Hoeveel kost een zolder renovatie?

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Hoeveel kost een zolder renovatie? Deze vraag houdt veel mensen bezig. Vooral als je die ongebruikte ruimte onder het dak wil betrekken bij je woning. Zolderrenovaties zijn niet alleen een manier om extra woonoppervlakte te creëren, ze kunnen ook aanzienlijk bijdragen aan je woonkwaliteit en de waarde van je woning.

In dit blog gaan we in 5 stappen dieper in op de verschillende aspecten van een zolderrenovatie. Denk aan de bestemmingen die je aan de zolder kan geven, hoe je aan de renovatie begint en welke keuzes je daarin hebt. Verder bekijken we welke stappen je doorloopt tijdens zo’n zolderrenovatie. Al deze informatie is belangrijk om inzicht te hebben in wat een zolderrenovatie kost. We ronden af met het toelichten van de mogelijkheden voor een subsidie.

Aan de hand van dit stappenplan bieden we je graag inzichten en praktische tips om je te helpen die eerste stap te zetten naar je zolderupgrade.

 

Waar kan je je zolderruimte voor inzetten?

zolder renovatie slaapkamerHet inzetten van ongebruikte zolderruimte kan een uitstekende manier zijn om extra waarde en functionaliteit aan je huis toe te voegen. We zetten graag enkele zolder renovatie ideeën voor je op een rijtje:

  • Een extra slaapkamer op zolder kan ideaal zijn voor gasten of als slaapkamer voor een ouder kind.
  • Misschien wil je als ouder je ‘eigen’ plek in huis? Dan is een master bedroom met bijhorende badkamer een nice-to-have.
  • Met steeds meer mensen die vanuit huis werken, is een rustige, afgezonderde werkplek op zolder ideaal.
  • Een speelkamer op zolder kan een leuke plek zijn voor kinderen om zich te ontspannen. En je hebt zelf geen hinder van het soms (te) enthousiaste plezier. 😉
  • Een kleine gym met wat fitnessapparatuur kan een handige toevoeging zijn. Of als variant hierop een yoga- of meditatieruimte als rustige plek voor ontspanning en zelfzorg.
  • Een mediakamer of loungeruimte voor het bekijken van films of het spelen van games.
  • Een rustige plek om te lezen of te studeren. Of een afgezonderde hobbyruimte.
  • Je hoeft het niet altijd ver te zoeken: een praktische opbergruimte kan ook waardevol zijn.

Zoek je naar zolder renovatie ideeën? Op onze website kan je in onze portfolio een aantal inspirerende voorbeelden terugvinden.

Bijvoorbeeld deze zolderrenovatie in Grimbergen, waar we een multifunctionele oplossing hebben bedacht. Deze mensen hebben nu niet alleen een extra logeerruimte met eigen badkamer, maar ook een inspirerende hobbyruimte met thuiswerkplek.

Deze zolderrenovatie in Mechelen biedt je mogelijk ook mooie inzichten. De eigenaar had in zijn stadswoning extra slaapkamers nodig voor de kinderen. Op de eerste verdieping was hier onvoldoende ruimte voor beschikbaar. Zodoende hebben we de ongebruikte zolder omgetoverd tot een zee van ruimte met opbergplekken voor de kids.

 

Hoe begin je aan een zolderrenovatie?

Wanneer je beslist om je zolder een upgrade te geven, is het belangrijk om te bepalen wie de werken gaat uitvoeren. Overweeg je om de renovatie zelf aan te pakken? Of geef je de voorkeur aan professionele hulp? Hier zijn enkele opties:

Om te beginnen moet je bepalen volgens welke methode je wilt verbouwen:

  • Doe-het-zelf: heb je de vaardigheden en tijd om zelf aan de slag te gaan?
  • Samenwerking met een ontwerpbureau: zoek je professionele begeleiding bij het ontwerp, maar wil je daarbij de werken zelf coördineren?
  • Een totaalpartner: wil je verbouwen met een team van experts die alles van A tot Z regelen?

Om je te helpen bij die keuze, hebben we een blog geschreven waarin je kunt ontdekken welke verbouwaanpak het beste bij jou past. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Het draait er uiteindelijk om dat je een methode kiest die bij jou past. Er is geen goed of fout in deze beslissing.

