Hoeveel kost een totaalrenovatie?

hoeveel kost een totaalrenovatie

Overweeg je een totale make-over voor je woning, oftewel een totaalrenovatie? Dan ben je van plan om je woning grondig te renoveren, of op zijn minst een belangrijk deel ervan, zoals bijvoorbeeld een volledige gelijkvloerse verdieping. Om te bepalen of je ‘all the way’ wilt gaan met je verbouwing, is het belangrijk om te weten welk investeringsbedrag je kunt verwachten. Uit onze ervaring blijkt dat mensen vaak onderschatten hoeveel budget hiervoor nodig is. Dit komt doordat ze niet altijd beseffen hoe ingrijpend een totaalrenovatie kan zijn en welke stappen er allemaal bij komen kijken. In dit blog gaan we dieper in op hoeveel een totaalrenovatie kost, zodat je de juiste overwegingen kunt maken voor de mate van renovatie die je wilt uitvoeren.

 

Een verbouwing van A tot Z

Houd er rekening mee dat bij een totaalrenovatie je huis volledig moet worden gestript, waarna het vanaf nul weer wordt opgebouwd. Alle verouderde materialen worden verwijderd, waardoor je een volledig gemoderniseerde woning krijgt. Hierdoor wordt het ook meteen duurzamer. Bovendien wordt je woning helemaal naar jouw smaak ingericht, waardoor het echt als thuis aanvoelt. Het feit dat je eigenlijk een nieuw huis creëert, maakt een totaalrenovatie tot een aanzienlijke investering.

 

Wat zijn de voordelen van een totaalrenovatie?

Voordeel 1: Energiebesparing door te BENOveren

Oude huizen zijn vaak niet zo energie-efficiënt als nieuwere huizen. Door te kiezen voor isolatie, nieuwe ramen, moderne verwarmingssystemen en dergelijke, kun je flink besparen op de energiekosten. Je spreekt dan van BENOveren (beter renoveren), oftewel, energiezuinig renoveren tijdens de totaalrenovatie. Omdat je het grotere plaatje in gedachten hebt, kun je ook anticiperen op aanpassingen in het interieur die ogenschijnlijk alleen betrekking hebben op de bouwschil. Bijvoorbeeld, als je overweegt je ramen te vervangen en je hebt beperkte connectie van binnenuit met de tuin, dan kun je dit meteen aanpakken.

Voordeel 2: Een up-to-date woning

Je kunt meteen nieuwe elektrische bedrading, modern sanitair en slimme woningtechnologieën integreren. Zo is je woning up-to-date en voorkom je dat je tussendoor allerlei herstelwerken moet uitvoeren omdat zaken echt versleten zijn. Je kunt ook extra comfort toevoegen, bijvoorbeeld door de warmwatervoorziening zo te regelen dat er voldoende warm water beschikbaar is voor meerdere douches achter elkaar. Of door die radiatoren, die in de weg staan, te vervangen door aangename vloerverwarming.

Voordeel 3: Waardestijging van je huis

In het verlengde van het bovenstaande heeft een energiezuinige woning een hogere marktwaarde. Momenteel is het zelfs zo dat er een renovatieverplichting rust op woningen met slechts een EPC-label F of E wanneer je ze verkoopt. Hetzelfde geldt voor de elektriciteit. Als deze niet door de keuring komt, moet de volgende eigenaar ook de nodige investeringen doen. En omdat toekomstige kopers dan nog een hoge kostenpost voor de boeg hebben, zul je moeten toegeven op de verkoopprijs. Het omgekeerde geldt uiteraard ook: een woning die aan de normen voldoet, ligt beter in de markt.

Voordeel 4: Extra comfort

Een totaalrenovatie kan het comfort in een woning aanzienlijk verbeteren, niet alleen omdat het binnenklimaat aangenamer is, maar ook omdat de woonflow praktischer wordt. Veel bergruimte zorgt voor rust in je hoofd, en in plaats van een verouderd interieur wordt de stijl aangepast naar jouw smaak. Het voelt echt als thuis.

Over comfort gesproken: een volledige renovatie brengt doorgaans minder stress met zich mee dan in drie afzonderlijke fases verbouwen. In het laatste geval heb je soms het gevoel jarenlang op een werf te wonen, terwijl een totaalrenovatie ervoor zorgt dat je na één verbouwperiode alles achter de rug hebt.

