Welke vragen moet je stellen aan een architect of aannemer voordat je hem aan het werk zet? 

Verbouwen is vaak een overweldigend proces dat uit veel stappen bestaat. Misschien heb je al een hoop voorwerk gedaan en weet je al precies wat je wilt. Of misschien weet je nog niet zo goed hoe je jouw woonwensen het beste kunt realiseren en wil je daar graag advies over van een expert. Wat je al wel weet, is dat je gaat renoveren en wilt praten met één of meerdere potentiële verbouwpartners, zoals een architect, interieurbureau, aannemer of een totaalpartner. Het is belangrijk dat je tijdens zo’n gesprek de juiste vragen stelt om een duidelijker beeld te krijgen van wat de werkwijze is van de bouwpartner, van het ontwerp tot de oplevering. Dit helpt je om realistische verwachtingen te hebben over het renovatieproces. Maar welke vragen stel je aan een architect of aannemer? Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje in dit blog.  

  

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Ik trap gelijk een open deur in: wanneer je je voorafgaand aan een gesprek goed voorbereidt, is het bezoek of online adviesgesprek minder overweldigend. Je hebt immers je huiswerk gemaakt en gaat er niet blanco in. Je weet precies wat je te weten wilt komen tijdens het gesprek, en dat stelt gerust. Je kunt je vragen bovendien altijd voorafgaand aan het gesprek opsturen, zodat de bouwpartner er alvast naar kan kijken en jou tijdens de afspraak de nodige antwoorden kan geven.  

Welke 9 vragen moet je stellen aan een verbouwpartner? 

Elk mens is anders en heeft een andere smaak. Ook wanneer het gaat om een woning; iedereen heeft unieke woonwensen en behoeften. Door specifieke vragen te stellen tijdens een eerste gesprek, kun je bepalen of de aannemer of architect jouw visie kan realiseren. Dit zorgt voor een betere afstemming tussen jouw wensen als klant en de mogelijkheden van de professional. Om jou hierbij te helpen, hebben we de belangrijkste 9 vragen geselecteerd die je moet stellen aan een architect of aannemer, om erachter te komen of de verbouwpartner wel of niet bij jou én jouw project past. We sommen ze hieronder voor jou op en gaan daarna dieper in op de vragen. 

Onze vragen top 9: 

  1. Wat is jullie ervaring en specialisatie? 
  2. Welke renovatiemethode wordt er gehanteerd? 
  3. Hoe is de prijs van de aannemer opgebouwd? 
  4. Hoe kan de aannemer garanderen dat de communicatie en het projectmanagement soepel verloopt? 
  5. Welke garanties en services worden er geboden na de oplevering? 
  6. Wat is de leveringstermijn en doorlooptijd? 
  7. Heeft de aannemer ervaring met duurzaamheid en energie-efficiëntie? 
  8. Hoe verloopt het aanvragen van vergunningen? 
  9. Verzekeringen 

1. Wat is jullie ervaring en specialisatie? 

ervaring en specialisatie vragen stellen aannemerHet lijkt voor de hand te liggen dat je een verbouwpartner benadert die ervaring heeft in jouw type verbouwing. In de praktijk zien we echter dat mensen zich nog te vaak laten verleiden door mooie plaatjes op een website of social media. De looks zijn inderdaad belangrijk, maar zorg ervoor dat de technische scope van je verbouwing ook matcht. 

Vanwege de mogelijke onverwachte omstandigheden is een renovatie vaak complexer dan nieuwbouw, vooral omdat er vaak geen gedetailleerde plannen beschikbaar zijn van de bestaande situatie. Kies dus altijd voor een verbouwexpert die ervaring heeft met ‘het lezen’ van een oudere woning. Informeer naar eerdere projecten, referenties en de expertise van het team. Dit biedt je zekerheid over de ervaring en betrouwbaarheid van de professional. Zeker bij een totaalrenovatie, waar structurele werken bij komen kijken, heb je een team nodig dat ook technisch onderlegd is. Ervaren teams zorgen voor een naadloze integratie van ontwerp én bouwtechnische aspecten.  

