Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

Huis verbouwen of nieuwbouw; wat zijn de kosten en baten?

renoveren of nieuwbouw

Om ons heen zien we dat mensen vaak worstelen met de vraag of ze hun huis moeten verbouwen of dat ze beter voor nieuwbouw kunnen kiezen. Ook wij, Heidi en Benoit, eigenaars van InterieurKabinet, hebben ons over deze vraag gebogen. Want onze loft voldeed niet helemaal meer aan onze wensen. Waar doe je nou eigenlijk goed aan? Wat is de beste keuze? In dit blog geven we je inzicht in of je het beste kunt kiezen voor huis verbouwen of nieuwbouw in jouw situatie, aan de hand van ons vijf-stappenplan. En om alvast wat te verklappen: wij gaan verbouwen …;

Huis verbouwen of nieuwbouw; ons vijf-stappenplan

Om te bepalen of je beter kunt verhuizen of verbouwen, is het belangrijk om een aantal zaken goed te overwegen. Deze criteria hebben we voor je op een rijtje gezet aan de hand van vijf stappen, zodat jij daarna een goed beeld hebt van wat de beste beslissing is voor jouw situatie.

Stap 1: bepaal de selectiecriteria van je ideale woonplek

Wanneer je overweegt om te verbouwen of verhuizen, is één ding al zeker: je bent niet (helemaal) tevreden met je huidige woonplek. Je loopt tegen zaken aan die je frustreren en droomt van meer woonruimte, meer opbergruimte, een dressing, of andere elementen die jij belangrijk vindt. Het is dan ook goed om eerst die woonwensen op papier te zetten. Wat zoek jij in een ideale woonplek? Noteer deze allemaal op je wensenlijst, zodat je weet waar je op wilt selecteren wanneer je de huizenmarkt opgaat of wat je wilt veranderen aan je huidige woning. Voorbeelden van woonwensen kunnen zijn:

 • Blijven wonen in je huidige woonplaats
 • Geen lawaai van verkeer, scholen of andere luide omgevingen
 • De woning moet ook ideaal zijn om in te wonen op je oude dag
 • Extra slaapkamers
 • Meer opbergruimte
 • Een mooie buurt met veel groen
 • Voldoende parkeergelegenheid

Het kan natuurlijk zijn dat een groot aantal punten op je lijstje al afgevinkt kunnen worden voor je huidige woning. Wellicht woon je al op een plek met weinig lawaai, met veel groen en voldoende parkeerruimte. Maar het kan ook zijn dat je bepaalde zaken mist, zoals extra opbergruimte of slaapkamers.

huis verbouwen of nieuwbouw verborgen kosten

Stap 2: kijk naar het financiële plaatje

Nadat je je wensenlijst hebt opgesteld, kun je in principe de markt opgaan om te kijken naar een nieuwe woning of je weet precies wat er moet worden veranderd in je huidige woning. Het is echter belangrijk om hier al direct stil te staan bij het financiële plaatje.

Verhuizen vergelijken met verbouwen is als het vergelijken van appels met peren. Nadat wij onze wensenlijst hadden opgesteld, werden we geconfronteerd met het renovatiebedrag voor onze loft. Dit bedrag gaat richting de 300.000 euro, voor een renovatie waarbij we echt tot het gaatje gaan wat betreft de afwerking. Met maatwerk, gordijnen en schilderwerk door vakexperts.

Nieuwbouwwoningen die we bezichtigd hadden en die voldeden aan onze woonwensen, waren in de basis wel goed, maar de toeters en bellen ontbraken nog. Met alleen een woning kopen ben je er dus nog niet altijd. Houd dat dus ook goed in je achterhoofd bij het maken van deze beslissing.

Stap 3: onderzoek de verborgen kosten van een verhuizing

Nieuwbouw klinkt misschien erg aantrekkelijk, maar vaak worden de volgende kosten bij een verhuizing vergeten:

 • Je betaalt registratiekosten op een nieuwe woning. Een bedrag tussen de 50.000 euro à 75.000 euro is geen uitzondering. Dat is geld waar je niets aan hebt.
 • Herziening van een krediet. Misschien heb je, net als wij, op je lopende krediet een zeer interessante rentevoet. Als je een nieuwe woning koopt, word je lopende geschrapt en moet je een nieuwe aangaan tegen de huidige rente. Dit heeft een grote financiële impact tijdens de looptijd van de nieuwe lening.
 • Verhuizen kost tijd en geld. Denk aan het inschakelen van een verhuisfirma, transportkosten, eventuele verzekeringen voor je bezittingen tijdens het transport, eventuele opslagkosten of een tijdelijke accommodatie.
 • Je nieuwe woning moet waarschijnlijk sowieso opnieuw geschilderd worden. Besteed je dit uit aan professionals, dan dien je ook al richting een investering tussen de 10.000 à 15.000 euro te denken.

Stap 4: heb je fijne buren?

Los van de woning zelf is het ook goed om te kijken naar het gemeenschapsgevoel in je omgeving. Heb je fijne buren waar je regelmatig iets mee onderneemt?

Als we naar onszelf kijken, wonen wij in een gemeenschap van zeven koppels, waar we goed mee overweg kunnen. We drinken in de zomer regelmatig een wijntje in de gemeenschappelijke tuin, delen een WhatsApp-groep als er iets te vermelden valt en vier van de zeven koppels hebben een hond. Heb jij ook een fijne buurt, waar je dankbaar voor bent? Ga dan bij jezelf na of je dat wilt opgeven.

band woning renoveren nieuwbouw

Stap 5: de ontdekkingstocht

Iets anders wat belangrijk is om te overwegen is dat je je huidige woning door en door kent, terwijl je een nieuwe woning niet kent. Je weet dus precies wat er nog te optimaliseren valt aan je woning, terwijl dat bij een andere woning nog een hele ontdekkingstocht is.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je een emotionele band hebt met je huis. Of wellicht vind je stabiliteit erg belangrijk. Toch kan verhuizen wel erg handig zijn in verband met je werk of kinderen. Of misschien woon je op dit moment wel te klein of te groot, waar je verandering in wilt brengen.

Wil je naast dit vijf-stappenplan ook weten wat de voor- en nadelen zijn van je huis verbouwen en nieuwbouw? Lees dan ons blog: Twijfel je tussen nieuwbouw of renovatie? Dit zijn de voor- en nadelen.

Tot slot

Of je nu de voorkeur geeft aan je huis verbouwen of nieuwbouw, het maken van de juiste keuze hangt af van een aantal cruciale factoren. Door het vijf-stappenplan te doorlopen, krijg je helderheid over je wensen, financiële overwegingen en de emotionele band met je huidige woning. Uiteindelijk is het vinden van je ideale woonplek een persoonlijke reis waarbij de kosten en baten in balans moeten zijn. Wat de beste keuze ook mag zijn, het belangrijkste is dat jouw beslissing jouw ideale woonplek en een gelukkig thuis oplevert. En onze keuze? Wij hebben onze verhuisplannen begraven en kijken nu, dankzij het vijf-stappenplan, echt uit om onze een upgrade van onze loft.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen