Ontdek hoe je jouw woondromen van papier naar realiteit kunt brengen met behulp van ons 5-stappenplan. Om ons heen zien we twee soorten mensen. De ene blijft vastzitten in de huidige woonsituatie, bang om te investeren in het ontwerpproces vanwege budgettaire struikelblokken. Terwijl de andere groep een interieurontwerper omarmt en vol vertrouwen hun woonambities nastreeft. Maar wat weet de tweede groep mensen dat nog onbekend terrein is voor de eerste groep? Daar gaan we in deze blog dieper op in! We staan er uitgebreid bij stil hoe je ervoor kunt zorgen dat je ontwerpplannen binnen jouw budget uitvoerbaar zijn.
Inhoud
Het belang van realistische verwachtingen
Wanneer je een ontwerpplan wilt laten opstellen, is het belangrijk dat je realistische verwachtingen hebt. Er wordt vaak niet stilgestaan bij wat een totaalrenovatie-aanpak inhoudt, welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, wat invloed heeft op het kostenplaatje, en hoeveel een totaalrenovatie daadwerkelijk kost. Vaak wordt er verwacht dat alle woonwensen worden vervuld binnen een bepaald budget zonder concessies te doen, maar in werkelijkheid is dat niet altijd haalbaar. Handig als je dus weet waar je prioriteiten liggen en wat eerder een ‘nice to have is.’ Hiervoor geven we je een aantal tips.
5 stappen voor een woonontwerp binnen je budget
Stap 1: flops en tops bepalen
Stap een is het bepalen van de flops en tops. In andere woorden: het op een rij zetten van je woonergernissen en -wensen. Het is erg belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wat je behoeften en wensen zijn wanneer je een budgetvriendelijk ontwerp wilt voor je woningrenovatie. Wil je meer licht? Zijn er bepaalde energiebesparende ingrepen die je graag wilt doorvoeren? Mis je opbergruimte? Of misschien mis je op dit moment een thuisgevoel, omdat je woning sfeer mist. Door vanaf het begin duidelijk te hebben wat je wilt, kan je ook onnodige kosten met de jaren vermijden. Want zaken opnieuw doen, kost altijd extra.
Krijg je zelf al stress bij het samenstellen van je wensenlijst? Het is makkelijker dan het lijkt. Het klinkt misschien wat ouderwets, maar houd gedurende een aantal weken een dagboek bij over 3 onderwerpen:
- Wat stoort je nu, wat zou je willen veranderen?
- Wat vind je nu al fijn aan je huis? Dit kan ook iets kleins zijn, zoals die oude tegelvoer in de hal waar je nog steeds verliefd op bent.
- Voor je wensenlijst: wat maakt dat je je in je woning thuis kan voelen en op adem kan komen? Denk aan hobby’s, leefpatronen en gezinssamenstelling. Kook je graag aan een groot eiland of liever de keuken uit het zicht?
Zolang je geen keuzes moet maken, is een wensenlijst maken nog niet echt spannend. Maar als je een budgetbeperking hebt, moet je keuzes maken. Een goede methodiek hiervoor is het bepalen van je flops en tops. Dit kan intuïtief. Wat komt als eerste in je op? Je kan er zelfs even rustig voor gaan zitten en je ogen sluiten. Fantaseer over hoe je ideale huis eruitziet. En ga ook bij jezelf na wat jou stress geeft als je thuis komt. Vaak is datgene wat als eerste in je opkomt belangrijk voor je. En we benadrukken hierbij: belangrijk voor jou. Leg in deze fase goedbedoelde adviezen van vrienden en familie nog even naast je neer. Woonvoorkeuren zijn immers persoonlijk.
Een ervaren verbouwpartner kan ook met je meedenken en aangeven wat logische prioriteiten zijn in je wensenlijst. Meer hierover verder in de blog.
Stap 2: investeringsbereidheid duidelijk hebben
Hoeveel ben je bereid te investeren in je renovatie? Dat vinden mensen vaak een moeilijke of spannende vraag. Als je nog geen idee hebt van wat er allemaal bij komt kijken, hoe kan je dan bepalen welk budget je hiervoor nodig hebt? Soms denken huiseigenaren ook dat het noemen van een budget ‘misbruikt’ wordt door de verbouwpartner. Want dan gaat hij ernaar rekenen om net boven of onder dat bedrag uit te komen.
We willen meteen even een open deur intrappen. Wanneer je geen budget noemt, is de kans het grootst dat het ontwerp geen betaalbare realiteit voor je is. Dan geef je geen begrenzing aan de ontwerper en krijg je waarschijnlijk een plan met een hoge wowfactor, maar wil en kan je dat bedrag ook daadwerkelijk besteden aan de realisatie?
Uiteraard begrijpen we dat het als ‘leek’ niet eenvoudig is om een budget op je renovatieplannen te plakken. Daarom is het handig de vraag voor jezelf net iets anders te formuleren. Namelijk, wat is je investeringsbereidheid? Je onderzoekt dus in welke mate je bereid bent om te investeren in je verbouwing. In plaats van dat je je afvraagt wat het moet gaan kosten. De investeringsbereidheid geeft dan een mooie richtlijn in de ontwerpfase.
Stap 3: oog voor het bouwtechnische
Een grondige woningrenovatie is niet slechts het vervangen van meubels en het aanbrengen van een likje verf op de muur. Het vereist echt bouwtechnisch inzicht, bij voorkeur gebaseerd op praktijkervaring.
