergelijken met het kopen van een auto. Wanneer je een auto koopt, weet je waarschijnlijk al of je er 30.000 euro aan wilt uitgeven of eerder richting de 100.000 euro. Of je droomt van een dure sportwagen, terwijl je misschien nog niet weet welk merk je wilt. Hoe je het ook bekijkt, je voelt altijd ergens hoeveel je wilt investeren in een belangrijke aankoop.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar hoeveel het verbeteren van je wooncomfort je waard is. Wil je graag een dressing met 15 kasten, omdat je er helemaal gelukkig van wordt als je al je kleding op kunt hangen en je tassen en schoenen netjes kunt wegzetten? Waarom zou je nu dan al bezig zijn met of die dressing je later, in de verre toekomst, meer of minder op gaat leveren bij de verkoop? Als het je nu veel wooncomfort en geluk biedt, zou het zonde zijn als je dat jezelf ontneemt.

Tijdsinvestering

Naast geld is de tijdsinvestering ook erg belangrijk om te overwegen. Heb je veel tijd en zie je het zitten om zelf een verbouwing te coördineren? Of heb je juist weinig tijd en wil je liever alles aan een totaalpartner overlaten, zodat je er zelf zo weinig mogelijk kopzorgen aan overhoudt? Dat is een belangrijke keuze om te maken. Wil je meer weten over de verschillende bouwmethoden en hoe je de juiste aannemer kiest voor jouw project? Lees dan: ‘Waarom kiezen voor een fullservice renovatieteam als verbouwmethode?’ en ‘Hoe kies je de juiste aannemer?

Mocht je nog twijfelen tussen verbouwmethodes en hoeveel tijd je aan de coördinatie van je renovatie kwijt wilt zijn, dan is het goed om te weten hoeveel tijd een ervaren renovatieteam bezig is met het begeleiden van een project. Van werfvoorbereiding tot en met het opvolgen van de werken, bedraagt dit ongeveer 75 à 100 voltijdse werkdagen voor een gemiddelde renovatie. Dit geldt uitsluitend voor ervaren vakmensen. Als ‘leek’ heb je mogelijk dubbel zoveel tijd nodig.

Onze tip: heb je die dagen ter beschikking? Doe dan vooraf voldoende onderzoek, zodat het je tijdens de werken niet allemaal boven het hoofd groeit. Denk aan loopbaanonderbreking en onbetaalde vakantiedagen, maar dat moet natuurlijk wel in je carrière kunnen passen.

renovatie financiele investering

Energetische investering

De Vlaamse overheid heeft een klimaatstrategie voor 2050. Het doel is maximaal in te zetten op duurzaam renoveren door hernieuwbare energiebronnen en energiebesparende ingrepen. De focus ligt hiervoor op oudere woningen. Koop je een oudere woning, dan ben je verplicht om naar een bepaald energiepeil toe te werken. Je leest hier alles over in ons blog over de renovatieverplichting.

Maar ook als je gewoon in je huis blijft en dat renoveert, wil je stilstaan bij je ecologische voetafdruk.

We kunnen het ons voorstellen dat je bijvoorbeeld wilt kiezen voor de gulden middenweg. Je wilt graag duurzamer wonen, maar wilt waarschijnlijk niet je volledige budget uitgeven aan enkel energetische oplossingen. Stiekem wil je ook graag een mooie designkeuken of een nieuwe badkamer met inloopdouche, waar je al zo lang van droomt.

Wil je weten wat het beste past bij jou en jouw situatie? Lees dan meer hierover in ons blog blog ‘Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen; ga je voor EPC-label D of beter?’ Hierin bespreken we of je het beste voor EPC-label D (het minimum) kunt gaan of beter.

Comfort investering

Tot slot is het goed om te overwegen hoeveel je wilt investeren in comfort tijdens je verbouwing. Door gefaseerd te verbouwen, kun je makkelijk in je eigen woning blijven wonen. Met een handige tussenwand, kun je de bouwzones van elkaar afscheiden, zodat je stof in je woongedeelte minimaliseert. Daarnaast kun je met een tijdelijke badkamer- en keukenunit het kamperen in je huis tot een minimum beperken.

Zie je het niet zitten om maandenlang in je huis te wonen tijdens de werken en ben je bereid om meer te investeren in comfort tijdens je renovatie? Dan kun je ervoor kiezen om voor een paar maanden een huisje te huren waar je tijdens de verbouwperiode verblijft.

Afhankelijk van je investeringsbereidheid op het gebied van comfort, kun je het zo gek maken als je wilt. Vaak heb je echter al wel voor ogen waar je aan toe bent en hoeveel je daarin wilt investeren.

Tot slot

Na het verkennen van de verschillende vormen van investeringsbereidheid, is dit een praktische gids om je investeringsbereidheid voor een succesvolle, en comfortabele, woningrenovatie te bepalen. Het uiteindelijke bedrag hangt af van jouw eigen voorkeuren en financiële situatie, waardoor je de renovatie kunt aanpakken op een manier die altijd past bij jouw specifieke omstandigheden en comfortniveau.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!