Verder bekijk je hoever je wilt gaan met de zolder renovatie. Wil je eenvoudigweg je dak isoleren? En vind je het prima om zelf de materialen te kiezen? Dan kan een aannemer voor zolderrenovaties je perfect van dienst zijn.

Twijfel je nog over de indeling van de zolder of wil je verkennen wat er nog meer mogelijk is? Heb je keuzestress om de juiste sfeer en stijl te bepalen? In dat geval zou ik zeker aanraden om een ontwerpplan te laten opstellen door een totaalpartner of interieurarchitect. Zo wordt alles van tevoren op papier duidelijk gemaakt en ben je er zeker van dat alle mogelijkheden zijn onderzocht.

 

Welke stappen doorloop je tijdens de zolder renovatie?

We laten het zelf klussen in deze blog buiten beschouwing, aangezien dit niet ons expertisegebied is. We gaan dus uit van een grondige zolder renovatie, waarbij je afzonderlijke vakmensen of een totaalpartner inschakelt. In grote lijnen doorloop je dan 3 fasen:

  • Ontwerpfase
  • Voorbereiding van de bestellingen
  • Uitvoering

 

Ontwerpfase zolder renovatie

De ontwerpfase begint bij Interieurkabinet altijd met een huisbezoek. De ontwerper is aanwezig om je wishlist te doorlopen en de mogelijkheden van de ruimte te onderzoeken. Ook de werfleider is van de partij om de ruimte te inspecteren en de technische mogelijkheden af te bakenen. We meten de ruimte ook op, zodat we een correct plan hebben van de bestaande situatie.

De bestaande situatie en je wensenlijst nemen we als uitgangspunt om vervolgens een ruimtelijk plan uit te werken. Samen met jou verfijnen we dit tot een definitief plan.

Het kiezen van afwerkingsmaterialen is hierin ook een belangrijk element. We gebruiken moodboards en stalen om de sfeer te bepalen, eventueel aangevuld met showroombezoeken. De keuze omvat vloer- en wandafwerking, verlichting, en eventuele raambekleding en verf.

Een techniekplan is essentieel. Hierin wordt de locatie van stopcontacten, verlichting en eventuele waterleidingen vastgelegd. Bij maatwerk duiken we in details, zoals materiaalkeuze en beslag.

Tot slot verzamelen we alle beslissingen in een uitvoeringsplan met technische specificaties voor onze vakmensen.

Gemiddeld kost een ontwerp voor een zolder 7.500 à 10.000 euro. Waarbij de prijs afhankelijk is van de complexiteit en het aantal ruimtes dat je wilt creëren op zolder.

 

Voorbereiding van de bestellingen

Het afsluiten van contracten met alle betrokken partijen, of één contract indien je voor een totaalpartner kiest, is noodzakelijk. Aanvullend helpt een duidelijk uitgewerkte planning je om de nodige afspraken qua timing te maken en op te nemen in deze contracten.

Een totaalpartner kan hierbij ook de nodige ontzorging bieden, waardoor je zelf niet de denkoefening hoeft te maken over hoe zo’n werfplanning is opgebouwd. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over welke partij als eerste aan de beurt is. Zo heb je meer garantie op een vlotte en kortere doorlooptijd.

Als je ervoor gekozen hebt om zelf de werken te leiden, bestel dan tijdig alle materialen zodat alles beschikbaar is wanneer de renovatie begint. Werk je met een totaalpartner, dan zal dit werk uit handen worden genomen.

 

Uitvoering

Wanneer de werken opstarten is werfinrichting zeker niet te verwaarlozen. Denk hierbij aan parking, afvalverwerking en het aanleveren van materialen (verticaal transport). En denk ook aan vloerbescherming en stofwanden om je woning te beschermen tijdens de werkzaamheden. Zeker bij een zolderrenovatie moet je door heel je woning heen voor de werken. Dus de traphal inpakken is geen overbodige luxe.

De werfinrichting kost voor een zolder gemiddeld 5.000 à 10.000 euro.

Zit je zelf aan het stuur tijdens de verbouwing? Volg de renovatie dan strikt op om de planning, kwaliteit, en uitvoering van de details te waarborgen. Bij samenwerking met een totaalpartner wordt de coördinatie uit handen genomen en hoef je je hier zelf niet om te bekommeren. Als aannemer rekenen wij jou geen coördinatietarief aan. Het opvolgen van de werken is bij ons ‘part of the job’. Werk je samen met een externe coördinator, vraag dan zeker naar de manier van tarifering.