Voordeel 5: Problemen oplossen

Een totaalrenovatie biedt de mogelijkheid om oude of verborgen problemen aan te pakken, zoals lekkages, houtrot, of funderingsproblemen. Zo worden veel oude huizen geconfronteerd met opstijgend vocht vanwege een onjuiste vloeropbouw. Je kunt wellicht lapmiddelen gebruiken, maar zoals het woord al zegt, het blijft bij oplappen. Met een totaalrenovatie voorkom je dat en maak je duurzame investeringen.

Wat zijn de nadelen van een totaalrenovatie?

nadelen totaalrenovatieNadeel 1: Hoog investeringsbudget

Een totaalrenovatie kan een aanzienlijke investering vergen, vooral omdat je zeer grondig te werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de elektrische bedrading. Inslijpen in de muren en vloeren is één ding, maar je moet het nadien ook zorgvuldig afwerken. In sommige oudere rijwoningen is de vloer op het gelijkvloers nog steeds ‘in de zavel’. Dit betekent dat alles moet worden verwijderd, dieper moet worden gegraven en een nieuwe funderingsplaat moet worden gestort, wat essentieel is voor het installeren van vloerverwarming. Het is dus een belangrijke afweging of je zo ingrijpend te werk wil gaan, vooral als je over een beperkt investeringsbudget beschikt.

Nadeel 2: Lange doorlooptijd

Vanwege de grotere omvang van het project is de doorlooptijd van de werken ook langer. Afhankelijk van de omvang van de renovatie kan het nodig zijn om tijdelijk elders te verblijven, wat extra kosten en ongemak met zich meebrengt. Als de totaalrenovatie slechts een deel van je woning betreft, kan het ook betekenen dat je langer in je eigen huis ‘kampeert’. Er zijn echter hulpmiddelen beschikbaar om deze periode te overbruggen, zoals prefab keukens of mobiele badkamermodules.

Nadeel 3: Mindere historische waarde

Bij oude, historische panden kan een totaalrenovatie de authentieke waarde en charme van het huis verminderen, vooral bij gevelrenovaties. Het is dus belangrijk om samen te werken met een partner die de beleving maximaal behoudt.

Nadeel 4: Stress

Een renovatie kan stressvol zijn, met beslissingen die moeten worden genomen, omgang met aannemers en mogelijke problemen die tijdens het proces naar voren komen. Het coördineren van een werf en alles uitzoeken kan nog te behappen zijn bij kleine projecten, zoals het opknappen van slaapkamers. Voor grotere verbouwingen is het echter aan te raden om je te laten ontzorgen door een totaalpartner, bij voorkeur iemand die ook financiële garanties biedt om onverwachte kosten te voorkomen.

Nadeel 5: Vergunningen en regelgeving

Voor bepaalde renovatiewerken zijn omgevingsvergunningen nodig. Je kan zo’n vergunning niet zelf aanvragen, dus je moet een architect inschakelen. Dit proces vergt tijd en brengt extra kosten met zich mee.

Hoeveel kost een totaalrenovatie?

Wij gaan uit van de kosten als je kiest voor een totaalpartner. Wil je meer weten over de verschillende verbouwmethodes? Check dan het blog dat we schreven over het kiezen van een verbouwmethode. Het is goed om te weten dat alle bedragen in dit blogartikel exclusief BTW zijn. Als je een woning hebt die ouder is dan 10 jaar, betaal je 6%, anders moet je 21% boven op de prijs rekenen.

factoren kosten totaalrenovatie

3 zaken die impact hebben op de kosten van een totaalrenovatie

Er zijn drie zaken die impact hebben op de kosten van een totaalrenovatie: de ontwerpkosten (ontwikkelingskosten), het gewenste afwerkingsniveau en de daadwerkelijke werken. Uiteraard heeft de oppervlakte van de woning ook een aanzienlijke invloed. Om dit te omzeilen, maken we gebruik van prijzen per vierkante meter (zie verder).

1. De ontwerpkosten

Bij elke renovatie is een (interieur)architectuurplan noodzakelijk, zelfs als je ogenschijnlijk alleen technische wijzigingen aanbrengt. Het is belangrijk om duidelijk te plannen waar welke veranderingen plaatsvinden en welke impact dit heeft op de indeling en het interieur van je woning.

 

Spreek je van structurele werkzaamheden en/of BENOveren (beter renoveren), dan heb je ook een omgevingsvergunning nodig. Als fullservice renovatieteam ontzorgen wij mensen hierin en werken wij samen met een partnerarchitect. Wil je weten wanneer een omgevingsvergunning verplicht is? Check ons blog ‘Heb ik een vergunning nodig voor mijn renovatie?’.