Een (interieur)architect heeft zeker bepaalde technische kennis. Maar je kan niet verwachten dat zij dezelfde expertise hebben als een vakman die al jaren op de werf actief is. Daarom winnen onafhankelijke ontwerpers bij het opvragen van offertes vaak ook meteen technisch advies in, zodat ze kunnen beoordelen of hun ontwerpplannen ook haalbaar zijn in de praktijk.
Die volgorde van werken kan echter financiële negatieve gevolgen hebben. Omdat de bouwpartners niet vanaf het begin betrokken zijn, moeten er mogelijk aanpassingen worden gedaan na de ontwerpfase op basis van hun feedback. Bijvoorbeeld, extra stabiliteitswerken om dragende muren te ondersteunen. Of de elektriciteitskast voldoet niet meer aan de huidige normen en moet vervangen worden. Hierdoor kan je ontwerp duurder worden dan je aanvankelijk dacht.
Veel bedrijven beweren dat ze beide aspecten in handen hebben: ontwerpen én realiseren. Maar hoe weet je of dat waar is? Daarvoor is er eigenlijk een heel eenvoudig criterium: kijk of de aannemer vanaf het begin aanwezig is bij de ontwerpgesprekken. Als de vakman of werfleider pas opduikt nadat de ontwerpplannen zijn afgerond, ontstaan er vaak problemen in de afstemming tussen beide afdelingen. Je kan dan mogelijkerwijs aanpassingen verwachten waardoor je ontwerpplannen niet meer binnen je budget passen.
In onze blog over hoe het voorontwerp bij InterieurKabinet eruit ziet, kan je meer lezen over hoe wij dit aanpakken.
Stap 4: koppel het ontwerpproces aan investeringsadvies
Zoals eerder vermeld, is het opstellen van een wensenlijst én het bepalen van je investeringsbereidheid belangrijk. Voordat een voorontwerp tot in de details wordt uitgewerkt, is het echter van belang om eerst te toetsen bij een expert wat haalbaar is. Anders loop je het risico om helemaal op te gaan in bepaalde afwerkingsmaterialen en maatwerk, terwijl er al een aanzienlijk deel van je investering nodig is om de basis goed te leggen.
Een financieel expert heeft als troef dat hij kan bekijken wat haalbaar is volgens je investeringsbereidheid. De essentiële bouwonderdelen worden hierbij tegenover je woonwensen afgewogen, zodat de prioriteiten goed worden bepaald. Daarbij kan ook gekeken worden naar de volgorde en mogelijke fasering van je renovatie.
Het koppelen van het ontwerpproces aan financieel advies heeft nog bijkomende voordelen:
- Kosten-efficiënt ontwerp: een financieel adviseur kan helpen bij het identificeren van kosteneffectieve ontwerpopties. Dit betekent dat je als klant de beste waarde voor je geld krijgt, zonder in te leveren op stijl en kwaliteit.
- Financiële planning: Voor veel mensen is een verbouwing een grote financiële onderneming. Financieel advies helpt bij het plannen van uitgaven en het overwegen van verschillende financieringsopties.
- Gemoedsrust: Door financieel advies te integreren, krijg je als klant een duidelijker beeld van de financiële implicaties van je ontwerpkeuzes.
Stap 5: focus op wat wel kan in plaats van niet kan
Het draait niet om wat niet kan, maar wat wel kan. Alles in één keer uitvoeren hoeft niet het doel te zijn. Het is veel belangrijker om in de juiste volgorde te werken en ad-hoc oplossingen te vermijden die veel geld kosten.
Door het grotere plaatje voor ogen te houden, voorkom je verloren investeringen tussendoor. Je kan met een masterplan stapsgewijs aan de slag gaan en investeringen in de tijd spreiden. Het is beter om enkele ruimtes grondig aan te pakken dan een heel huis meerdere jaren als een bouwplaats te hebben.
Wanneer een masterplan zowel esthetische als bouwtechnische aspecten omvat, kan je eigenlijk voor elk investeringsbudget een geschikte verbouwing realiseren. Maar dan is er bij jou als huiseigenaar ook wel de bereidheid nodig om hierin mee te gaan. En de nodige flexibiliteit om het ontwerp aan te passen om binnen je budget te blijven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er gezocht moet worden naar kosteneffectieve alternatieven voor materialen of ontwerpelementen. Of dat een kleiner bouwvolume wordt aangepakt dan aanvankelijk gedacht. Maar juist hier komt de expertise van een ontwerper van pas: je huis heeft vaak meer mogelijkheden dan je denkt.
Eerlijk? Budgetbeperkingen vragen om compromissen, maar dat betekent niet dat je je wensenlijst niet in de loop van de tijd verder kunt realiseren. Elke totaalrenovatie-aanpak is maatwerk. Afhankelijk van je budgettaire mogelijkheden focus je op de basis, of ga je voor een volledigere aanpak.
Tot slot
De belangrijkste les is dat een succesvolle renovatie niet alleen afhangt van het ontwerp zelf, maar ook van een realistische kijk op de kosten en technische haalbaarheid. Door je wensen af te stemmen op je budget en prioriteiten te stellen, kun je een woning creëren die niet alleen aan je esthetische eisen voldoet, maar ook financieel haalbaar is. Het gaat erom slimme keuzes te maken, waarbij soms concessies nodig zijn, maar altijd met het oog op het realiseren van je uiteindelijke woonvisie.
Onthoud dat een verbouwing een investering is in je toekomst en welzijn. Met de juiste planning, inzicht en begeleiding kan je droomwoning werkelijkheid worden, binnen een budget dat voor jou werkt. Het is een reis die weloverwogen beslissingen vereist, maar met een lonend eindresultaat: een thuis waar je je echt thuis voelt.