 

Wat beïnvloedt het prijskaartje?

De huidige staat van de zolder

Hier zien we twee situaties: of het bestaande dak voldoet aan de huidige normen qua isolatie en is het bouwtechnisch in orde of het dak is aan een renovatie toe.
Wat maakt dat een dak bouwtechnisch in orde is:

  • Een degelijke dakstructuur is cruciaal. Dit betekent dat de dakspanten, liggers en balken in goede staat moeten zijn, zonder tekenen van beschadiging of rot.
  • De dakbedekking moet goed geïnstalleerd zijn zonder scheuren, breuken of losse delen. De bedekking moet effectief waterdicht zijn om lekkages te voorkomen.
  • Een goed geïsoleerd dak draagt bij aan de energie-efficiëntie van het huis. De isolatie moet correct en zonder gaten aangebracht zijn.
  • Een adequaat ventilatiesysteem is belangrijk om condensatie en vochtproblemen te voorkomen.
  • Goed functionerende dakgoten en afvoersystemen zijn essentieel voor het afvoeren van regenwater. Deze moeten vrij zijn van verstoppingen en goed aansluiten op het rioleringssysteem.

Wij beoordelen het dak in de ontwerpfase, zodat je weet waar je aan toe bent.

Voldoet je dak niet aan de bovenstaande opsomming, dan dien je eerst in het dak te investeren voordat je met je zolder renovatie aan de slag gaat. In het ergste geval dien je bij een volledige dakrenovatie te rekenen op een investering tussen de 50.000 à 75.000 euro. Voor kleine rijwoningen zal dit bedrag lager zijn. Voor grote villa’s of speciale daken, kan het bedrag zelfs een stukje hoger zijn.

De bestemming die je aan de ruimte wil geven

zolder renovatie werkplekDe ene bestemming is de andere niet. Hiermee bedoelen we dat de ene ruimte een stuk duurder is om af te werken dan de andere. Zo vraagt een master bedroom met badkamer én maatwerk dressing om een hogere investering dan een zolder met een loftachtige afwerking die je louter als loungeplek wil gebruiken.

Zaken die een bestemming duurder maken zijn technieken (verwarming, elektriciteit en loodgieterij) en maatwerk meubilair.

Verder kan de bestemming ook om extra ingrepen vragen op het gebied van natuurlijk licht. Wil je de zolder als thuiswerkplek gebruiken? Dan wil je niet continue met kunstlicht werken. Extra dakramen of een dakkapel bieden dan een mooie oplossing.

In het onderdeel afwerkingsgraad, dat hierna volgt, benoemen we concrete prijzen.

De afwerkingsloten

Een belangrijke vraag is: hoever wil je in jouw zolderrenovatie gaan? Wil je tot het gaatje gaan om die ideale thuisplek te creëren? Dan kom je in de bovenmarge terecht van een zolderinvestering, maar dan hoef je ook zelf niets te doen. Dan is je renovatie instapklaar inclusief schilderwerken, raamgarnering en een mooie nieuwe loungeplek als statement piece.

In dit onderdeel willen we een globaal idee schetsen van de verschillende bouwloten en de impact ervan op de totaalprijs van je zolderrenovatie. Wil je graag in de diepte duiken? In ons meetstaat blog vind je alle bouwloten en de bijhorende kostenposten, zodat je precies weet wat er allemaal bij komt kijken.

 

1. De buitenschil

Wil je extra vierkante meters toevoegen aan je zolder door middel van een dakkapel? Dan moet je belangrijkste reflex altijd zijn: “Mag dit?” De kans is er (afhankelijk van de positionering van de dakkapel) dat je een architect nodig hebt om de vergunning rond te krijgen. Je moet hierbij dus rekening houden met een vergoeding voor de architect. Wij werken hiervoor samen met een partnerarchitect die tussen de 3.000 à 4.000 euro vraagt om die aanvraag te doen.

De dakkapel op zich vraagt ook een investering. Reken op ongeveer 15.000 euro, inclusief het buitenschrijnwerk.

Extra dakramen kosten voor een standaarduitvoering tussen de 2.000 à 2.500 euro. Waarbij de eenheidsprijs wel daalt in functie van het aantal. Anderzijds zijn er ook special gekoppelde dakramen die dan weer een stuk duurder kunnen uitvallen.