Een verbouwing kan stressvol zijn, vooral voor iemand met een drukke levensstijl. Werken met een ervaren team kan deze stress verminderen omdat je vertrouwt op hun expertise en vermogen om het project soepel en binnen de afgesproken tijd en budget te leiden.

  

Check eerdere projecten en vraag naar referenties 

Kijk of de verbouwpartner een portfolio heeft of voorbeelden van eerder werk die je kan checken. Ook kun je vragen of je contact op kunt nemen met voormalige klanten voor referenties. Je moet je hierbij alleen wel in het achterhoofd houden dat de kans erg klein is dat je van een aannemer contacten doorgespeeld krijgt waarvan ze weten dat ze een slechte referentie met je delen. Het is dus de vraag of je uit zo’n gesprek voldoende waarde haalt. 

 

Pas op voor kwaliteitslabels 

We raden je aan om uit te kijken met zogenaamde kwaliteitslabels. Officieel bestaat er geen kwaliteitslabel voor aannemers en architecten. Kom je er een tegen? Dan is dit vaak een service waar de bouwpartner voor betaalt. Van een neutrale quotering is er dan geen sprake. 

  

Vraag na of ze maatwerk kunnen leveren 

Ga je af op een specifieke stijl van een ontwerper? Prima! Maar weet je zelf nog niet goed wat en hoe, dan raden we een bureau aan dat echt maatwerk kan leveren op het gebied van wat jij mooi vindt en wat bij jou past. Anders krijg je een copy-paste interieur dat misschien niet echt persoonlijk aanvoelt. 

  

Vraag of ze ervaring hebben met verbouwingen in de stad 

Als je in de stad woont, is het belangrijk om een verbouwpartner te kiezen die ervaring heeft in stedelijke omgevingen. Het vereist namelijk ervaring om de werf goed in te richten in een gebied dat wat lastiger toegankelijk is. Ook het regelen van parkeergelegenheid tijdens de werkzaamheden kan in sommige steden een uitdaging zijn. 

2. Welke renovatiemethode wordt er gehanteerd? 

Een bouwbedrijf kiezen dat bij je past, is niet zo eenvoudig. Het grote scala aan mogelijkheden kan het lastig maken om door de bomen het bos te zien. Wist je echter dat er grofweg drie manieren zijn om aan een verbouwing te beginnen? Het loont de moeite om even stil te staan bij de verbouwmethode die het beste bij jou past, zodat je vervolgens doelgerichter een bouwpartner kunt kiezen. 

Ben jij iemand die liever alles tot op de bodem uitspit? Je maakt graag prijsvergelijkingen tot in detail en investeert veel tijd in al het uitpluiswerk. Of vind jij die ellenlange zoektocht naar vergunningen, verzekeringen en trends tijdsverspilling? Je wilt liever helemaal ontzorgd worden en kijkt gewoon uit naar het resultaat. In ons blog ‘Welke verbouwaanpak past bij jou’ vind je een uitgebreide toelichting voor de verschillende verbouwmethodes. Op basis van deze informatie en de bijhorende voor- en nadelen per verbouwmethode, kun je voor jezelf een passende keuze maken. 

Wanneer je de keuze hebt gemaakt, is het handig om tijdens een gesprek met een potentiële verbouwpartner te informeren naar welke verbouwmethode zij toepassen. Anders kies je misschien voor een partner met een methode die niet bij je past.  

3. Hoe is de prijs van de aannemer opgebouwd? 

Een grondige verbouwing van je woning kan om een pittige investering vragen. Het is dan ook logisch dat je graag meer inzicht wilt krijgen in de grote kostenposten en hoe deze zijn opgebouwd 

De manier waarop de investering is uitgewerkt, hangt eigenlijk samen met de bouwmethodiek die je kiest. Grosso modo heb je twee opties: 

  • Ofwel kies je voor een gesplitst concept, waarbij een aparte ontwerper losse aannemers voor je zoekt. 
  • Of je gaat in zee met een totaalpartner die zowel het ontwerp als de uitvoering verzorgt. 

