Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen; ga je voor EPC-label D of beter?

Renovatieverplichting residentiële gebouwen

De renovatieverplichting voor residentiële gebouwen kadert binnen een langetermijnplanning van de Vlaamse overheid, namelijk de ‘Klimaatstrategie 2050’. Het doel is maximaal in te zetten op duurzaam renoveren door middel van hernieuwbare energiebronnen en energiebesparende ingrepen. Als jouw woning of pand verplicht gerenoveerd moet worden, sta je voor een belangrijke vraag: ga je voor de minimale eis of ga je voor meer? In dit blog leggen we je uit wat duurzaam renoveren is en wat de voor- en nadelen zijn van beter renoveren dan de wetgeving op dit moment vraagt.

Renovatieverplichting residentiële gebouwen

Sinds 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Dit betreft dus gebouwen waarin gewoond wordt: eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf dan zijn aangekocht met een EPC-label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar EPC-label D of beter. En dit binnen de 5 jaar na het verlijden van de akte bij de notaris. Is het EPC-label voor jou nog een abstract begrip? Lees dan ons blog over EPB en EPC voor meer achtergrondinformatie.

Meer informatie over de renovatieverplichting 2023

In dit blog bespreken we voornamelijk of je het beter moet doen dan de geldende verplichting. Namelijk, ga je ‘gewoon’ voor EPC-label D, of mik je hoger (C, B of A)? We gaan dus niet de regelgeving ‘an sich’ van naadje tot draadje toelichten. Wil je toch alle in en outs van de wetgeving, dan hebben wij voor jou een transparante en duidelijke blog teruggevonden van Dewaele.

Wat is BENOveren?

benoverenVoordat we dieper ingaan op de EPC-labels, is het belangrijk om eerst een duidelijk beeld te krijgen van wat duurzaam renoveren, ook wel BENOveren genoemd, precies inhoudt. BENOveren staat voor ‘Beter Energie Overstijgend renoveren’.  Het is een concept in België dat verwijst naar het renoveren van een bestaande woning met als doel deze energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. Het doel van BENOveren is om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren door middel van verschillende renovatiemaatregelen, zoals isolatie, ventilatie, het gebruik van energiezuinige technologieën en hernieuwbare energiebronnen. Je leest meer hierover in ons blog over BENOveren.

Wat is reNUveren?

Ook kom je de term reNUveren steeds vaker tegen, maar wat betekent het eigenlijk? ReUNveren is een campagne gelanceerd door de Vlaamse overheid in 2021 en staat voor ‘nu renoveren’. Met deze campagne wil de overheid het aantrekkelijker en goedkoper maken voor mensen om hun huis te renoveren, wat niet alleen voordelen oplevert voor de eigenaars, maar ook voor de bouwsector en het klimaat. Zo is het sinds 2021 mogelijk om bij aankoop van een woning tot maar liefst 60.000 euro renteloos te lenen als je van plan bent om de woning of het appartement grondig te renoveren. Daarnaast kun je ook een EPC-labelpremie van 5.000 euro aanvragen. Wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk voor meer info over premies op de website van de overheid.

5 redenen om nu te BENOveren

Ondanks dat je verplicht bent om te BENOveren bij een aankoop van een oudere woning, zijn er 5 goede redenen om een residentieel gebouw te renoveren:

  1. Een lagere energiefactuur. Bij een goed geïsoleerd gebouw met een zuinige verwarmingsinstallatie gaat er veel minder warmte verloren en daalt je verbruik.
  2. Meer wooncomfort. Een goed geïsoleerd en geventileerd gebouw is veel comfortabeler om in te leven. Zo heb je minder last van vocht en tocht. Je woning blijft koeler in de zomer, en in de winter is het binnen heerlijk warm.
  3. Een financiële meerwaarde. BENOveren levert niet alleen een besparing op, de waarde van je woning stijgt ook. Mocht je je woning ooit willen verkopen, dan is een goed EPC-label, een belangrijke meerwaarde.
  4. Goed voor het klimaat. Slecht geïsoleerde woningen of woningen die niet goed luchtdicht zijn gemaakt, stoten veel CO2 Een grote boosdoener voor het milieu en het klimaat.
  5. Minder tussentijdse investeringen. Je kent het wel: steeds weer die kleine of grote herstellingen of onderhoudswerken. Door te BENOveren hoef je hiervoor niet meer om de haverklap vakmensen in te schakelen.

EPC-labels: wel of niet beter renoveren dan de wetgeving vraagt?

epc labels

Laten we nu dieper ingaan op de EPC-labels die komen kijken bij de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen en of het verstandig is om al beter te renoveren dan wat de wetgeving op dit moment van je vraagt. Om te beginnen is EPC-label D een eerste tussenstap, gezien EPC-label A uiteindelijk het einddoel is voor iedere woning of appartement tegen 2050. Het langetermijnpad is vastgelegd met verstrengingen in 2028, 2035, 2040 en 2045. Waarbij we dus gradueel evolueren van EPC-label D naar A.

De vraag is hoever je nu in dit BENOveren verhaal meegaat wanneer je een woning hebt gekocht. Dit is grotendeels een persoonlijke keuze, zoals blijkt uit de volgende voor- en nadelen.

Je beperk je tot wat de wet voorschrijft, want:

  • Je wilt eigenlijk ook nog een nieuwe keuken, want dat is ook fijn voor je wooncomfort. Het is financieel niet haalbaar om beide te doen.
  • Je bent niet van plan je woning direct te verkopen. 2050 is nog ver weg, je leven kan nog allerlei wendingen nemen. Waarom zou je nu al middelen investeren in iets dat wettelijk nu niet hoeft?
  • Als ik de woning verkoop, is het de nieuwe eigenaar die geconfronteerd wordt met de strengere eisen, ik heb daar geen ‘last’ van. En als ik dan mogelijk minder geld ontvang voor mijn huis dan zie ik dat dan wel. Wie zegt immers dat de investering die ik nu doe, zich ook vertaalt naar de verkooprijs?
  • Je doet voor de rest al je best om je ecologische voetafdruk laag te houden. Je woont in de stad waardoor je nauwelijks de wagen nodig hebt, je eet vegetarisch en jouw vakanties bestaan uit overnachtingen op glampings in de Ardennen.

Je gaat resoluut voor een label A, want:

  • Je wil maximaal wooncomfort en wel nu. Die nieuwe badkamer kan later nog.
  • Ik kijk niet naar 2050 maar wil nu al op alle mogelijke vlakken bijdragen aan de klimaatgevolgen voor de komende generaties.
  • Wordt de woning die je aankoopt je enige, eigen gezinswoning en ben je van plan deze te renoveren naar label A? Dan kunnen jouw registratierechten (belasting op de aankoop van een woning) beperkt worden tot 1% in plaats van 3% (1). Let wel op, die 2% verschil maakt op een woning van 400.000 euro maar 8.000 euro uit. Voor 8.000 euro kun je niet de extra investeringen dragen om van D naar A te gaan. Je zult dus nog een stuk moeten bijleggen. Ondanks dat je hiermee niet alle extra kosten kunt betalen, kun je het bijvoorbeeld wel gebruiken om je wooncomfort te verbeteren, in plaats van het te moeten afdragen als belastingkosten.
  • De overheid sponsort momenteel nog, maar wie weet hoe dat evolueert, met onze staatsschuld in het achterhoofd.

(1) Onder bepaalde voorwaarden. Kijk voor meer info op Vlaanderen.be.

Uiteindelijk blijft het altijd een persoonlijke keuze, maar we begrijpen dat dit geen gemakkelijke beslissing is. InterieurKabinet deelt graag haar expertise om samen met jou tot een passende oplossing te komen.

Kijk altijd naar de lange termijn bij renovatieverplichting

Waar je ook voor kiest, bij de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen raden wij in ieder geval aan om op ontwerpvlak naar de lange termijn te kijken, zodat je een masterplan hebt waardoor je bij latere renovaties niet terug moet gaan breken. Meer hierover in ons blog: ‘Renovatieverplichting: heb je al aan deze zaken gedacht?

Om die reden voorzien wij in de ontwerpfase van onze renovatiedossiers ook de stap BENOveren. Zo kunnen we in je woonplan al rekening houden met maatregelen die je NU wilt nemen of in de (nabije) toekomst. Zodanig dat alles in de juiste volgorde gebeurt. Meer weten over hoe wij te werk gaan? Lees dan meer over onze werkwijze.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!