Reken gemiddeld voor het toevoegen van daglicht op 10.000 euro.

Dient het dak nog geïsoleerd te worden en van een dampscherm te worden voorzien, dan dien je te rekenen op gemiddeld 7.500 euro.

2. Technieken

Heb je al bepaalde technische voorzieningen op zolder of moet je eerst nog alles doortrekken naar de zolder? Dat maakt een groot verschil.
We zetten de voornaamste ingrepen voor je op een rijtje als je vanaf nul moet beginnen:

  • Elektriciteit. Denk aan stopcontacten, schakelaars en lichtpunten. Reken op een investering van 3.000 à 5.000 euro. Afhankelijk van de bestemming van de ruimte kan de investering mogelijk hoger uitvallen. Denk aan bureauvoorzieningen, audiosystemen of automatiseringen van schermen. Dit is exclusief verlichtingsarmaturen (zie verder).
  • Verwarming. Op zolder wordt er vaak voor radiatoren gekozen. Reken gemiddeld op een investering van 5.000 euro voor een gemiddelde zolderoppervlakte. Hoe groter, hoe meer radiatoren je nodig hebt. Design radiatoren kosten doorgaans meer dan standaard exemplaren, maar zijn misschien minder gebruikelijk op zolder.
  • Koeling. Onder het dak kan het mogelijk fijn zijn om niet alleen aan verwarming maar ook aan koeling te denken. Een gemiddeld airco-systeem met binnen- en buitenunits vraagt om een investering van 10.000 à 15.000 euro. Handig om te weten is dat je er ook mee kan verwarmen. Gebruik je de zolder als slaapkamer, dan kan je mogelijk de radiatoren overslaan omdat een slaapkamer om minder hoge temperaturen vraagt.

zolder renovatie badkamerReken gemiddeld voor de technieken op 10.000 euro (zonder koeling en badkamer).

Komt er een badkamer, dan komt er nog een lot loodgieterij bij. Je hebt dan niet alleen sanitaire leidingen nodig, maar je dient ook te investeren in toestellen en de plaatsing ervan. We gaan er in dit blog vanuit dat de badkamer op zolder mogelijk als tweede badkamer fungeert. In dat geval moet je rekenen op ongeveer 15.000 euro voor de technieken.

 

3. Maatwerk

Maatwerk kan een groot verschil maken in het eindresultaat en kan je zolder echt praktisch én uniek maken. Zo kunnen ingebouwde kasten en opbergruimtes worden ontworpen om naadloos in te passen. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel, omdat het helpt om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Zeker onder een schuin dak is dit een grote meerwaarde.

Hoewel maatwerk om een aanzienlijke investering kan vragen, is het een investering die de waarde van je woning kan verhogen en je levenskwaliteit kan verbeteren. Anderzijds is het ook een post die in een latere fase kan. Je hebt dus vrijheid om te kijken hoe je investeringsbereidheid hier ligt.
Het is niet eenvoudig om voor maatwerk een richtprijs te vermelden. Een vuistregel kan zijn dat je voor laag meubilair tussen de 1.500 à 1.750 euro per lm rekent. En voor hoog meubilair boven de 2.000 euro per lm.

Reken gemiddeld voor maatwerk bij een zolder renovatie op 15.000 à 20.000 euro.

 

4. Vloerafwerking

Je dient eerst te kijken of de vloerbasis (ondervloer) aanwezig is en of de kwalitatief in orde is. Ligt er nog geen chape op de zolder, dan dien je eerst deze dekvloer te plaatsen. De prijs daarvan is ongeveer 65 euro per vierkante meter. Is de basis van je vloer een balkenlaag, dan kan het zijn dat de vloer eerst gelijkgemaakt moet worden en dat er een nieuwe ondervloer moet worden geplaatst. De prijs varieert tussen de 75 à 100 euro per vierkante meter. Vaak opteert men nog voor een bijkomende isolatie tussen de balken om geluidsoverdracht te minimaliseren. Calculeer hiervoor 50 euro per vierkante meter boven op de basis.