Je kan er alles over lezen in ons blog ‘Wat kost een interieurarchitect vs. totaalpartner’ 

Voor een verbouwing kan je op verschillende manieren een prijs afspreken. Je hebt de meeste zekerheid als je met de aannemer of ontwerper een vaste prijs afspreekt. Werkt de bouwpartner met een uurtarief, een open begroting of een richtprijs, dan weet je vooraf niet precies wat je voor de diensten gaat betalen. Nog beter is dat je een ‘geen meerwerk’-clausule in de overeenkomst opneemt. Zo voorkom je dat er aan het einde van het project extra werken worden aangerekend die over het hoofd zijn gezien. 

Zorg ook dat je met een partner werkt die alle addertjes onder het gras meeneemt in de begroting. Denk aan werkinrichting, parkeervergunning in je straat, verzekeringen, enzovoort. Wat we met deze tip wil toelichten, is de grootste fout die huiseigenaren maken waardoor een renovatie mogelijk uitloopt in kosten en tijd. Wat er vaak gebeurt, is dat huiseigenaars zich laten misleiden door uitgebreide offertes vol technische termen en vakjargon. Het is overweldigend, waardoor er niet op de kleine lettertjes wordt gelet. En dat is jammer, want daar staat meestal: ‘werken die niet beschreven zijn in de offerte, zijn niet voorzien.’  Dat zinnetje neemt de aannemer op in het contract, omdat hij niet verantwoordelijk wil zijn voor eventuele fouten of zaken die over het hoofd worden gezien in het ontwerp. En in de praktijk betekent dat voor de huiseigenaar altijd meerwerk!  

Tot slot, spreek ook af wanneer je wat betaalt. Bij een grotere verbouwing is het normaal om in termijnen te betalen. Zorg dat de betalingen gelijk oplopen met de voortgang van het werk. Betaal geen te grote voorschotten: 20 à 30% is hierbij marktconform. Leg alle afspraken vast. 

  

4. Hoe kan de aannemer garanderen dat de communicatie en het projectmanagement soepel verloopt? 

vragen stellen aannemer communicatie projectmanagementHet wordt vaak aangegeven door huiseigenaren dat communicatie- en projectmanagement belangrijke voorwaarden zijn voor een fijne samenwerking. Snel en effectief reageren op vragen of zorgen, draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen. Ook zorgt het voor een soepeler proces. Eerlijke communicatie helpt bij het stellen van realistische verwachtingen, want je weet nooit welke onvoorziene uitdagingen er opduiken.  

Vraag dus welke tools en methodieken er worden gebruikt om de communicatie vlot te laten verlopen. Vraag daarnaast ook hoe het projectmanagement wordt ingericht. Goed projectmanagement zorgt ervoor dat alle aspecten van de verbouwing, van ontwerp tot oplevering, efficiënt en effectief worden beheerd. Dit omvat het coördineren van de werkzaamheden van verschillende vakmensen, zoals ingenieurs, interieurarchitecten en bouwvakkers. Tolereer hier liever geen vaagheid in, want dat is mogelijk een voorbode voor later. 

Bij InterieurKabinet verzorgen wij voor aanvang van de ontwerpfase én de werkperiode steeds een on-boarding tussen de huiseigenaar en een medewerker. Zo is het altijd duidelijk wat je kan verwachten en voorkom je ergernissen tijdens het proces. Je hebt één aanspreekpunt. En we bundelen vragen en feedback voor de terugkerende werfvergadering. Op deze manier voorkomen we versnippering via mail, WhatsApp, enzovoorts. Want het is de versnipperde communicatie die tot twijfel en fouten kan lijden.  

  

5. Welke garanties en services worden er geboden na de oplevering? 

 Om meteen met de deur in huis te vallen: check als eerste wat de juridische aansprakelijkheid is waar je verbouwpartner onder valt. Aannemers (ook totaalpartners) en architecten zijn wettelijk verbonden aan de 10-jarige aansprakelijkheid. Deze aansprakelijkheid biedt tot 10 jaar na de voltooiing van de werken garanties voor gebreken of schade. 

Houd er echter wel rekening mee dat er ook verschillende bouwberoepen zijn die hier niet onder vallen. Zo zijn interieurontwerpers en bouwcoördinatoren bijvoorbeeld niet gebonden aan de 10-jarige aansprakelijkheid. Heb daar dus zeker aandacht voor tijdens het kiezen van een aannemer. Het maakt namelijk een belangrijk verschil qua garanties op lange termijn. 