 

Bij InterieurKabinet kun je verwachten dat de ontwerpkosten ongeveer 6% tot 8% van de totale aannemingskosten bedragen. Als er ook een omgevingsvergunning nodig is, komt daar ongeveer 2% bij. We bieden dit aan tegen vaste prijzen per dossier. We gebruiken percentages in dit blog om een algemene schatting te geven die voor allerlei soorten renovaties van toepassing kan zijn, of het nu een kleine of grote verbouwing betreft.

2. Het gewenste afwerkingsniveau

Ben jij tevreden als de technische aspecten en ruimtelijke indeling van je woning in orde zijn bij een totaalrenovatie? Ben je bereid om later vloeren, maatwerkmeubels en gordijnen toe te voegen? Dan spreken we van een standaard renovatie en zul je waarschijnlijk aan de onderkant van het investeringsbedrag zitten (zie verder). Er is niets mis mee om bepaalde zaken uit te stellen. Op die manier kun je de grootschalige (lees vuile) werken al achter de rug hebben voordat je de mooie maatwerkmeubels toevoegt.

 

Wil jij echter tot het gaatje gaan? Dan spreken wij van een high-end renovatie (zie verder). Een hogere afwerkingsniveau betekent meestal dat er meer aandacht en geld wordt besteed aan de details en de kwaliteit van de materialen. Hier zijn enkele factoren die de afwerking van een woning duurder kunnen maken:

  • Het gebruik van hoogwaardige materialen zoals natuursteen, mortex of high-end tegels.
  • Speciale, op maat gemaakte oplossingen zoals ingebouwde kasten, aangepaste keukens of speciale timmerwerken.
  • Geavanceerde technologische toevoegingen, zoals geautomatiseerde of slimme huissystemen.
  • Fijne details, zoals sierlijsten, inlegwerk, speciale verftechnieken of ambachtelijke tegelwerken.
  • Complexere ontwerpen, zoals een loftgevoel met veel stabiliteitswerken.
  • Luxe toevoegingen zoals geavanceerde lichtsystemen, geïntegreerde audiovisuele systemen of luxe sanitair.
  • BENOveren met alle mogelijke extra’s.

Kortom, de renovatiekosten van een woning worden hoger naarmate er meer aandacht wordt besteed aan kwaliteit, detail, maatwerk en luxe. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen esthetiek, functionaliteit en budget bij het plannen van de afwerking van een woning.

3. De uitvoering

De grootte van je investering, met betrekking tot de uit te voeren verbouwposten, is afhankelijk van veel factoren. Want ja, wat kost bijvoorbeeld een auto… Afhankelijk van het merk en de opties kan hier een aanzienlijk verschil in zitten. We kunnen je wel een idee geven van waar je ongeveer rekening mee moet houden om een schatting te maken. Echter, een gedetailleerde calculatie is altijd maatwerk. Daarom gaan we bij onderstaande opsomming uit van een gemiddelde prijs per vierkante meter. En we nemen hierbij de standaard renovatie als ondergrens en de high-end renovatie als bovengrens.

Intern verbouwen

Intern verbouwen betreft werkzaamheden die plaatsvinden binnen je bestaande woonruimte. Als je vooral focust op de basis die goed is, moet je rekenen op ongeveer 2.000 euro per vierkante meter. Als je ‘high-end’ wilt gaan, dan kom je uit op ongeveer 3.500 euro per vierkante meter.

Ik denk dat ik je niet hoef te vertellen dat je zelfs nog veel meer kunt investeren, zeker als je bedenkt dat er zelfs home-cinema oplossingen zijn die een half miljoen kosten 😉

Aanbouwen

Een aanbouw aan je woning vraagt een hogere investering dan intern verbouwen. Immers, bij een interne verbouwing staan je muren er al, is er een fundering enzovoort. Bij een aanbouw moet je in feite vanaf nul beginnen. Je voegt als het ware een nieuw stuk aan je bestaande woning toe. Dit vraagt om een investering van ongeveer 3.000 euro per vierkante meter als je voor een basisafwerking van de aanbouw. Als je voor topkwaliteit wilt gaan, moet je rekenen op een extra 1.000 tot 1.500 euro per vierkante meter.

Is je aanbouw kleiner dan 20 vierkante meter, dan zul je voor een standaard verbouwing ongeveer 4.000 euro per vierkante meter moeten rekenen, omdat het rendement van verschillende bouwposten dan lager ligt.