Er zijn drie soorten vloerafwerkingen, die elk in een andere prijsklasse vallen:

  • Goedkope afwerking. Je kunt kiezen voor een klimlaminaat vloerafwerking of goedkope vinylvloer. De investering bedraagt ongeveer 65 euro per vierkante meter.
  • Midden afwerking. Je kunt kiezen voor een marmoleum vloerafwerking of een type Floorify. De investering bedraagt ongeveer 100 euro per vierkante meter.
  • High-end vloerafwerking. Hierbij denken we aan een massieve eiken parket of speciale gietvloer. Dit komt neer op ongeveer 150 euro per vierkante meter.

Reken gemiddeld voor vloeropbouw en afwerkingen op 10.000 euro.

 

5. Wand- en plafondafwerking

Bij een zolder renovatie wordt er vaak beroep gedaan op gipskartonwerken. Zowel voor de afwerking van het dak, als het plaatsen van nieuwe binnenwanden om ruimtes af te bakenen.
Per vierkante meter kosten dergelijke werken richting de 125 euro. Het totaalbedrag zal voor een zolderrenovatie tussen de 10.000 en 12.500 euro vallen.

 

6. Verlichting

Verlichting is een belangrijk onderdeel van elke verbouwing, waarvan de kosten wel eens worden onderschat. Ook bij verlichting geldt dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Wanneer je alleen de basis doet, zit je met 1.500 euro wel goed. Ga je voor high-end? Dan kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro’s. Onze tip is om vooral te investeren in de juiste functionele verlichting. Denk daarbij aan het uitlichten van werkplekken met spots. Sfeerverlichting kan je altijd later nog toevoegen.

 

7. Schilderwerken

Ga je het schilderwerk zelf doen, of geef je het uit handen? Laat je het schilderen aan professionals over, dan geeft dat wel echt dat extra stukje luxe qua afwerking. Hoe goed je het misschien ook zelf kan, het verschil zie je altijd.

Schilderwerken uitbesteden zal afhankelijk van het volume tussen de 3.000 à 7.500 euro bedragen. Dien je te knippen in de kosten? Steek dan zelf de handen uit de mouwen. Je kan altijd binnen een bepaald aantal jaren, als een nieuwe laag nodig is, het dan door een vakman laten doen.

 

8. Vitrage

Onder vitrage verstaan we onder andere rolgordijnen en lamellen. Ervan uitgaande dat je zolderruimte een aantal dakvensters heeft, moet je hier rekenen op een bedrag tussen de 1.000 à 2.000 euro. Wil je gemotoriseerde uitvoering? Reken er nog eens 1.000 euro bij.

 

9. Los meubilair

Je zolder wordt helemaal perfect als je ook investeert in nieuwe losse meubelstukken die met elkaar matchen. Het oogt pas echt af als het conceptuele plaatje volledig klopt. Een mooie nieuwe sofa met bijzettafeltjes kost gemiddeld 2.500 à 5.000 euro. Hiermee willen we overigens niet zeggen dat je oude meubels in de container moeten.

 

Is er een premie voor zolderrenovaties?

Er is geen premie voor zolderrenovaties met betrekking tot het interieur. Ga je echter het dak renoveren, dan kan je premies aanvragen voor de isolatie. Verschillende premies zijn afhankelijk van de regio en het inkomen, waardoor wij hier geen specifieke bedragen kunnen vermelden. Je kan jezelf snel en gemakkelijk aanmelden op de website van de overheid Vlaanderen.be om daar meer te lezen over alle mogelijkheden rondom premies voor jouw zolder renovatie.

 

Conclusie

Kies je voor een totale make-over voor je zolderverdieping, dan zit je qua investering gemiddeld tussen de 70.000 à 80.000 euro. Dat is veel, maar als je kijkt hoeveel extra wooncomfort en ruimte je ervoor terugkrijgt, loont het vaak de moeite.

Komt er ook een badkamer bij? Dan dien je hiervoor extra budget te reserveren. Je zal dan eerder richting 100.000 euro gaan.

Wanneer het dak gerenoveerd dient te worden, dien je de renovatiekosten hiervoor ook nog toe te voegen aan de bovengenoemde investeringsbedragen.

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een mooi een beter inzicht in hoe je een zolderrenovatie financieel naar je hand kan zetten, en helpt het je over de streep om alvast wat knopen door te hakken!

Ontdek ook:

Benieuwd hoe jij de ideale zolderruimte creëert binnen de kosten- en tijdsplanning? Download dan ons e-book ‘De 5 sleutels voor een stijlvolle woningrenovatie‘.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!