Nog enkele andere essentiële garantie-onderwerpen die je kunt checken bij de aannemer zijn: 

  • Wie neemt de verantwoordelijkheid voor meerwerk? 
  • Zijn er planningsgaranties omtrent doorlooptijd? Wat gebeurt er bij uitloop van de werken? 
  • Is er back-up personeel? Wat gebeurt er als je contactpersoon uitvalt? 
  • Is het bedrijf financieel gezond?

Verder is het ook interessant om te vragen naar de service na de oplevering. Worden de opleveringspunten op korte termijn afgerond of moet je gaan ‘trekken en sleuren’ om de puntjes op de ‘i’ te krijgen? Wordt er bijvoorbeeld een methode gehanteerd om een aantal maanden of jaren na de oplevering eventuele gebreken of vragen op te volgen? Kan je rekenen op ondersteuning?Garanties en services zijn niet alleen essentieel voor de tevredenheid en het vertrouwen op korte termijn, ze zorgen ook voor een stressvrije post-werf periode. Ben je benieuwd welke garanties InterieurKabinet biedt? Lees dan ons blog ‘titel blog garanties IK’.

6. Wat is de leveringstermijn en doorlooptijd? 

doorlooptijd renovatieVragen stellen aan een verbouwpartner over de leveringstermijn en doorlooptijd biedt je inzicht of de verbouwpartner je project binnen de gewenste tijdslijnen kan uitvoeren. Als je je woning wil upgraden, is het belangrijk om te weten wat voor impact dit heeft op je dagelijkse leven

Check daarom altijd of de voorgestelde planning binnen je persoonlijke en werk gerelateerde schema’s past. Als de doorlooptijd vooraf bij je bekend is, kan je plannen maken rond de verbouwperiode, zonder dat dit je professionele verplichtingen of gezinsleven te veel beïnvloedt. Je kan ook navragen of er in fases kan gewerkt worden, zodat je eventueel in huis kan blijven wonen tijdens de werken, mocht je dat wensen.

Houd er rekening mee dat een zeer korte doorlooptijd ten koste kan gaan van de kwaliteit van het werk. Het is belangrijk om te weten hoe de verbouwpartner de balans tussen snelheid en kwaliteit hanteert.

7. Heeft de aannemer ervaring met duurzaamheid en energie-efficiëntie?

Duurzame en energie-efficiënte verbouwingen zorgen ervoor dat een woning toekomstbestendig wordt. Dit houdt in dat de woning voldoet aan moderne standaarden en voorbereid is op de toekomstige regelgeving. Deze ingrepen kunnen de marktwaarde van een woning verhogen, wat een belangrijk voordeel is voor de huiseigenaar bij een eventuele toekomstige verkoop. Energie-efficiënte renovaties kunnen de energiekosten daarenboven ook aanzienlijk verlagen.

Door duurzaamheid en energie-efficiëntie te integreren in een verbouwing, draag je bij aan de vermindering van je ecologische voetafdruk. Ben je iemand die waarde hecht aan milieubewust leven? Dan is het belangrijk om een partner te kiezen die ervaring heeft met de implementatie van energie-efficiënte oplossingen. Stel hierover dus de juiste vragen tijdens het gesprek en beoordeel niet enkel de technische bagage, maar ook de knowhow om deze elementen op een mooie manier in je interieur te verwerken.

Verder is het ook altijd fijn om een eerlijke kosten-baten analyse te bekijken. Wil je tot het gaatje gaan met het integreren van energetische oplossingen of droom je stiekem ook van een high-end keuken? Het kan zijn dan dat zowel een high-end keuken als een hoogwaardig duurzaam huis een lastig verhaal wordt als het om het financiële plaatje gaat. Hierdoor kom je in tweestrijd: ben je ecologisch onverantwoord bezig als je hier de guldenmiddenweg in zoekt? Het helpt als je een partner hebt die hierin kan meedenken en die geen zaken bij je opdringt waar je je niet goed bij voelt.