Keuken- en/of badkamerrenovatie

badkamerrenovatie

Omdat de keuken en badkamer doorgaans de duurdere kamers in huis zijn, rekenen we deze als een supplement op de prijs per vierkante meter. Waarom zijn deze kamers duurder? Dat komt omdat er in één ruimte veel specialisaties samen komen. Denk aan technische installaties, tegelwerk, sanitair en/of maatwerk.

 

Voor een goede middenklasse keuken, voeg je 35.000 euro extra toe aan je berekening per vierkante meter volgens bovenstaande staffels. En voor een badkamer bedraagt het supplement 25.000 euro.

Ga je voor high-end? Dan kun je nog veel meer investeren in je keuken. Denk aan de luxe keukenmerken waar een keuken van 75.000 euro geen uitzondering is.

Een all-in begroting

Bovengenoemde prijzen houden rekening met alle benodigde posten: afbraak en ruwbouw, technieken, vloer-/wand-/plafondafwerkingen. En als je meer richting high-end gaat, ook de maatkasten, schilderwerken en gordijnen.

 

In de ramingsprijzen zijn trouwens ook een aantal belangrijke onderdelen inbegrepen die regelmatig over het hoofd worden gezien in aannemingsoffertes, waardoor je als consument eigenlijk een onvolledige verbouwing bestelt. Wij zien ze als een must in onze fullservice aanpak en nemen ze dus altijd mee in de begroting:

  • Het beschermen van je woning tijdens de werken.
  • De opmaak van een EPB-verslag en ingenieursstudie (indien van toepassing).
  • Veiligheid op de werf.
  • Alle benodigde bouwmaterieel, zoals stellingen om op hoogte te werken.
  • Een tijdelijke kook- en/of douchegelegenheid tijdens de werken.
  • De volledige bouwcoördinatie.

Wil je meer weten over de verschillende bouwposten die bij een renovatie komen kijken? Dan hebben we een interessant blog over aanbouwen voor je waarin we hier uitgebreider op ingaan.

Houd rekening met je verblijf tijdens de renovatie

En niet te vergeten, tijdens de verbouwing moet je ook nog ergens kunnen wonen. Daarvoor zijn verschillende opties.

Tijdelijke woning

Je trekt tijdelijk uit huis. Houd dan rekening met een paar maanden huur, te beginnen bij 1.000 euro per maand. Een totaalrenovatie duurt toch al snel 8 maanden, dus reken uit je huurkost.

Tijdelijke woonunit

Er zijn ook koppels die een tijdelijk woonunit in de tuin laten plaatsen. Denk hierbij aan ongeveer 800 euro per maand. Hierbij kan de totaalpartner zorgen voor de nodige elektriciteit en watervoorziening.

Thuis blijven wonen

Of je kunt ervoor kiezen om gefaseerd te verbouwen, zodat je tijdens de werken in huis kan blijven wonen. Houd er rekening mee dat dit ook een extra investering vraagt. De ‘werkmannen’ moeten dan namelijk twee keer langskomen. Het totaalbedrag van je verbouwing kan dan zo’n 5 à 10% meer kosten, inclusief een tijdelijke keuken of badkamer. Dit levert ten opzichte van optie 1 en 2 mogelijk geen financieel voordeel op, integendeel, het kan je zelfs enkele duizenden euro’s meer kosten dan extern wonen. De reden om voor deze optie te kiezen is eerder van emotionele aard, bijvoorbeeld omdat je het niet ziet zitten om je huis te verlaten en elders te gaan wonen.

Verdiep je goed in de prijzen

Online lees je vaak over prijzen van 1.500 euro per vierkante meter, waardoor je de indruk krijgt dat je al een heel eind kunt komen. Echter, deze prijzen zijn zonder de bovengenoemde extra’s waaraan je moet denken. Veel kandidaatverbouwers willen echter graag voorafgaand aan de werkzaamheden een duidelijk beeld van de totale investering hebben. Je wilt aan het einde van het project niet voor onverwachte financiële verrassingen komen te staan. Daarom nemen wij in de aannemingsovereenkomst altijd een ‘geen-meerwerk’-clausule op.

Wij zijn ervan overtuigd dat je met je budget moet focussen op wat wel kan in plaats van op wat niet kan. Nu zijn er ook zaken die storen aan je huis. En door daar niets aan te doen, blijven deze ergernissen bestaan. Elke totaalrenovatie-aanpak is maatwerk. En afhankelijk van je budgettaire mogelijkheden kun je je richten op de basis of kun je tot het gaatje gaan.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!