8. Hoe verloopt het aanvragen van vergunningen?

Bij een grondige renovatie bestaat de kans dat er een vergunningsplicht om de hoek loert. Afhankelijk van het type vergunning kun je deze aanvraag zelf indienen of via een architect. Lees hier meer over de vergunningsplicht.

Betekent dit dat je bij vergunningsplicht enkel met een architectenbureau in zee kan gaan? Nee. Elk type bouwbedrijf kan samenwerken met een externe architect om de bouwaanvraag voor je te regelen. Je moet echter wel navragen of ze daarvoor ingericht zijn en hoe dat praktisch in zijn werk gaat. Maar meestal vormt dat geen probleem.

Als tip willen we nog meegeven om stil te staan bij de aard van je verbouwproject. Voor veel renovatieprojecten kun je immers beter een interieurgericht bedrijf aanwijzen. Een interieurarchitect ontwerpt de woning van binnenuit, maakt de verbinding tussen de leefwereld en buitenwereld, helpt je de ruimtelijke indeling te verbeteren en bijvoorbeeld het teveel aan kamers en gangen op te lossen. Een architect ontwerpt eerder een woning van buiten naar binnen en zal meer oog hebben voor het architecturale aspect van de gevels. Evalueer dus voor jezelf wat je het belangrijkste vindt.

9. Over welke verzekeringen beschikt de aannemer?

Last but not least: verzekeringen! Het is belangrijk dat je architect of bouwpartner goed verzekerd is. Er kunnen immers altijd onvoorziene problemen opduiken op een werf. Een verzekering kan daarbij beschermen tegen deze risico’s, zoals constructiefouten, schade aan eigendommen of ongevallen op de bouwplaats. Vraag dus altijd na over welke verzekeringen de aannemer beschikt.

Een belangrijke verzekering is de ABR-polis, ook wel de “alle bouwplaatsrisico’s verzekering”. Deze verzekering beschermt tegen de risico’s die bij jouw bouwproject komen kijken. Zo biedt de ABR-verzekering doorgaans dekking voor diverse gebeurtenissen, zoals:  

  • Materiële schade 
  • Diefstal 
  • Ongevallen op de werf 

Zoals eerder vermeld, ben je als aannemer of architect ook tien jaar lang aansprakelijk voor je bouwwerk. Loopt er binnen die periode iets verkeerd met het gebouw, en word je aansprakelijk gesteld, dan kunnen die kosten op jou worden verhaald. Een verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid beschermt je tegen die kosten en biedt dus ook garanties aan de bouwheer dat er ook effectief gehandeld wordt. Zelfs als je aannemer ondertussen failliet gaat, kun je toch de nodige corrigerende werken laten uitvoeren via de verzekering. De verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid is verplicht voor architecten, aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector. Deze plicht geldt enkel voor grote werken waarvoor de tussenkomst van een architect noodzakelijk is. 

Een goed verzekerde architect of bouwpartner toont aan dat ze professioneel en verantwoordelijk zijn. De wetenschap dat je bouwpartner goed verzekerd is, een geruststellende factor. Het draagt bij aan het vertrouwen dat je project volgens afspraak wordt voltooid. 

  

Tot slot 

Verbouwen is een beetje een avontuur met uitdagingen en keuzes. Het succes ervan hangt deels af van de vragen die je stelt aan potentiële verbouwpartners. Dit blog heeft het belang van een doordachte verbouwing benadrukt: een goede voorbereiding en het opvragen van belangrijke informatie. Of het nu gaat om de ervaring en specialisatie van je verbouwpartner, de toegepaste renovatiemethode, prijszetting, communicatie, garanties, leveringstermijnen, duurzaamheid, vergunningen of verzekeringen, elke vraag brengt je dichter bij een geslaagd renovatieproject. 

Daarnaast is een beetje buikgevoel ook niet slecht. Tenslotte is die persoonlijke klik toch ook belangrijk. Je werkt maanden nauw samen én de aannemer komt toch een stukje in je persoonlijke levenssfeer. Dan wil je niet niemand waar je je continu aan loopt te ergeren. 

 

Lees ook: 

Overweeg je InterieurKabinet als verbouwpartner? Vraag dan een gratis online adviesgesprek aan om te ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen.   

 

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!